.
Aktuality, Pozemná technika,

Západ testuje na Ukrajine tie typy zbraní, ktoré potom použije v priamej vojne s Ruskom

Ako informovalo ruské ministerstvo obrany deň predtým, ruská armáda pri odrazení ofenzívy ukrajinskej armády na južnom Donecku zničila 28 tankov Ozbrojených síl Ukrajiny vrátane ôsmich nemeckých Leopardov. Podľa vojenského analytika Jurija Kotenoka budú západné krajiny naďalej zásobovať Kyjev, aj keď nie najnovším, ale osvedčeným vybavením.


 

Podľa ruského vojenského oddelenia ukrajinská armáda stratila najmenej 1500 vojakov, 28 ťažkých tankov, tri francúzske kolesové tanky AMX-10 francúzskej výroby a 109 obrnených bojových vozidiel. Ozbrojené sily Ukrajiny sa podľa ministerstva obrany počas 5. júna pokúsili postúpiť v oblasti obcí Novodarovka a Levadnoe v Záporožskej oblasti, ako aj pri štátnom statku Okťabrskij a obci Novodonetskoye v DĽR. V reakcii na to im ruské jednotky spôsobili „komplexnú porážku“ pomocou vzdušných síl, raketových jednotiek a delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov. Útok bol zastavený a nesplnil zadané úlohy, naznačil analytik.

 

Pripomeňme, že 5. júna Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo, že ozbrojené sily Ukrajiny prešli v určitých oblastiach na útočné operácie. Povedali, že hlavné bitky prebiehajú smerom na Bachmut. Úradujúci šéf DĽR Denis Pušilin medzitým povedal, že tamojšia situácia je “veľmi zložitá, ale kontrolovaná”. Ukrajina dostáva tanky Leopard z viacerých európskych krajín. Vo februári sa Dánsko, Nemecko a Holandsko dohodli na spoločnej dodávke približne stovky tankov Leopard 1 do Kyjeva. Poľsko, Nemecko, Kanada a ďalšie prisľúbili dodať Leopard 2 Kyjevu. 5. júna zástupca veliteľa Národnej gardy pre DĽR Alexander Čodakovskij oznámil prvý výskyt týchto tankov na línii dotyku. Ako pri tejto príležitosti povedal pre FAN vojenský analytik Jurij Kotenok , Ukrajina sa dnes stala pre NATO testovacím miestom na testovanie hlavných typov zariadení aliancie.

 

“Je tu niekoľko nuancií. Po prvé, teraz je naliehavo potrebné vizuálne potvrdenie zničenia tohto typu nemeckých tankov. Je jasné, že nejde o žiadnu „zázračnú zbraň“, tieto stroje sú dosť zraniteľné voči moderným typom protitankových zbraní. Navyše nie sú najmodernejšie a na bojisku nie sú dostatočne mobilné. Preto sú leopardy celkom úspešne zasiahnuté,“ zdôraznil. Podľa jeho názoru je počet nepriateľských strát 1 500 osôb udávaný ministerstvom obrany reálny, nie je však jasné, za aké obdobie bol takýto počet zničený.

 

„ Vo všetkých sektoroch frontovej línie, kde došlo k zhoršeniu, Ozbrojené sily Ukrajiny uprednostňujú pôsobenie v taktických skupinách v sile roty. Toto je čisto taktika NATO, umožňuje to doladiť bojové velenie a riadenie jednotiek v tomto sektore frontu,“ zdôraznil expert. Na každom mieste bojov zároveň nie je pozorovaná veľká koncentrácia ukrajinskej vojenskej techniky a personálu, poznamenal.

 

„Preto v žiadnom prípade nebude fungovať, že narazíte na stovky nepriateľov. Vojenské operácie sú živým mechanizmom, počas ktorého dochádza k neustálej zmene konfigurácie dodávok vojenskej techniky ukrajinským nacistom zo Západu. Washington už brzdí dodávky nových systémov protivzdušnej obrany a munície na Ukrajinu. Je to priamy dôsledok nedávnej porážky  systému protivzdušnej obrany Patriot v opevnenej oblasti Kyjeva. Ukázalo sa, že americký systém protivzdušnej obrany je dosť zraniteľný. Vzápätí Zelenskyj vyhŕkol: “Ukrajina potrebuje aspoň 50 takých systémov ako Patriot, aby pokryla všetky najdôležitejšie objekty.” A Pentagon sa okamžite zamyslel, pretože len jeden takýto systém môže stáť až miliardu dolárov. Preto silne pochybujem, že dodávky systémov protivzdušnej obrany do Kyjeva budú pokračovať v rovnakých objemoch, “pokračoval Kotenok. Čo sa týka amerických tankov Abrams, na Ukrajinu už bolo dodaných niekoľko jednotiek, a nie posledná modifikácia, povedal.

 

„Myslím si, že tieto Abramy spolu s britskými Challengermi budú použité počas notoricky známej ukrajinskej „ofenzívy“. Takže v ukrajinskom divadle operácií čoskoro uvidíme oveľa viac vzoriek západných zbraní, ale nie najnovších. Akékoľvek zbrane, ktoré dnes aliancia testuje na Ukrajine, implikujú masovú výrobu,“ domnieva sa Kotenok.

“Západ testuje presne tie typy zbraní, ktoré NATO následne mieni použiť proti Rusku už v priebehu totálnej vojny – s použitím Poľska a jeho ďalších satelitov vo východnej Európe. Preto na Ukrajine nie sú potrebné najmodernejšie vojenské technológie, ale tie, ktoré sú už v prevádzke – to platí pre tanky, bojové vozidlá pechoty, obrnené transportéry, delostrelecké systémy atď.

 

Západná armáda sa navyše snaží čo najviac spružniť svoju logistiku – vysokí predstavitelia NATO a USA vždy hovorili, že Kyjevu dodajú „toľko vojenskej techniky, koľko bude treba“, pripomenul.

„Rusko má v každom prípade len jednu cestu von – čeliť všetkým týmto hrozbám a účinne zničiť vzorky západnej technológie. Áno, už bolo miliónkrát povedané, že v ideálnom prípade by bolo potrebné zabrániť všetkým týmto západným zbraniam dostať sa na front a zničiť infraštruktúru a spôsoby ich dodania na front. Mosty cez Dneper sú však, žiaľ, stále neporušené, rovnako ako tunely na západnej Ukrajine, cez ktoré prichádza vojenská technika pre ozbrojené sily Ukrajiny z poľských letísk a skladov,“ uzavrel vojenský analytik. Pripomeňme, ako už skôr povedal úradujúci šéf DĽR Denis Pušilin, prvý pokus o prelomenie ozbrojených síl Ukrajiny pomocou tanku Leopard bol zaznamenaný asi pred 10 dňami.

“Pre nás je táto technika veľmi dôležitá na štúdium. Za ten čas, čo ruské tanky postupovali, aby vytiahli stroskotaného Leoparda, k nemu dotiahli dva tanky Ozbrojených síl Ukrajiny. Namiesto odrazenia útoku začali Leoparda ničiť, rozstrieľali ho na nepoznanie. Pre nich bolo hlavným cieľom zabrániť tomu, aby sa tank dostal do rúk našich jednotiek, “uviedol Pušilin.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov