Mossberg 500 Thunder Ranch
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

MOSSBERG 500 – nekompromisný ochranca

Mossberg je značka amerického výrobcu zbraní, ktorú založil švédsky prisťahovalec v Spojených štátoch, Oscar Frederik Mossberg v roku 1916. Dnes je to celosvetovo známy výrobca pušiek, brokovníc a už aj pištolí


 

Brokovnica Mossberg 500 Thunder Ranch je špeciálna edícia taktických brokovníc v kalibri 12. Bola navrhnutá v spolupráci s riaditeľom výcvikového strediska Thunder Ranch Clintom Smitom, veteránom US Marine Corp a bývalým členom týmu SWAT. V princípe ide o klasicku opakovaciu brokovnicu s posuvným predpažbím ( pumpa ). Trubkový zásobník má kapacitu 5 nábojov 12/76, šiesty môže byť v nábojovej komore. Všetky kovové časti brokovnice majú čiernu povrchovú úpravu, klasická pažba a pohyblivé predpažbie je z čierneho plastu. Že ide o špeciálnu edíciu brokovnice je zrejme zo znaku Thunder Ranch na puzdre záveru zbrane. Plastové predpažbie má tri montážne lišty, dlhú zospodu a dve krátke po bokoch predpažbia. Lišty umožňujú montáž príslušenstva, napr. takticku baterku alebo rukoväť.

 

 

Zbraň je veľmi kompaktná, má celkovú dĺžku 90,2 cm, dĺžka hlavne 18,5“, čo umožňuje jej použitie aj v stiesnených priestoroch. Ovládanie je komfortné a intuitívne, na chrbte pažby je umiestnená posuvná dvojpolohová poistka ľahko dostupná palcom ruky. Čo je na tejto edícii brokovníc jedinečné je ich hlaveň a jej špeciálne rozšírené ukončenie, ktoré vzhľadom pripomína kompenzátor s bočnými otvormi a má ozubené ústie. Toto ukončenie čiastočne plní úlohu kompenzátora spätného razu, ale zároveň slúži ako úderný nástroj ak je potrebné rozbiť napríklad sklo, no z môjho pohľadu úder takýmto ozubeným ústim hlavne môže byť pre útočníka veľmi nebezpečným a nečakaným. Brokovnica nemá klasické mieridla, tie nahrádza červené svetlovodné vlákno na mieste mušky. Ďalšími pozitívami brokovnice je dvojitý vyťahovač, zdvojená lišta nabíjania a bezporuchový podávač.

 

 

Streľba z brokovnice je veľmi dobre zvládnuteľná aj vďaka špeciálnemu ukončeniu hlavne, ktoré čiastočne nahrádza úsťovú brzdu. Pri porovnaní so streľbou z inej podobnej brokovnice je spätný ráz citeľne slabší. Prenos zámernej z cieľa na cieľ ide pri troche cviku perfektne, čomu napomáha svetlovodná muška a tak isto aj opakovanie výstrelu je vďaka kratšej dráhe pohyblivého predpažbia veľmi rýchle. Z vlastnej skúsenosti uvádzam, že brokovnica je veľmi spoľahlivá a skoro bez údržbová.

 

Z konkrétnej testovanej zbrane bolo vystrelených viac ako 2000 brokových nábojov, zväčša broky veľkosti 2,00mm a nezaznamenal som žiadnu závadu. Podotýkam, že prebitie brokovnice pomocou posuvného predpažbia musí byť razantné a treba si ho pred streľbou skúsiť a nacvičiť. Nabíjanie je zospodu vsunutím náboja do trubkového zásobníka, no dá sa aj to aj pri stiahnutom predpažbí priamo do vyhadzovacieho okienka. Na testovanej brokovnici je pár škrabancov a vypadlo svetlovodné vlákno z mušky, ktoré som nahradil novým v žltej farbe. Iné stopy používania na zbrani nevidno.

 

AK 47 Para SDM, Kalašnikov Made in China

 

Môj záver je, že ide o veľmi spoľahlivú, dobre ovládateľnú, taktickú brokovnicu, s možnosťou pridania doplnkov na lišty a špeciálnym viacúčelovým ukončením hlavne za dobrú cenu. Kto chce spoľahlivý obranný nástroj, ktorým sa dá brániť aj keď už nemáte náboje, viď ozubené ústie, ale aj často strieľať, vrelo odporúčam. Vyskúšať osobne si ju môžete na strelnici SF v Košiciach.

Peter Včela

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov