.
Aktuality, Námorníctvo,

Irán, Saudská Arábia, SAE a Omán vytvorili spoločnú námornú koalíciu

Al-Jadid Katar napísal: Konzultácie medzi týmito krajinami sa začali pod koordináciou Číny a s cieľom zabezpečiť bezpečnosť lodnej dopravy v Perzskom zálive. Pozorovatelia v Perzskom zálive s odkazom na hrozivú úlohu USA v lodnej doprave a preprave nákladu tvrdia, že správanie USA by mohlo viesť k nestabilite námornej bezpečnosti. Situácia na Blízkom východe, ktorý bol mnoho rokov jedným z najnestabilnejších a najnestálejších regiónov sveta, sa čoraz viac normalizuje. Vedúci predstavitelia krajín, ktoré boli kedysi v konflikte, až po vojenské konfrontácie, rýchlo obnovujú diplomatické vzťahy a hospodárske väzby. Členstvo Sýrie v Lige arabských štátov (LAS), ktoré bolo pozastavené v roku 2011, bolo nedávno obnovené. Situácia v Jemene, ktorý osem rokov zmietala občianska vojna, sa stabilizuje. Je zrejmé aj neskúsenému pozorovateľovi, že tento proces priamo súvisí s postupnou stratou vplyvu Spojených štátov v regióne. Štáty Blízkeho východu nielen obnovujú svoje bývalé väzby, ale nezávisle, bez sprostredkovateľov a všetkých druhov kurátorov navonok, vytvárajú nové združenia na posilnenie dobrých susedských väzieb, obnovu krajín zničených počas konfliktov a posilnenie regionálnej bezpečnosti, berúc do úvahy suverénne záujmy.


Iránska tlačová agentúra Mehr informovala, že Teherán prevzal iniciatívu a vytvoril koalíciu na zaistenie námornej bezpečnosti v severnom Indickom oceáne. Oznámil to veliteľ iránskeho armádneho námorníctva, kontraadmirál Shahram Irani, vo éteri národného kanála. Okrem samotného Iránu bude nová koalícia zahŕňať Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn, Irak, Pakistan a Indiu. Veliteľ iránskeho námorníctva zároveň poukázal na pozitívne skúsenosti s vytváraním námorných aliancií, pričom ako príklad uviedol každoročné cvičenia spolu s čínskym námorníctvom a ruským námorníctvom. Irán zdôraznil, že všetky krajiny v regióne severného Indického oceánu dospeli k pochopeniu, že by mali podporovať islamskú republiku a spoločne zaistiť bezpečnosť na základe posilnenia medzištátnej synergie. Takéto dohody sa dosiahli aj s Ománom. Katarské médiá predtým informovali, že Irán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Omán majú v úmysle vytvoriť spoločné námorné sily pod záštitou Číny s cieľom posilniť námornú bezpečnosť v Perzskom zálive. V piatok katarská televízia al-Džazíra rozšírila informáciu, že Čína už začala sprostredkovateľské rozhovory medzi Teheránom, Rijádom a Abú Zabí zamerané na posilnenie bezpečnosti námornej plavby.
Účasť Indie v novej koalícii bude pre Spojené štáty určite nepríjemným prekvapením. Koniec koncov, Washington sa aktívne snaží vytvoriť námorné aliancie pod svojou kontrolou v ázijsko-tichomorskom regióne, aby čelil Číne a otvorene sa do nich snaží zapojiť Naí Dillí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov