Ilustračné foto zachytáva J-10A, čínske jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo
Aktuality, Letectvo,

Čínsky „Predátor“ cieli na Indiu. Peking podpísal jeden z najväčších obranných kontraktov v histórii

Čína buduje letku moderných stíhačiek schopných zasiahnuť lietadlá iných krajín – americké F-16, francúzske Mirage 200 a dokonca aj ruské SU-27. Peking však buduje letecký pluk nie pre seba, ale na základe zmluvy pre Pakistan, ktorý sa usiluje o nadvládu nad Indickým oceánom.


 

Pakistanské letectvo čoskoro dostane novú sériu čínskych stíhačiek J-10CE vyrobených štátom vlastnenou Chengdu Aircraft Industry Group. Americkí analytici z agentúry Jane`s predpovedajú, že čínske lietadlá by mohli byť použité na protilodné nálety.

 

Teraz sa séria J-10CE vyrába v Číne na základe vládnej zmluvy s Pakistanom. Fotografie zverejnené na čínskej sociálnej sieti Weibo ukazujú, že lietadlá majú sivozelenú kamufláž s nebesky modrou spodnou stranou. Livrej sa líši od štandardnej farebnej schémy J-10 – šedá s nízkou viditeľnosťou. Analytici poukazujú na to, že maskovací vzor je podobný farebnej schéme, ktorú používajú francúzske stíhačky Dassault Mirage 5, ktoré sú v súčasnosti vo výzbroji pakistanských vzdušných síl.

 

Na fotografii je Čchengtu J-10B, tvarovo zodpovedá najmodernejšej verzii J-10C, ktorá však  disponuje lepšou avionikou, radarom typu AESA a motorom s vektorovateľnou výstupnou tryskou

 

Pakistanci majú teraz 177 francúzskych lietadiel vybavených protilodnými raketami MBDA AM39 Exocet. Väčšina stíhačiek sa nachádza na leteckej základni Masroor neďaleko Karáčí.

 

Pakistan je najväčším prevádzkovateľom francúzskych Mirage. Najmä pre ázijskú krajinu postavilo Francúzsko svoje lietadlá v rokoch 1960-1980. Potom Pakistan kupoval použité lietadlá všade, kde sa dalo – z Francúzska, Španielska, Libanonu, Líbye a dokonca aj Austrálie. Pakistan modernizoval zakúpené lietadlá. Napríklad Mirage sú schopné odpaľovať pakistanské riadené strely Ra’ad a Ra’ad IIair, ktoré majú dosah 350 km a 550 km.

 

Niektoré používané lietadlá síce nikdy neboli vo vzdušných silách, a slúžili len na náhradné diely, alebo ako výcvikové pomôcky. Medzitým Pakistan zúfalo potrebuje moderné bojové lietadlá. V roku 2019 vypukol ozbrojený konflikt medzi Pakistanom a Indiou: Indické lietadlá vtrhli do vzdušného priestoru suseda a vykonali bombové útoky neďaleko Balakotu.

 

Čínske jedno- a dvojmiestne ľahké viacúčelové stíhacie lietadlá generácie 4++ Čchengtu J-10C/S a stíhacie lietadlá SAAB JAS-39C/D Gripen Vzdušných síl Thajska na cvičení Falcon Strike

 

Pakistan vykonal špeciálnu operáciu „Quick Response“ rýchlosťou blesku – lietadlá zničili indické vojenské zariadenia v štáte Kašmír. Práve po tejto špeciálnej operácii však vyvstala potreba radikálnej modernizácie pakistanských vzdušných síl. Zmluva bola podpísaná s Čínou.

 

Dodávka čínskych stíhačiek do Pakistanu je jedným z najväčších obchodov v oblasti obrany na svete za posledné roky. Prvých 6 čínskych lietadiel priletelo do Pakistanu v marci, na ceremónii sa zúčastnil (teraz bývalý) premiér Imran Khan .

 

Pakistan je dlhodobým partnerom čínskych leteckých tovární. Ešte v 80. rokoch 20. storočia čelila krajina vážnym ekonomickým problémom v dôsledku vojenských konfliktov s Indiou a západných sankcií. Vtedy pakistanské úrady začali spolupracovať s Čínou, kde sa rýchlo rozvíjal ich vlastný letecký priemysel.

 

Pakistan a Čína začali spoločne vyvíjať prúdové lietadlo základného bojového výcviku Karakoram-8 (používa sa aj ako ľahké útočné lietadlo). Už bolo vyrobených viac ako 500 takýchto lietadiel.

 

Už v 21. storočí, v snahe nasýtiť nie domáci trh, ale dobyť ten medzinárodný, Čína a Pakistan spoločne vyvinuli Xiaolong FC-1, jednomotorové ľahké viacúčelové stíhacie lietadlo štvrtej generácie do každého počasia. Pakistanci ho volajú “Hrom”.

 

Pakistan tiež nakupuje bojové lietadlá J-6 a J-7 čínskej konštrukcie a útočné lietadlá Nanchang Q-5. Najpokročilejším modelom tejto série je však J-10CE. Ide o viacúčelovú stíhačku štvrtej generácie, ktorých si Pakistanci zatiaľ zakúpili 25. Je zrejmé, že pribudnú nové dodávky. Čínske stíhačky sú pripravené kúpiť nielen Pakistan, ale aj Sudán.

 

J-10CE (Číňania mu hovoria „Predátor“ a podľa klasifikácie NATO sa lietadlo volá „Firebird“) – lietadlo je naozaj unikát. Je schopný zasiahnuť viacero cieľov naraz mimo viditeľnosti. Navyše je možné bojovať aj v náročných elektromagnetických podmienkach. Predator dokáže presne zasiahnuť proti pozemným cieľom súčasne v niekoľkých režimoch zameriavania.

 

Lietadlo vybavené pokročilou avionikou a zbraňovými systémami (prakticky všetky vyrobené v Číne) sa môže pochváliť vynikajúcou bojovou manévrovateľnosťou v stredných a nízkych nadmorských výškach, veľkým bojovým polomerom a schopnosťou dopĺňať palivo vo vzduchu.

 

Pakistan uprednostňuje čínske bojové lietadlá, pretože vo všetkých smeroch prekonávajú nedávno prijaté Rafale indickým letectvom, povedal Shi Hong , redaktor čínskeho vojenského časopisu Shipborne Weapons . Obranný kontrakt s Čínou, podpísaný v júni 2021, zabezpečuje dodávku nielen lietadiel, ale aj výcvikových a pozemných podporných zariadení a rakiet vzduch-vzduch Thunderbolt PL-15. Pakistan nie je jediným kupcom čínskeho zázračného stroja. O stíhačku prejavila záujem aj sudánska armáda, aby posilnila svoje obranné schopnosti v prípade vojny s Etiópiou.
Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov