foto: Kalašnikov
Aktuality, Pozemná technika, Ručné zbrane a výstroj,

Koncern Kalašnikov láme rekordy vo výrobe vojenských produktov

Akciová spoločnosť Kalašnikov informovala o výsledkoch práce podniku v roku 2022. Podľa oficiálnej tlačovej správy spoločnosti sa celkový objem výroby zbraní zvýšil o 40 % v porovnaní s rokom 2021 a stal sa rekordom za posledných 20 rokov. Vo všeobecnosti divízia výroby zbraní dosiahla za posledných 20 rokov rekordný plán – výroba vojenských a civilných ručných zbraní prekročila výsledky roku 2021 o 40 % – informovali v tlačovej službe koncernu.


 

Obranný podnik, známy po celom svete pod rovnomenným samopalom, v tom istom období zrealizoval 45 zmlúv v rámci štátneho obranného poriadku, 24 zmlúv prostredníctvom vojensko-technickej spolupráce a dokončil plánované práce na organizácii licenčnej výroby na základe jednej zmluvy. Tieto zmluvy sa stali najväčšími v histórii podniku.

 

V minulom roku koncern zvládol a spustil výrobu niekoľkých nových produktov ručných zbraní naraz, vrátane prvej série ostreľovacej pušky Čukavin v kalibri 7,62 x 54 mm, ktorú objednalo ministerstvo obrany RF. V tlačovej správe sa uvádza, že tento produkt je z hľadiska technických vlastností lepší ako podobné modely ručných zbraní, ktoré predtým prijali ozbrojené sily RF a iné mocenské štruktúry Ruska.

 

Z hľadiska výroby ručných zbraní zaberá koncern Kalašnikov 95 % ruského trhu. Okrem ručných zbraní vyrábajú podniky skupiny spoločností Kalašnikov bezpilotné lietadlá, vysokorýchlostné výsadkové a útočné člny pre jednotky špeciálnych síl a vysoko presné raketové zbrane. Vyrábajú sa tu aj civilné produkty. Výrobky vyrábané holdingom exportujú do viac ako 27 krajín sveta.

 

Takýto úspech pri zvyšovaní objemov výroby skupiny spoločností Kalašnikov možno vysvetliť skutočnosťou, že po začatí špeciálnej operácie boli podniky ruského obranného priemyslu tak zaťažené, že mnohé prešli na trojsmenný pracovný režim.

 

Nahradí Dragunov. Nová ruská ostreľovacia puška Čukavin prešla poslednými testami

 

Ruský obranný priemysel zvyšuje tempo vojenskej výroby, dodáva všetko potrebné pre bojové operácie v zóne operácie. Dnes, 12. januára 2023, odovzdal koncern Uralvagonzavod armáde ďalšiu várku tankov T-90M Proryv . V poslednej dobe sa do zóny špeciálnej operácie dostáva stále viac tankov T-90M, ktoré sa aktívne používajú v prvej línii a osvedčili sa z tej najlepšej strany. Podľa recenzií pochádzajúcich z prvej línie sa „deväťdesiatka“ ukázala ako vysoko efektívny stroj schopný zasiahnuť nepriateľské obrnené vozidlá na veľkú vzdialenosť, pričom ochrana tankov odolá zásahom protitankových rakiet, vrátane amerického Javelinu.

 

V súčasnosti nepretržite funguje výroba nových tankov, ako aj modernizácia starých. Predchádzajúcu várku tankov spoločnosť poslala vojakom 20. decembra a teraz bola armáde odovzdaná nová várka obrnených vozidiel. Počet techniky v dávke nie je nahlásený, tlačová služba UVZ spresnila, že ďalší kontrakt na dodávku tankov T-90M bol úspešne ukončený, technika bola odoslaná vojakom. Zdôrazňuje sa, že vozidlá sa montujú s prihliadnutím na skúsenosti s používaním tankov v špeciálnej prevádzke a želania tankistov.

 

Ukrajinská armáda sa sťažuje na ruské tanky T-90. Vzdušné sily prišli pri útoku na ruské pozície o tri stíhačky

 

Tank T-90M bol vyvinutý ako súčasť vývojových prác Proryv-3 a je hlbokou modernizáciou T-90 so zvýšením bojových a operačných vlastností. Počas modernizácie bol na T-90M nainštalovaný nový modul veže so 125 mm kanónom so zvýšenou odolnosťou a presnosťou. Veža je vybavená 12,7 mm diaľkovo ovládaným guľometom. Nový tank je vybavený vysoko automatizovaným digitálnym systémom riadenia paľby, ktorý poskytuje vyhľadávanie, rozpoznávanie, automatické sledovanie a zasahovanie cieľov. T-90M je vybavený komplexom dynamickej ochrany Relikt tretej generácie a prvkami komplexu Afganit.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov