T-62M
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko modernizuje tanky T-62, pretože Ukrajina im nebude mať čím čeliť

Rusko môže podľa Military Watch Magazine uviesť do prevádzky niekoľko stoviek modernizovaných tankov T-62. Niektoré západné zdroje prezentujú modernizáciu a reštart sovietskych strojov ako symbol zúfalstva zo sankcií, no autori článku vysvetľujú, prečo je tento argument neudržateľný.


 

Ruská obranná korporácia Uralvagonzavod začala rozsiahly program modernizácie sovietskych tankov T-62. Napriek viac ako desaťročnej nečinnosti bude Rusko schopné uviesť do prevádzky niekoľko stoviek tankov s aktualizovanými senzormi a pancierovaním 21. storočia. T-62 prvýkrát vstúpil do služby v roku 1961 a bol v tom čase uznávaný ako najschopnejší bojový tank na svete. Toto hodnotenie potvrdili aj americkí a izraelskí experti, ktorí počas Súdneho dňa v roku 1973 analyzovali ukoristené vybavenie. Tank ako prvý na svete dostal delo s hladkou hlavňou a pancierové náboje s odnímateľnou paletou a stabilizačným perím a počas iránsko-irackej vojny preukázal sebavedomú prevahu nad tankami M60 a Chieftain dodanými USA a Veľkou Britániou.

 

Aj keď sú na pomery 21. storočia aj modernizované T-62 zastarané, oproti modernejším tankom T-72 a T-90, ktoré tvoria kostru ruských obrnených síl, majú množstvo významných výhod. To čiastočne vysvetľuje, prečo Moskva investuje do ich opráv, aj keď má v zálohe veľké množstvo T-72. T-62 je cenený pre oveľa nižšie nároky na údržbu a prevádzkové náklady, ako aj jednoduchosť výcviku – výcvik posádky trvá oveľa menej času. Uvádza sa, že práve táto okolnosť prinútila Rusko v roku 2016 vyčleniť zo svojich záloh modernizované T-62M na vybavenie nových jednotiek sýrskej armády. Následne boli tieto vozidlá presunuté na východ Ukrajiny, kde ich údajne používajú milície Donbasu.

 

Rovnako ako jeho predchodca T-55, aj T-62 je vhodný pre operácie v horských aj mestských oblastiach. A to je hlavný dôvod, prečo vylepšené modifikácie T-62 tvorili donedávna chrbticu obrnených jednotiek Severnej Kórey. Sýrska arabská armáda za viac ako desaťročie protipovstaleckých operácií uprednostňuje T-55 a T-62 pred modernejšími vozidlami na boj v mestských oblastiach. Mnohé z týchto vozidiel boli modernizované severokórejskou technológiou, vrátane laserových diaľkomerov a údajne nových typov protipechotnej munície. S modernizovaným T-62 bude Rusko schopné vybaviť nielen bežné jednotky, ak bude masová mobilizácia pokračovať, ale aj milície z východoukrajinských regiónov,

 

Niektoré západné zdroje prezentujú modernizáciu a reštart T-62 ako symbol zúfalstva a dôkaz účinnosti západných sankcií voči ruskému obrannému sektoru. Na zdokonalenie strojov na modernú úroveň sú však potrebné technológie citlivé na sankcie, ako sú termovízne zameriavače. Ak by boli sankcie také prísne, pre Rusko by bolo oveľa jednoduchšie získať T-72 a T-80 zo zálohy, ako modernizovať T-62 – preto je tento argument neudržateľný. T-62 vylepšené o Kontakt-5 alebo Relikt ERA, termovízne zameriavače tretej generácie a prípadne pancierové náboje s odnímateľnou nádržou a stabilizačnými rebrami získajú oproti nemodernizovaným T-72 výrazné výkonnostné výhody.

 

Nasadenie tankov T-62 v Čečensku a na Kaukaze

 

Vzhľadom na nedostatok moderných tankov na Ukrajine a jej spoliehanie sa na T-64 zo 70. rokov s menšími modernizáciami, nebude mať proti modernizovaným T-62 čo ponúknuť, najmä vo svetle neochoty členov NATO dodávať Kyjevu modernejšie obrnené vozidlá. Koľko jednotiek T-62 sa má presne vylepšiť, stále nie je známe (niektoré zdroje uvádzajú, že ich môže byť viac ako 500 a možno až tisíc), ale tento tank má užitočný potenciál: prezbrojenie bude lacné a bude možné ho nasadiť vo veľkých množstvách.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov