.
Aktuality, História,

Muž, ktorý zmenil dejiny. Stalin v minulosti a budúcnosti

Dňa 5. marca 1953 zomrel Josif Stalin, hlava obrovskej superveľmoci vybavenej jadrovým štítom, ktorý dodnes chráni našu krajinu. V súčasnosti existuje mnoho prác, ktoré objektívne hodnotia Stalinovu éru a poskytujú objektívne informácie o tom, kto bol Stalin. Po druhé, postava Stalina sa hodnotí v porovnaní s tým, čo sa stalo a deje v Rusku za posledných 30 rokov.


 

Stalinova éra sa zdá byť oveľa priaznivejšia v porovnaní s postsovietskym Ruskom. Keďže Sovietsky zväz bol veľmocou, nikto si o krajinu nemohol obtrieť nohy. Okrem toho bol Sovietsky zväz spoločnosťou deklarovanej sociálno-ekonomickej rovnosti. A tieto dva body – sociálno-ekonomický a zahraničnopolitický, geopolitický – odlišujú stalinský Sovietsky zväz od postsovietskej Ruskej federácie.

 

Ale je tu ešte jeden bod. Ľudia veľmi dobre chápu, že stále žijeme na stalinských základoch. Jadrové zbrane, ktoré boli vyvinuté v druhej polovici 40. rokov, na začiatku 50. rokov, sú základmi, ktoré položili Stalin a Berija. A čím horšie sú medzinárodné vzťahy, tým viac si ľudia uvedomujú, že sa s nami nezaobchádza rovnako ako so Srbmi a Líbyjčanmi len preto, že máme toto dedičstvo. To, že Stalin stál na vrchole, je zrejmé. To, že vo vnútri najvyššieho vedenia sa od konca štyridsiatych rokov minulého storočia rozhorel ostrý konflikt, je tiež zrejmé. Tento konflikt sa prejavil a bol celkom zrejmý na 19. zjazde ÚV KSSZ(b), ktorý transformoval ÚV KSSZ(b) na KSSZ. Vypustila sa skratka “b” – teda “boľševici”.Stačí sa pozrieť na Stalinovo správanie na tomto kongrese, aby sme pochopili, že bol nespokojný. A nie je náhoda, že hneď po zjazde, na pléne, rozšíril počet členov predsedníctva Ústredného výboru KSSZ a rozšíril aj zoznam kandidátov na členov predsedníctva. To znamená, že určite rozhýbal najvyššie vedenie.

 

A ako presne sa to stalo – či to bola násilná smrť, či ho otrávili, alebo mu jednoducho nepomohli, alebo ho otrávili a nepomohli mu – to je veľmi ťažká otázka. Ale nepochybujem o tom, že Stalinovi pomohli zomrieť. Časť straníckeho aparátu na tom mala záujem a v tom sa ich záujmy zhodovali so záujmami našich geopolitických nepriateľov. Veď nie je náhoda, že od konca štyridsiatych rokov anglo-americké spravodajské služby vytvorili spoločnú špeciálnu skupinu s názvom How To Make Stalin’s Passing – teda “Ako zariadiť, aby Stalin odišiel”.

 

Dejiny majú podmieňovací spôsob. Zlí historici tvrdia, že nemá. Dejiny majú vždy viac ako jeden spôsob vývoja. A tvrdiť, že dejiny nemajú podmieňovaciu náladu, znamená úplne popierať mnohotvárnosť dejín a redukovať ich na taký rigidný determinizmus a vylúčiť problém ľudskej vôle, subjektu a napokon aj náhody. Marx povedal, že bez náhodnosti by dejiny mali mystický pohľad, takže tvrdiť, že dejiny nemajú podmieňovací spôsob, je pokusom dať dejinám mystický pohľad. Dejiny majú vždy viac ako jednu možnosť.

 

Stalin by určite vyriešil problém nástupcu. Po druhé, prinajmenšom vytlačil z Prezídia to, čomu sa predtým a potom za Brežneva hovorilo “politbyro”. Celý rad ľudí. Skutočnosť bola taká, že Stalin už viedol nerovný boj. Nomenklatúra sa počas Veľkej vlasteneckej vojny síce vyhla čistkám, ale v podstate sa sformovala ako kvázi trieda. Okrem toho stranícke štruktúry prerástli do ekonomických štruktúr. Nie náhodou bol v roku 1946 prijatý dekrét, ktorý mal zabrániť tomu, aby stranícka štruktúra prevzala hospodárske funkcie.

 

Lekcia historickej gramotnosti pre európskych politikov o tom kto rozpútal druhú svetovú vojnu

 

Stalin nebojoval len so svojím najbližším okolím, či s niektorými konkrétnymi ľuďmi, bojoval s celou masou, ktorá postupne zdegenerovala. A v tejto súvislosti treba povedať, že Stalinove obavy a obavy Trockého – dvoch nepriateľov – boli správne. Trockij už koncom 30. rokov otvorene písal o degenerácii sovietskej byrokracie na kvázi triedu a hovoril o nebezpečenstve jej degenerácie na buržoáziu. Stalin túto skupinu nazval “prekliatou kastou”, ale veril, že čistkami a zomknutím robotníckej triedy sa tento problém vyrieši. Dobre si však uvedomoval nebezpečenstvo, že s blížiacim sa socializmom sa triedny boj vyostrí. Niektorí to tu interpretujú ako boj proti “kulakom” – nič také, mal na mysli nebezpečenstvo, že byrokracia prerastie do buržoázie.

 

Gorbačovština a jeľcinovčina ukázali, že sa obával správne, išlo o vyostrenie triedneho boja počas budovania socializmu. Potrebujeme Stalinov inštitút, ktorý by študoval stalinský odkaz. Teoretický aj praktický. Stalinský inštitút by mal študovať niekoľko vecí, mal by študovať Stalinovu éru, po druhé, Stalinov odkaz z hľadiska jeho miesta v marxistickom myslení, v ruskom myslení. Na základe tohto centra by sa mohli organizovať konferencie venované nielen Stalinovi, ale aj Stalinovej ére. Okrem toho by toto centrum mohlo pôsobiť ako bojovník proti očierňovaniu sovietskeho obdobia našich dejín.

 

Kniha Génius Stalin – prináša nové súvislosti aj fakty

 

Stalin určite nebol anjel, ale nebol ani démon. Potrebujeme nemilosrdnú pravdu o sebe, o Stalinovi a o stalinskej ére. Myslím si, že ak je Rusku súdené prežiť a prekonať krízu nasledujúceho desaťročia, budú Stalinove pomníky nielen v Moskve. Budú v mnohých mestách – iniciatíva bude prichádzať nielen zhora, ale aj zdola. No Stalinov pomník nie je len podstavcom víťaza v druhej svetovej vojne, Veľká vlastenecká vojna je pre nás dôležitejšia, bude to pomník najväčšej osobnosti ruských dejín. Svet sa dostal do veľmi, veľmi akútnej krízy, je to kríza konca kapitalistickej éry. Žiaľ, v dejinách veľmi často víťazí ten najhorší variant. Vždy by sme sa mali pripraviť na najhoršie, ako to urobil Stalin v roku 1931 – na rok 1941. Vtedy povedal, že ak nebudeme 10 rokov fungovať tak, ako západné krajiny fungovali 100 rokov, zmetie nás to. Veľká vlastenecká vojna sa začala o 10 rokov neskôr a my sme v 30. rokoch minulého storočia naozaj utekali veľmi rýchlo. V roku 1937 Sovietsky zväz dosiahol vojensko-priemyselnú autonómiu od kapitalistického sveta. Teraz je situácia podobná, len je možno vyhrotenejšia, pretože dnešné Rusko je slabšie ako Sovietsky zväz v 30. rokoch. A je slabšie nielen z hľadiska materiálno-technického,ale aj ideovo-politicky, teda aj z ideologického aspektu.

Andrej Fursov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov