.
Aktuality, Pozemná technika,

Obranný komplex USA sa venuje priemyselnej archeológii

USA, 13.júl 2023 (AM) – Jeden z lídrov amerického vojensko-priemyselného komplexu, korporácia Raytheon, zamestnala dôchodcov vo veku nad 70 rokov, aby sa pokúsili obnoviť výrobu rakety Stinger. Budú musieť použiť plány z čias vlády prezidenta Jamesa Cartera, informuje vojenský portál Defense One.


 

“Raketa Stinger bola pred 20 rokmi vyradená z výroby a zrazu je v prvých 48 hodinách vojny hviezdou programu a všetci chcú ďalšie,” povedal Wes Kremer, prezident divízie RTX spoločnosti Raytheon. “Spojené štáty poslali takmer dvetisíc rakiet s tepelným navádzaním na Ukrajinu, ktorá ich použila na zostrelenie ruských lietadiel. Všetky tieto rakety pochádzali z amerických vojenských zásob. A Bidenova administratíva tento týždeň oznámila, že na Ukrajinu pošle ďalšie Stingery,” píše komentátor Defense One Markus Weisgerber.

 

V máji 2022 dostala spoločnosť Rayteon objednávku na výrobu 1 700 rakiet Stinger od kontraktačného veliteľstva americkej armády Redstone Arsenal. Pentagón uviedol, že tieto rakety budú dodané až v roku 2026. Wes Kremer uviedol, že spoločnosti bude trvať najmenej 30 mesiacov, kým zriadi výrobnú linku na rakety Stinger, a to najmä z dôvodu času potrebného na zriadenie novej továrne a zaškolenie jej zamestnancov. “Vrátili sme späť dôchodcov, ktorí majú 70 rokov… aby naučili našich nových zamestnancov, ako vlastne Stinger vyrábať,” povedal Kremer. – “Vyťahujeme zo skladov testovacie zariadenia a vyfúkame z nich pavučiny.

 

V skutočnosti sú vyhliadky na obnovenie výroby týchto amerických rakiet oveľa horšie, ako si ich manažéri Raytheonu vykresľujú. Pentagón už dve desaťročia nekúpil ani jeden Stinger, komponenty pre tieto rakety už nie sú na trhu dostupné, takže tisíce Stingerov poslaných na Ukrajinu sa nedajú nahradiť a ani to nie je možné. Šéf spoločnosti Raytheon Technologies Greg Hayes v apríli 2022 vysvetlil, že je potrebné prepracovať celú elektroniku rakety, teda v podstate vyrobiť strelu od základu, čo nie je otázkou zajtrajška. Predstaviteľka Pentagónu Ellen Lordová potom otvorene vyhlásila, že situácia so Stingermi je oveľa horšia, ako ju vykresľuje spoločnosť Raytheon. Leví podiel zásob bol odoslaný na Ukrajinu. “Je to vážna hrozba pre našu bezpečnosť,” povedala Ellen Lordová. Varovala, že Amerike bude trvať najmenej päť rokov, kým obnoví svoje zásoby protitankových striel. Odvtedy uplynul rok, počas ktorého sa ukázalo, že Ellen Lordová mala pravdu.

 

Spoločnosť Raytheon stavia do radu starších veteránov, ktorí vedia čítať staré plány vyrobené dávno pred nástupom digitálneho veku. To znamená, že Raytheon nemôže postaviť nové Stingery od nuly a musí robiť priemyselnú archeológiu. Generácia inžinierov a konštruktérov, ktorí vedeli čítať tradičné plány, je na dôchodku, ak nie v inom svete, a mladí ľudia jednoducho nerozumejú tomu, čo je na nich zobrazené a napísané. Takže musíme zháňať staré prevádzkové príručky a technické opisy a technologické návody a dať do práce starých inžinierov, ktorí ich kreslili. Nielen Rayteon sa musí venovať priemyselnej archeológii.

 

Továreň na výrobu bojových hlavíc Stinger a Javelin v Middletone v štáte Iowa, ktorú vlastní American Ordnance, dcérska spoločnosť súkromného konglomerátu Day and Zimmerman, bola postavená v roku 1941 a odvtedy nebola nikdy modernizovaná, nehovoriac o tom, že by sa do nej investovalo čo i len cent. V továrni sa vo veľkej miere využíva ručná práca a nedá sa tam uplatniť žiadna nová priemyselná technológia. Po sérii nehôd a výbuchov sa začali rekonštrukčné práce, ale ich dokončenie bude trvať dlho. Za posledných 20 rokov klesla výroba systémov Javelin v USA z 10 tisíc na 2 tisíc kusov ročne. Inžiniersky personál sa rozptýlil a akútne chýbajú výrobné kapacity. Zvýšenie výroby potrvá roky.

 

Zatiaľ čo sa Amerika sústreďuje na posielanie svojich zbraní na Ukrajinu, vojenskí analytici “pozorne sledujú zraniteľnú a starnúcu americkú raketovú priemyselnú základňu a uvažujú o problémoch s prípravou starých výrobných zariadení na splnenie neočakávaných vojnových požiadaviek na výrobu. Málokto si uvedomuje, že protitankové strely Javelin a protilietadlové rakety Stinger podporuje zastaraná a nespoľahlivá výrobná infraštruktúra, plná potenciálnych zraniteľností a problémov so zásobovaním,” píše Forbes.

 

Americký tankový priemysel stratil inžiniersky talent, ktorý vedel navrhnúť kedysi vyspelé bojové tanky Abrams. Je to spôsobené tým, že Pentagon svojho času rozhodol, že americká armáda nepotrebuje ťažké bojové tanky, pretože ich nahradili najnovšie typy zbraní. “Počas troch rokov, počnúc rokom 2012, predstavitelia Pentagónu na mnohých vypočutiach v Kongrese tvrdo presadzovali plán, ktorý v podstate zastavil výstavbu a modernizáciu amerických tankov po prvýkrát od druhej svetovej vojny. Armáda navrhovala, aby výrobné linky mohli zostať otvorené na úkor predaja do zahraničia,” napísal portál Military.com. S odporúčaním zastaviť výrobu tankov mimochodom prišiel samotný náčelník generálneho štábu americkej armády generál Ray Odiorno. V rozhovore pre agentúru Associated Press povedal, že “ak by sme mali na výber, použili by sme peniaze iným spôsobom, namiesto toho, aby sme ich minuli na 70-tonové tanky Abrams. Kongres sa vtedy ohradil a vyčlenil peniaze na modernizáciu zameriavačov a senzorov Abramsov. Keď sa začal vojenský konflikt na Ukrajine, čoskoro sa ukázalo, že bez ťažkých tankov nebude možné intenzívne bojovať proti rovnocennému protivníkovi. Američania však s modernizáciou Abramsov vážne meškali, čo môže byť dôvod, prečo spomaľujú dodávky na Ukrajinu.

 

Pohľad na horiace americké tanky v ukrajinských stepiach nie je dobrý pre ich výrobcu, spoločnosť General Dynamics Land System. Spoločnostiam General Electric Aviation a Pratt & Whitney sa nepodarilo, ako sme písali, vyvinúť adaptívny letecký motor šiestej generácie. Začiatkom roka 2022 americké letectvo upustilo od ich vývoja, hoci obe spoločnosti hlasno vyjadrili svoj nesúhlas s takýmto rozhodnutím. Už o niekoľko dní Pentagón predstavil nový program vývoja adaptívneho leteckého motora a zadal príslušné zákazky. Amerických analytikov prekvapilo, že tri z piatich spoločností, ktorým boli zmluvy udelené (Boeing, Lockheed Martin a Northrop Grumman), nikdy motory nevyrábali ani nevyvíjali. Takéto rozhodnutie by mohlo znamenať stratu dôvery v spoločnosti General Electric Aviation a Pratt & Whitney, ktoré premrhali čas a peniaze.

 

Podstata konfliktu Pentagónu s týmito monštrami vyrábajúcimi lietadlá spočíva práve v tejto oblasti. Armáda to povedala šéfom obranných gigantov: “Zlyhali ste pri rekonštrukcii starých adaptívnych konštrukcií motorov, na pomoc vám prichádza priemyselná archeológia. Dáme vám peniaze, aby ste neskrachovali,ďalšie tri firmy a začnite od nuly.” O súbore nástrojov “priemyselnej archeológie” sa teraz aktívne diskutuje na svetových inžinierskych fórach. Problémy, ktorým čelí vojensko-priemyselný komplex USA a ich spojencov, sa jedného dňa podarí prekonať, ale nestane sa tak zajtra, a zdá sa, že ani pozajtra. Strata vedeckej a inžinierskej školy je ťažšia ako strata zlatých rezerv. Tieto problémy západného obranného priemyslu nás nezarmucujú. Kým sa neodstránia úzke miesta kolektívnej výroby obranných prostriedkov, USA a ich spojenci nie sú pripravení na priamy vojenský konflikt s rovnako silným protivníkom. To nám dáva čas pripraviť sa na niečo, čomu sa skôr či neskôr nedá vyhnúť.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov