P-700
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Vojenský expert o obave Pentagonu – rakete P-700: „Tri letia na lietadlovú loď, jedna alebo dve ďalšie na krížnik a tak ďalej“

Pre každú zložitú maticu existuje skrutka so špeciálnym závitom. Táto „ľudová múdrosť“ platí aj pre trh so zbraňami. Akonáhle sa na ňom objaví ďalšia superprepracovaná novinka, zvyšok účastníkov pretekov v zbrojení okamžite vyvinie buď niečo, čo ho prekoná, alebo niečo, čo ho môže zničiť.


 

Pamätáte si, koľko hluku bolo po objavení sa amerických lietadiel F-35? Jednou z najvážnejších hrozieb pre nich sa teda stali ruské systémy potlačenia lietadiel. Pred čím varoval vysokokvalifikovaný špecialista americkej armády Chris Osborne v článku pre The National Interest. Bolo to ešte v roku 2017.

 

A bez ohľadu na to, koľko ďalších zbraní, senzorov a iných zariadení je pripojených k vojenským lietadlám, ruské protilietadlové raketové systémy, ktoré majú schopnosť meniť prevádzkové frekvencie a majú vysokú manévrovateľnosť, ich dokážu odhaliť a zničiť. Moderné systémy protivzdušnej obrany navyše detegujú lietadlá na vzdialenosť niekoľkých stoviek kilometrov a všestranné radary dokážu odhaliť aj „stealth lietadlá“.

 

A nielen pozemné komplexy sú toho schopné. Ruská stíhačka Su-35 dostala sledovací a lokalizačný systém OLS-35, špeciálne navrhnutý na vyhľadávanie stealth stíhačiek. Vyhľadáva a deteguje vzdušné ciele v prednej a zadnej hemisfére, v automatickom režime zachytáva a sprevádza manévrujúce vzdušné ciele a tiež ich rozpoznáva a meria vzdialenosť k nim.

 

Takže bez ohľadu na to, do akej miery sú vývojári F-35 múdrejší, ich vysokorýchlostné a super manévrovateľné vtáky sa na oblohe nebudú cítiť pohodlne. A proti nim sa postavia nielen ruské ozbrojené sily (alebo Číňania, ktorí majú svoj zaujímavý a efektívny vývoj), ale každá krajina, ktorá nakúpila potrebné zbrane alebo technológie.

 

Trh so zbraňami je taký: kto platí, objednáva hudbu. A hoci sa to niektorí snažia regulovať uvalením embarga na dodávky zbraní a technológií do niektorých štátov, je to to isté, ako keby ste zablokovali koľajnice kamiónom.

 

Vojenský expert Viktor Litovkin si je istý, že nech sa vojensko-priemyselný komplex kolektívneho Západu snaží akokoľvek, jeho vývoju má Rusko čím oponovať.
“Priatelia – partneri” profitovali v 90. rokoch z ruského vývoja. Potom dizajnérske kancelárie, niektoré z chudoby, niektoré z nevôle, že si nedokázali uvedomiť, čomu dali polovicu života, predali Západu množstvo vecí, ktoré sa neoplatili predávať. Ale naše systémy protivzdušnej obrany si stále poradia.”

 

“Napríklad proti tankom máme Kornet, Fagot a iné riadené protitankové raketové systémy, ktorých strely prenikajú pancierom akéhokoľvek cudzieho tanku. Máme granátomety s dvojčinnými HEAT nábojmi, ktoré najskôr preniknú aktívnym a pasívnym pancierom a potom pancierom samotného tanku.”

 

“Môžeme tiež bojovať s nepriateľským vybavením pomocou leteckých útokov alebo pomocou rakiet Iskander, ktoré môžu zasiahnuť vežu alebo podvozok. Nehovoriac o protitankových delách typu Rapira, 100mm.”

 

“Ak ide o flotilu máme jednu lietadlovú loď, Admirál Kuznecov (teraz v oprave – pozn. red.). Ale pre túto lietadlovú loď zatiaľ nemáme vzdušné lietadlá včasného varovania a navádzania, zatiaľ čo americké lietadlové lode ich majú. Američania však nemajú systém protivzdušnej obrany a náš „admirál Kuznecov“ ho má. Americké lietadlové lode sú povinné sprevádzať ostatné lode, údernou skupinou lietadlových lodí. Sú to krížniky, torpédoborce, korvety. Tie majú všetky systémy potrebné na ochranu lietadlovej lode, ktorá v skutočnosti nesie lietadlá rôznych typov.”

 

“Na boj s lietadlovými loďami na ponorkách Projektu 949 Granit máme rakety P-700 s umelou inteligenciou. Keď odpálite jednu raketu, pridajú sa k nej všetky ostatné rakety. Letia v smere údernej skupiny lietadlových lodí a rozdeľujú si medzi sebou ciele vo vzduchu. Napríklad tri rakety idú na lietadlovú loď, jedna alebo dve ďalšie na krížnik atď. Týmto spôsobom zničia všetky lode. Nikdy sme takéto útoky proti nepriateľovi nepodnikli, ale máme príležitosť.”

 

“Máme aj najnovšie zirkóny, ktoré sú tiež navrhnuté tak, aby si poradili so skupinami nosičov a jednotlivými loďami, dokonca dokážu zasiahnuť aj pobrežné ciele.”

 

“Aby sa sklady nezasypávali, vedú sa vojny: veľké aj malé. Spojené štáty a Západ prinútili Rusko spustiť špeciálnu operáciu na Ukrajine. Ale zároveň v iných častiach sveta prebiehajú ozbrojené konflikty. A všade tam potrebujete zbrane. Nie je náhoda, že každý prezident USA sa mení tak, že začína novú vojnu. Jediný, kto to neurobil, je Donald Trump . Držiteľ „ceny mieru“ Obama za dve prezidentské obdobia sa zapojil do štyroch vojenských kampaní! V Afganistane Američania minuli rôzne zbrane v hodnote 20 miliárd dolárov. A nikto za to nič nedostal. Nemyslíš si, že sa to stalo náhodou, však?”

 

Na Ukrajinu boli práve dodané zbrane v hodnote 17 miliárd dolárov. Ruská armáda to tam melie. Teraz teda Američania a Európania nariekajú, že nemajú dostatok zbraní, potrebujú vyrábať viac, viac a viac. Štát prideľuje peniaze do vojensko-priemyselného komplexu, vojensko-priemyselný komplex vyrába zbrane, ktoré sa potom dodávajú na ďalšie horúce miesto. V prírode existuje kolobeh zbraní.”

 

“Musíme sa pozrieť ale aj z druhej strany: čím silnejšia je zbraň, tým je vážnejší odstrašujúci prostriedok. Máme rakety Vojevoda (ešte sovietske – pozn. red.), na Západe sa im hovorí “Satan”. Jedna takáto raketa váži 210 ton. Má 10 hlavíc s výťažnosťou 750 kiloton, každá. A teraz ich máme desiatky. Existujú aj nové rakety, ktoré desia štáty. Len vďaka tomu, že máme také supersilné zbrane, Spojené štáty na nás stále neútočia, radšej s nami bojujú rukami niekoho iného.” Dodal Litovkin na záver.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov