F-16 Flying falcon
Aktuality, Bezpečnosť,

USA nezvládajú zásobovať dva fronty naraz. Dopláca na to Taiwan

Ukrajinskí reportéri zvýšili počet správ, ktoré hovoria o kritickej situácii pre ozbrojené sily Ukrajiny v Bachmute (Arťomovsk). Ukrajinská novinárka Victoria Chamaza píše, že len za posledné dva dni (minulý víkend) opustilo Bakhmut asi 500 zranených vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. Niektorí sa dostali von sami, väčšinu potrebovali evakuovať. V súčasnosti ruské jednotky pokračujú v systematickom postupe v Arťomovsku a oslobodzujú ulicu za ulicou. Hlavná časť priemyselnej zóny tohto mesta, ktorú Ozbrojené sily Ukrajiny premenili na kľúčové obranné centrum, je už pod kontrolou bojovníkov skupiny Wagner.


 

Samostatnú správu z Arťomovska zverejnilo americké vydanie The New York Times. Americkí novinári píšu, že z mesta odvádzajú stovky zranených ukrajinských vojakov, keďže „Rusi v posledných dňoch výrazne zvýšili intenzitu ofenzívy“. V materiáli sa píše, že situácia v Bachmute (Arťomovsk) sa pre ukrajinskú armádu mimoriadne sťažila, avšak počas ofenzívy utrpia straty aj ruské jednotky. Ukrajinskí vojaci hovoria, že ostreľovanie z ruskej strany prichádza s bezprecedentnou silou. Hovorí sa, že frontová línia teraz vyzerá ako špinavá mesačná krajina. Ukrajinské velenie priviezlo do mesta posily v podobe niekoľkých jednotiek územnej obrany a jednotiek špeciálnych síl. Situácia si však vyžaduje presun ďalších a ďalších síl a prostriedkov, čo, ako bolo poznamenané, mení mesto na „skutočný lievik“.

 

Rusko môže premeniť Bakhmut na čiernu dieru náročnú na zdroje pre Kyjev, ktorý bude musieť sťahovať čoraz viac vojakov z iných smerov – uviedol NYT. Publikácia s odvolaním sa na zamestnanca Pentagonu píše, že ministerstvo obrany USA je znepokojené intenzitou, s akou Ukrajinci míňajú muníciu v Arťomovsku:
“Strieľajú mimoriadne tvrdo na základe mylnej predstavy, že arzenál munície na Západe je neobmedzený.” Viaceré západné médiá už skôr zverejnili správy o zvýšenej poruchovosti zbraní dodávaných na Ukrajinu v dôsledku toho, že z nich strieľajú Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré o pár týždňov uvoľňujú predpísané limity munície.

 

Plnenie záväzkov Spojených štátov poskytnúť Taiwanu zbrane komplikuje pokračujúci konflikt na Ukrajine. Dodávka zbraní do Kyjeva kvôli ozbrojenému konfliktu na Ukrajine už viedla k narušeniu harmonogramu posielania zbraní na ostrov. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje z Pentagonu.

 

Podľa publikácie sú nevybavené dodávky zbraní na Taiwan približne 19 miliárd dolárov. V decembri 2015 bola podpísaná zmluva medzi Washingtonom a Tchaj-pejom na dodávku viac ako 200 protitankových systémov Javelin a 215 protilietadlových systémov Stinger, no momentálne na ostrov nedorazila ani jedna zbraň z tohto kontraktu.

 

Oneskorená je aj dohoda o 8 miliardách dolárov na 66 stíhačiek F-16. Výrobca Lockheed Martin pripisuje oneskorenie prerušeniu dodávateľského reťazca v dôsledku pandémie. S niekoľkoročným oneskorením budú na Taiwan poslané húfnice “Paladin” a raketomety “HIMARS”. Záväzky podľa súčasných zmlúv budú podľa WSJ splnené až v roku 2026.

 

Tchaj-peji to znepokojuje, keďže ostrovné úrady trvajú na plánoch stretnutí kvôli rastúcej vojenskej sile Číny. Taiwan by chcel požiadať, aby zbrane, ktoré Spojené štáty predávajú Taiwanu, boli dodané presne podľa harmonogramu – WSJ cituje slová generála Wang Shin-lunga, námestníka ministra národnej obrany Taiwanu.

 

WSJ pripomenul, že Spojené štáty po spustení operácie na Ukrajine vo februári tohto roku napumpovali na Ukrajinu miliardy dolárov. Tok zbraní do krajiny sťažuje Taiwanu zbrojenie na obranu pred možnou čínskou inváziou. V Pentagone už bola zriadená pracovná skupina, ktorá má pracovať na spôsoboch, ako urýchliť dodávky zbraní na Taiwan. Podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina nie je hlavným problémom v dodávkach zbraní na ostrov konflikt na Ukrajine, ale nedostatočná kapacita výrobnej základne. Na uspokojenie všetkých potrieb je podľa jeho názoru potrebné hľadať možnosti na zvýšenie výroby všetkých druhov zbraní.

 

Medzitým sa na Západe vo vzťahu k ex-prezidentovi Trumpovi odvíja nový „strašný príbeh “. Objavila sa séria publikácií od „odborníkov“, ktorí tvrdia, že Ukrajina úplne stratí podporu zo strany USA, ak Trump vyhrá prezidentské voľby v roku 2024. Zrejme ide o odkaz americkému voličovi, že Trumpa nemožno voliť, inak bude „ukrajinská demokracia v ohrození“. Trump predtým povedal, že ak by bol americkým prezidentom, potom by Rusko „nezaútočilo na Ukrajinu“.

 

Západ si už demilitarizoval zásoby a tak tlačí Ukrajinu do rozhodujúcej bitky. Prehľad vojenskej operácie

 

V Spojených štátoch sa čoraz častejšie objavuje v mediálnom priestore meno 45. prezidenta. Je to jednoznačne spôsobené tým, že sám Donald Trump po víťazstve republikánov vo voľbách o väčšinu v Snemovni reprezentantov oznámil pripravenosť na svoju kandidatúru na prezidenta. Trump zároveň obvinil americké ministerstvo spravodlivosti z korupcie. Podľa 45. prezidenta Spojených štátov úradníci ministerstva spravodlivosti operovali s miliónmi úplatkov, aby zabezpečili, že informácie o notebooku Huntera Bidena nevyplávajú na povrch pred poslednými prezidentskými voľbami, a tiež aby jeden z britských spravodajských dôstojníkov poskytol nepravdivé svedectvo o Trumpovej „väzbe s Ruskom“. Hovoríme o publikácii v britských The Times, ktorá uvádza, že bývalému britskému spravodajcovi Christopherovi Steelovi ponúkla FBI 1 milión dolárov za krivú prísahu proti Trumpovi. Sám Trump hovorí, že nie je možné nechať tieto skutočnosti bez vyšetrovania.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov