HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

USA poskytnú Ukrajine ďalších 18 raketových systémov HIMARS. Na víťazstvo potrebujú ešte 200 kusov

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.


 

V dôsledku masívneho palebného zásahu miest dočasného nasadenia 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Dvurečnaja, Kondrašovka a Petrovka v Charkovskej oblasti bolo zlikvidovaných viac ako 150 vojakov a 12 obrnených vozidiel. Vysoko presný útok ruských vzdušných a kozmických síl pri meste Charkov zasiahol výrobné haly zbrojárskeho závodu na obrnenú techniku, kde bolo viac ako 90 tankov a iných obrnených bojových vozidiel pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

 

V dôsledku neúspešnej ofenzívy ukrajinskej skupiny vojsk na krasnolimanskom úseku frontu predstavujú straty 66. a 93. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny viac ako 70 mŕtvych, štyri tanky, šesť bojových vozidiel pechoty a tri obrnené vozidlá.

 

Ruské letecké a kozmické sily zasiahli dočasné body nasadenia taktickej skupiny „Čajka“ z 36. námornej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny na ostrove Chortyca, ako aj 56. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporoží. Bolo zlikvidovaných viac ako 100 vojakov a 20 jednotiek vojenskej techniky.

 

V dôsledku vysoko presného úderu na miesto opravy zariadení v priestoroch závodu „EnergoMechKomplekt“ v Záporoží bolo zničených 10 poľných diel, vrátane dvoch amerických húfnic M777, štyri viacnásobné odpaľovacie systémy „Oľcha“ a 15 vozidiel.

 

Pri mohutnom útoku na objekty dočasného rozmiestnenia 28. mechanizovanej a 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj na jednotky zahraničných žoldnierov v meste Nikolajev bolo zlikvidovaných viac ako 90 vojakov a žoldnierov, ako aj 18 jednotiek vojenskej techniky.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli päť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Peremoga v Charkovskej oblasti, Slavjansk a Bogdanovka v Doneckej ľudovej republike, Novonikolajevka a Guľajpole v Záporožskej oblasti, ako aj 75 delostreleckých jednotiek, živú silu a vojenskú techniku ​​v 167 miestach. Štyri sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní boli zničené v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike, Kolomijcevo v Dnepropetrovskej oblasti a Prilimanskoje v Odeskej oblasti. V obci Vesjoloje v Nikolajevskej oblasti bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300.

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl pri obci Gusarovka v Charkovskej oblasti.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť bezpilotných lietadiel v oblastiach Belogorovka, Gorlovka a Marinka v Doneckej ľudovej republike, Pavlovka v Záporožskej oblasti a Jevgenovka v Nikolajevskej oblasti.

 

Dve balistické rakety „Točka-U“ boli zostrelené nad obcou Kazačja Lopaň v Charkovskej oblasti a Boľšie Kopani v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo v oblasti meste Doneck a obci Brjanka v Luganskej ľudovej republike a Novaja Kachovka a Vesjoloje v Chersonskej oblasti zostrelených sedem rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 305 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 2099 bezpilotných lietadiel, 377 protilietadlových raketových systémov, 5143 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 851 raketometov, 3433 poľných diel a mínometov, ako aj 5963 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Spojené štáty v stredu oznámili, že Ukrajine poskytli nový balík zbraní v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Podľa vyhlásenia Pentagonu bude zahŕňať 18 riadených raketových systémov HIMARS a ich muníciu, 150 obrnených vozidiel, 150 taktických ťažných vozidiel a obranné systémy proti dronom iránskej výroby, ktoré Rusko v poslednom čase používa na bojisku.

 

Podľa agentúry AFP poskytli Spojené štáty americké od rozsiahlej invázie ruských vojsk na Ukrajinu pomoc ukrajinským jednotkám v celkovej výške viac ako 16 miliárd dolárov.

 

Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny, zahraničná rozviedka a vojenskí experti opakovane poznamenali, že raketové systémy HIMARS, ktoré sú dodávané ukrajinskej armáde od konca júna, výrazne ovplyvňujú priebeh nepriateľských akcií. Ukrajinské úrady tvrdia, že potrebujú aspoň 200 ďalších týchto systémov, aby konečne zvrátili priebeh vojny.

 

“Ideálny polygón”. Čo ponúkla ukrajinská armáda Západu?

 

Washington je už dlho rozhorčený, že Európa riadne nedodáva zbrane Ukrajine. Kanada už odmietla nové vojenské zákopy a teraz to urobil aj Nový Zéland, keď vyhlásil, že ich zásoby sa minuli. Spojené štáty budú môcť kvôli politickým turbulenciám po voľbách do Kongresu čoraz ťažšie prideľovať peniaze Kyjevu. Británia zostáva, sľubuje pumpovanie zbraní na Ukrajinu aj na budúci rok. Na pozadí systémovej krízy v britskej ekonomike sa však nie všetky sľuby Londýna nakoniec môžu splniť.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov