Adolf Hitler a jeho generáli na situačnej konferencii Mansteinovej skupiny na Ukrajine, 17. február 1943
Aktuality, História,

Február 1943: Ako sa Hitler takmer dostal do zajatia sovietskych tankistov

19. februára 1943 Hitlera takmer zajali tankisti 25. tankového zboru Červenej armády, ktorí vykonali hlboký nájazd za nepriateľskými líniami a priblížili sa k letisku, kde sa nachádzalo Fuhrerovo osobné lietadlo.


 

Začiatkom februára dostal zbor na príkaz veliteľstva 200 tankov a v noci zo 16. na 17. februára prešiel do ofenzívy. 19. februára po 300-kilometrovom trojdňovom nájazde na nepriateľské zadné línie sa 111. tanková brigáda 25. tankového zboru priblížila k Záporožiu. Brigáde velil podplukovník Michail Smaragdovič Bondarenko.

 

Dva dni predtým, 17. februára, o 6:00 pristálo Hitlerovo lietadlo v Záporoží. Fuhrer bol znepokojený situáciou svojich jednotiek na východnom fronte, impulzívne sa rozhodol navštíviť poľného maršala Mansteina, veliteľa Južnej skupiny, a prediskutovať s ním strategickú situáciu.

 

Führerov hlavný pilot, generálporučík a SS Gruppenfuehrer Hans Baur neskôr opísali, čo sa stalo takto:
„Na tretí deň nášho pobytu, keď som prišiel na raňajky, sme sa dozvedeli, že Rusi prelomili front pri Dnepropetrovsku. Hlavná cesta, po ktorej postupovali, viedla práve smerom na Záporožie a prechádzala popri letisku, kde bolo zaparkované naše lietadlo. Bolo hlásené, že kolóna dvadsiatich tankov sa pohybovala ako prvá. Lietadlá sa pripravovali na boj, aby sa ich pokúsili zatlačiť späť. Počasie neprialo, oblačnosť sa nachádzala v nadmorskej výške necelých 50 metrov. Iba jeden Štorch sa mohol vrátiť z prieskumného letu s konkrétnou informáciou: Rusi sa blížia. Medzi nimi a nami neboli jednotky, ktoré by mohli spomaliť ich postup.

 

Nikolaj Starikov: Múr je znakom slabosti. O vyhliadkach na normalizáciu vzťahov Ruska s Európou

 

Hlboko prekvapený som vzal auto a išiel som do mesta, kde sa Hitler radil s Mansteinom. Vysvetlil som mu situáciu a požiadal som o povolenie aspoň previesť lietadlo na letisko v južnej časti mesta. Hitler povedal, že to nie je potrebné a že čoskoro dorazí na letisko. Vrátil som sa späť do lietadla. Všetky sily, ktoré boli na letisku k dispozícii, sa zhromaždili na jeho obranu, ale obrana nevyzerala veľmi spoľahlivo: nemali sme ani delostrelectvo, ani protitankové delá.

 

Tu zrazu prišli Rusi. Z východného konca letiska sme videli dvadsaťdva tankov. V tej chvíli prišiel Hitler. Naše tri “kondory” s už zahriatymi motormi sa vzniesli do vzduchu …

 

Čo hovorili Nemci o svojich spojencoch?

 

Po chvíli sme sa dozvedeli, ako sa celý príbeh skončil. Na prekvapenie všetkých sa ruské tanky zastavili na okraji letiska. Neútočili na letisko, ale zaujali pozíciu neďaleko. Došlo im palivo! Samozrejme, na letisku mohli získať dostatok paliva. Neskôr posádky vystúpili z tankov a nechali ich stáť na rovnakom mieste. Zachovali by sa rovnako, keby vedeli, že Hitler bol v tom čase na letisku?!

 

Pri pohľade na stovky lietadiel zaparkovaných na letisku si Rusi museli myslieť, že sa tu stretnú so silným odporom. Keď niekoľko hodín po návrate do ústredia poslali Hitlerovi správu o všetkých týchto udalostiach, zmohol sa iba na: „Neslýchané šťastie!“

Nikolaj Starikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov