.
Aktuality, Pozemná technika,

Vegvisir pomôže s kinetózou v uzavretých priestoroch v obrnených vozidlách

Estónsko-chorvátsky start-up Vegvisir dokončil prvé testy v teréne svojho systému zisťovania situácie zmiešanej reality, ktorý poskytuje personálu obrnených vozidiel schopnosť vidieť cez stenu. Spoločnosť predstaví riešenie na výstave IDEX 2023 v Abú Zabí, kde bude po prvýkrát integrované do RCV Milrem Robotics Type-X predstaveného na stánku EDGE Group PJSC.


 

Vegvisir pozostáva z kamier namontovaných vo vozidle a náhlavnej súpravy s ultra nízkou latenciou, ktorá poskytuje neobmedzené zorné pole. Zahŕňa tiež možnosť pridať dodatočné prekrytia údajov. To dáva personálu vozidla 360-stupňový prehľad o dianí v bezprostrednom okolí vozidla, čo umožňuje užívateľom lepšiu orientáciu a efektívnejšie rozhodnutia na bojisku.

 

 

Podľa generálneho riaditeľa Ingvara Pärnamäeho terénne testy s práporom 1. pešej brigády skautov estónskych obranných síl získali veľkú pozitívnu spätnú väzbu – každý, kto toto riešenie použil, potvrdil, že poskytuje lepší výhľad v porovnaní s periskopmi, čo im umožňuje robiť lepšie rozhodnutia. .
„V priebehu troch dní testovania bolo naše riešenie uvedené do praxe na obrnenom transportéri Patria Sisu XA-188 6×6 a na bojovom vozidle pechoty CV-9035,“ vysvetlil Pärnamäe. „Skúšobná jazda prebiehala pri rýchlosti 40 – 60 km/h na rôznych miestach – staré letisko, štrkové cesty a terén. Prvé testy v teréne tiež ukázali, že členovia posádky, ktorí bežne trpia kinetózou v uzavretých priestoroch, ako sú obrnené vozidlá, pri nosení okuliarov VR dokážu vydržať dlhšie jazdy bez akéhokoľvek nepohodlia.

 

Vedúci spoločnosti dodal, že v nasledujúcich mesiacoch sa vykonajú ďalšie testy, aby sa vyhodnotil výkon Vegvisir na rôznych obrnených vozidlách a získal sa spätnú väzbu od koncových používateľov. „Naším cieľom je, aby bol Vegvisir kompatibilný s väčšinou typov vozidiel a technológií používaných na našich cieľových trhoch,“ povedal.

 

Vegvisir predstavil systém informovania o situácii množstvu najväčších výrobcov vojenských vozidiel na celom svete – niektorí z nich očakávajú, že v blízkej budúcnosti otestujú riešenie na svojej platforme.
“Stretli sme sa aj so zástupcami obranných síl a ministerstiev v rôznych krajinách a o Vegvisir je veľký záujem,” dodal Pärnamäe. “Plánujeme vydať prvú verziu hotového produktu a okamžite zabezpečiť náš prvý predaj už túto jeseň.”

 

Bradley, Striker, Humvee – železo pre celú armádu. Čo zmení americká vojenskú pomoc Ukrajine za 2,5 miliardy dolárov

 

Spoločnosť spustila tretie kolo financovania na podporu vývoja riešenia. „V druhom kole financovania sme zapojili investorov z piatich európskych krajín,“ povedal Pärnamäe. „V dôsledku vyššieho než očakávaného záujmu o riešenie sme získali ešte viac prostriedkov, ako sme pôvodne plánovali. Tentoraz máme oveľa ambicióznejší cieľ: získať celkovo 2 milióny eur na investície, z ktorých väčšina je už pokrytá.“
Helena Loorents

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov