Raketomet M142 HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

Západ bezmocne hľadá ochranu pred ruskými raketami

Po sérii raketových útokov ruských ozbrojených síl na ukrajinské zariadenia Pentagon prisľúbil, že Ukrajine pomôže vytvoriť integrovaný systém protiraketovej obrany. Na tomto pozadí sa o vlastnú protiraketovú bezpečnosť postaralo 15 európskych krajín – od pobaltských štátov až po Nemecko. Zdá sa, že na západných susedov zapôsobila zraniteľnosť Ukrajiny a porovnanie vlastných síl PVO s ruskými.


 

Koncom týždňa Pentagon oznámil plány na vytvorenie integrovaného systému protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Kyjev žiada poskytnúť Ukrajine integrovaný systém protivzdušnej obrany určený na obranu prioritných cieľov , povedal pre agentúru TASS generál Mark Milley, šéf Zboru náčelníkov štábov USA . Uvažuje sa o rôznych možnostiach presunu systémov protivzdušnej obrany krátkeho, stredného a dlhého dosahu do Kyjeva, uviedol generál. Kombinácia všetkých týchto systémov podľa Milleyho umožní pokryť ukrajinský vzdušný priestor pred ruskými raketami a lietadlami.

 

V prevádzke ozbrojených síl Ukrajiny je iba 10 % z požadovaného počtu systémov protivzdušnej obrany, uviedol vo štvrtok Volodymyr Zelenskyj. “Naša schopnosť zavrieť oblohu nestačí,” sťažoval sa ukrajinský prezident na zasadnutí PZRE. Kyjev by chcel dodávky „mnohonásobne viac“, citovala Zelenského agentúra TASS .

 

„Ukrajine už pomohli dodávky protiraketovej a protivzdušnej obrany. Vieme o dodávkach nemeckých systémov protivzdušnej obrany IRIS-T SLM, systémov MANPADS, systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany sovietskeho štandardu na základe ich dostupnosti v rôznych štátoch. Nie je to teda prvýkrát. Treba však vziať do úvahy, že samotná Ukrajina nemá peniaze na vytvorenie integrovaného systému protivzdušnej obrany, v tomto a nielen v tomto ohľade počíta s pomocou zvonku, “ Uviedol Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných Vzťahy Ústavu aktuálnych medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie MZV.

 

Ukrajina môže s pomocou Spojených štátov a ich spojencov vytvoriť systém protivzdušnej obrany, a to nielen za predpokladu dodávky komplexov, ale aj pripravených posádok vycvičených na ich riadenie, poznamenáva Iľja Kramnik, vojenský pozorovateľ – výskumník z IMEMO RAS. „Počet sovietskych komplexov, na ktorých už môžu pracovať vyškolení ukrajinskí špecialisti, nestačí. To znamená, že zásoby sú potrebné zo Západu, kde sú najmä komplexy Patriot. Komplexy, ktoré sú v sklade, môžu byť doručené. Ukrajina však nemá personál schopný pracovať pre Patriot,“ povedal Kramnik.

 

Na pozadí pretrvávajúcich požiadaviek Kyjeva poskytnúť ukrajinským ozbrojeným silám a kritickej infraštruktúre krytie pred ruskými raketovými útokmi sa o vytvorenie integrovaného systému protiraketovej obrany a protivzdušnej obrany postarali západní susedia Ukrajiny.

 

Vo štvrtok bolo v Bruseli zverejnené vyhlásenie , ktoré podpísala nemecká ministerka obrany Christina Lambrechtová a 14 jej kolegov. Dokument konsoliduje zámery európskych partnerov v Severoatlantickej aliancii, ako aj Fínska vstupujúceho do NATO, vytvoriť spoločný systém protivzdušnej obrany European Sky Shield (ďalej len „European Sky Shield“). Deklaráciu podpísali: Nemecko, Veľká Británia, Nórsko, Holandsko, Belgicko, Fínsko, Slovinsko, Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Lotyšsko a Litva. Estónsko sa tiež mieni zapojiť do projektu Heavenly Shield.

 

Čo sa týka Poľska, je už niekoľko krokov pred svojimi partnermi v EÚ pri budovaní spoľahlivého systému protiraketovej obrany, uviedol v piatok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Šéf poľského ministerstva obrany to vyhlásil na cvičisku v meste Toruň po výsledkoch testov amerických protilietadlových raketových systémov Patriot a ich integrácie s poľskými systémami protiraketovej obrany a PVO.

 

„Európa už dlho vyvíja svoj systém protiraketovej obrany a protivzdušnej obrany. Je to dôsledok dlhodobého vlastného európskeho vývoja, ktorý siaha až do roku 2000,“ poznamenáva Kramnik.

 

Je však celkom možné predpokladať, čo podnietilo Európanov práve teraz, aby prišli s iniciatívou jednotného systému protiraketovej obrany. Jednak priebeh operácie na Ukrajine a najmä neschopnosť ukrajinskej protivzdušnej obrany odrážať raketové útoky na infraštruktúru a jednak porovnanie schopností ruského systému protiraketovej obrany so silami protivzdušnej obrany krajín aliancie. Kanál Rybar Telegram cituje názor brazílskeho analytika Pepeho Escobara, podľa ktorého by ruské údery na ukrajinské ciele mohli úplne pripraviť Kyjev o schopnosť viesť nepriateľské akcie. A navyše povzbudiť patrónov Ukrajiny z NATO, aby začali rokovania.

 

Na druhej strane, ako poznamenal americký vojenský analytik Will Shriver na svojom blogu, Rusko preukázalo schopnosť pravidelne zachytávať rakety a rakety, čo je revolúcia na bojisku. Ako zdôrazňuje Shriver, „žiadna iná krajina NATO nemá také schopnosti“.

 

Šéfka nemeckého vojenského oddelenia Christina Lambrechtová priamo naznačila, že projekt European Sky Shield vzniká s cieľom zaplniť medzery v protiraketovej obrane, píše Deutsche Welle (zahrnuté v zozname zahraničných agentov). Projekt plánuje kombinovať rôzne systémy protivzdušnej obrany určené na ničenie okrídlených a balistických rakiet a bojových dronov.

 

A práve nemeckí politici priamo dávajú paralely so situáciou na Ukrajine. Najmä predseda vlády najbohatšej nemeckej krajiny – Bavorska – Markus Soeder povedal , že Nemecko by malo na ochranu miest v krajine nainštalovať systémy protivzdušnej obrany a rakety, ktoré by vytvorili ochranný „dáždnik“ nad Nemeckom. Dodal, že to, čo Nemecko robí pre svojich partnerov, musí robiť pre svoju vlastnú krajinu. Nemecko, ako viete, odovzdalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany IRIS-T SLM.

 

Vojenský expert, bývalý šéf protilietadlových raketových síl velenia špeciálnych síl ruského letectva Sergej Chatylev zdôrazňuje, že dnes neexistuje pre Európu spoločný systém protivzdušnej obrany, nehovoriac o protiraketovej obrane. Americké prvky protiraketovej obrany v Poľsku a Rumunsku sú „jediným javom, ktorý sa nedokáže vyrovnať ani s tuctom rakiet,“ povedal Chatylev.

 

„Európske štáty sú vyzbrojené rôznymi komplexmi rôznych modifikácií. Na niektorých miestach sú moderné, napríklad americký Patriot vo verzii PAC-3. V Španielsku sú protilietadlové raketové systémy Hawk vyvinuté v 50. rokoch stále v prevádzke,“ poznamenal Chatylev.

 

Odborník zdôrazňuje, že EÚ nemá jednotný systém kontroly, diaľkového leteckého prieskumu, spracovania dát – až po iný postup využívania rádiových frekvencií. To všetko je nedostatok pri vytváraní jednotného systému protivzdušnej obrany.

 

„V Európe existujú samostatné miestne systémy. A to, čo sa teraz navrhuje, je len rozmiestnenie rôznorodých protilietadlových raketových systémov. Prijaté dokumenty nehovoria, že je potrebné vytvoriť jednotné protilietadlové raketové, radarové a letecké systémy s automatickým riadením, aby bolo možné odhaliť nepriateľa na vzdialených hraniciach, “dodal zdroj.

 

Chatylev upozornil, že zatiaľ bolo v Bruseli prijaté len vyhlásenie o úmysle a vytvorenie protilietadlového štítu bude trvať päť až desať rokov. Poukázal tiež na to, že Lambrechtovou menované systémy budú schopné fungovať – s prihliadnutím na maximálne vylepšenia – v okruhu 80 kilometrov. Podobne hodnotí Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných vzťahov Ústavu súčasných medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

„Vytvorenie vlastného systému protivzdušnej obrany Sky Shield v Európe bude trvať najmenej päť až desať rokov. Len fáza plánovania bude trvať najmenej rok alebo dva. Náklady na takýto projekt možno odhadnúť na stovky miliárd dolárov, keďže systémy protiraketovej obrany sú dnes najdrahšie zo zbraní,“ poznamenáva expert.

 

„Program Sky Shield nie je len o integrácii systémov protiraketovej obrany a systémov protivzdušnej obrany, ktoré má mnoho krajín, ale o vytvorení najnovšieho zbraňového systému proti moderným hrozbám. Ak to navrhnete komplexne, ako to urobili v Sovietskom zväze, potom je potrebné vziať do úvahy rozsah z hľadiska geografie distribúcie, ako aj technické ťažkosti. Takýto systém v skutočnosti zahŕňa množstvo ďalších systémov rôznych úrovní – strategické, operačné, taktické a iné,“ povedal Kozyulin.

 

V každom prípade musí Rusko reagovať na to, čo sa deje, poznamenáva Chatylev. „Musíme mať otázku vytvorenia európskeho štítu pod kontrolou. V Európe to konečne vyčesali a uvedomili si, že protivzdušná obrana je dôležitá, “ – zhrnul Khatylev.

 

Napriek tomu, že niektorí experti považujú Patrioty za zastarané, tento systém umožňuje ničiť moderné útočné a nosné systémy – nie však hypersonické rakety, povedal generálporučík Ajtech Bižev, bývalý zástupca hlavného veliteľa ruských vzdušných síl pre Spoločný systém protivzdušnej obrany členských štátov SNŠ.

 

Nikolaj Starikov: Západ nepoteší režim protiteroristických operácií v Bielorusku

 

“Práve s pomocou hypersonických zbraní bude Rusko v prípade potreby schopné rýchlo prelomiť európsky štít,” zdôraznil zdroj. A aby ste porazili takýto systém, musíte vytvoriť „masívny nájazd, ktorý presahuje palebné možnosti Patriotov“. „Rusko má Kinžaly, Avangardy, Kalibre, Iskandery a ďalšie prostriedky leteckého útoku, takže ani jeden systém protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany Západu tomu nemôže odolať. Môžu náhodne zostreliť naše rakety v oddelených miestnych oblastiach,“ vysvetlil generálporučík.

Olesa Ostrokova

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov