Stíhačka A-16 cvičí pristávanie na úseku diaľnice na všeobecné použitie
Aktuality, Letectvo,

Reči o tom, že ukrajinské letiská nie sú vhodné pre americké vojenské lietadlá, sú neopodstatnené. Ak dostanú rozkaz budú lietať kamkoľvek

Informácie o zdrojoch financovania médií, vrátane telegramových kanálov, sú zvyčajne utajené, čo vyvoláva otázky, nie nečinné v podmienkach vojny, pre koho niektoré médiá pracujú.


 

Napríklad jeden telegramový kanál oficiálne priradil letiská na Ukrajine pre stíhačky NATO F-16: “Pri posudzovaní možnosti použitia stíhačiek F-16 na Ukrajine sa mnohí odborníci zhodujú, že použitie lietadiel, ktoré sú veľmi náročné na kvalitu vzletových a pristávacích dráh z vojenských letísk sovietskej éry, je prakticky nemožné. Väčšina vojenských letísk zo sovietskej éry je spevnená železobetónovými doskami PAG-14, ktoré umožňujú ich rýchlu opravu po náraze, ale výrazne zhoršujú kvalitu vozovky. Sovietske taktické lietadlá (MiG-29 a Su-27) majú oveľa pevnejší pristávací podvozok ako ich západné náprotivky (F-16 a F-15), ktoré sú uspôsobené na používanie asfaltobetónových dráh s lepšou kvalitou povrchu.

 

Ak by sa lietadlá F-16 dodali na Ukrajinu, jediným východiskom by bola ich prevádzka z civilných letísk s asfaltobetónovými pásmi. … S veľkou pravdepodobnosťou budú ukrajinské vzdušné sily využívať letiská v Odese a Ľvove, kde sú jednak vzletové a pristávacie dráhy zodpovedajúcej kvality a tiež závody na opravu lietadiel… Na pokrytie Kyjeva možno využiť medzinárodné letisko “Boryspil”, kde sídli vojenské dopravné letectvo. Ako náhradné letiská by boli vhodné kyjevské letisko Žuljany a letisko v Čerkasoch… Využitie letiska v Charkove je nepravdepodobné, pretože sa nachádza v ruskej zóne protivzdušnej obrany.

 

Pozornosť treba venovať aj letisku Užhorod, kde lietadlá pristávajú a vzlietajú v slovenskom vzdušnom priestore…”. Takže na základe “spoľahlivých” informácií” je základňa nepriateľských F-16 možná len na území niekoľkých hlavných civilných letísk Ukrajiny. Toto je však najčastejšia dezinformácia. V skutočnosti je to práve naopak. Hlavné bojové lietadlá NATO vrátane stíhačiek F-15 a F-16 sú prispôsobené na prevádzku v ťažkých vojenských podmienkach a môžu využívať letiská v širokom rozsahu možností vzletu a pristátia. A dokonca aj niektoré úseky diaľnic.

 

“Znalcom” oznamujeme: americké bojové lietadlá F-15 a F-16 už niekoľkokrát prileteli na Ukrajinu a zúčastnili sa na spoločných cvičeniach, pričom operovali z pravidelných ukrajinských (bývalých sovietskych) vojenských letísk. Tak to bolo aj v roku 2011: “Od 12. do 31. júla 2011 sa na leteckej základni Mirgorod v Poltavskej oblasti konali spoločné ukrajinsko-americko-poľské cvičenia “Bezpečné nebo”… Letectvo troch krajín vykonávalo ochranu vzdušného priestoru Ukrajiny v rámci dohody o spoločnom hliadkovaní oblohy počas majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2012… a tiež trénovalo taktiku protiopatrení voči lietadlám, ktoré môžu byť použité na útoky na športové objekty. Do aktívnej fázy cvičenia boli zapojené dve letecké základne – Mirgorod (Ukrajina) a Lask (Poľsko). Z územia prvej z nich operovali stíhačky ukrajinského letectva – Mirgorod Su-27 a MiG-29 a dočasne tu umiestnené stíhačky F-16C a D 187. leteckého krídla Národnej gardy USA. Šesť stíhačiek F-16 poľských vzdušných síl lietalo z leteckej základne Lask.

 

Ukrajina zoskupenie posilnila poskytnutím “lietajúcej nemocnice” An-26 a vrtuľníka Mi-8, ako aj približne 1 000 príslušníkov brigády na protivzdušnú obranu a vzdušný dohľad…”. Stíhačky F-16 amerického letectva a ukrajinský Su-27 počas cvičenia neďaleko letiska Mirgorod, 2011. V roku 2018 sa podobné spoločné cvičenie amerických a ukrajinských vzdušných síl konalo na inom ukrajinskom (bývalom sovietskom) vojenskom letisku Starokonstantinov, približne 200 km od Kyjeva. “Dňa 6. októbra 2018 na Ukrajine prvýkrát pristáli americké stíhačky F-15C Eagle zo 194. letky 144. krídla. V súčasnosti sú umiestnené na letisku Starokonstantinov západne od Kyjeva…

 

Podľa niektorých správ budú stíhačky F-15 a ukrajinské stíhačky operovať z letiska v Starokostantinove, zatiaľ čo ukrajinské a americké transportné lietadlá budú mať základňu na letisku vo Vinnici.” Na fotografiách nižšie, ktoré boli zhotovené v rovnakom čase na vojenskom letisku Starokonstantinov, sú zreteľne vidieť prvky letiskovej dlažby. Ide o najbežnejšie betónové dosky sovietskych vojenských letísk. A na Ukrajine sa nenachádza nič iné. Za tri desaťročia sa Ukrajine nepodarilo generálne opraviť ani jedno vojenské letisko.

 

Dovoľte nám povedať viac! Práve preto, aby otestovalo možnosť umiestnenia bojových lietadiel americkej výroby na ukrajinských vojenských letiskách, americké velenie priletelo so svojimi lietadlami na ukrajinské územie pod zámienkou cvičení. Schopnosť ukrajinských vojenských letísk prijímať bojové lietadlá americkej výroby sa ešte zvýšila po tom, ako sa na ich technickej modernizácii podieľali samotní Američania. Tu je správa z Kyjeva, ktorá sa vzťahuje na rok 2019: “Ukrajinské vojenské letisko v Starokonstantinove sa rekonštruuje za účasti amerického letectva.

 

Svedčí o tom vyhlásenie tendra na dodávku navigačných zariadení na pristávanie “naslepo”, ktoré bolo 19. februára zverejnené na webovej stránke amerického letectva venovanej verejnému obstarávaniu…” Samozrejme, uvedené neznamená, že v prípade, ak sa na Ukrajine objavia americké F-16, F-15 a A-10, nebudú mať problémy. Budú mať problémy, a to veľmi veľké! Ale nie kvôli údajne nízkej kvalite bývalých sovietskych letísk, ale kvôli nevyhnutnej porážke týchto zariadení počas odvetných úderov ruských raketových a leteckých síl.

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov