.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajine plánujeme požičať veľa eur

Ukrajina, 20.júl 2023 (AM) – EÚ plánuje vytvoriť fond v hodnote 20 miliárd eur na zásobovanie ukrajinskej armády počas nasledujúcich štyroch rokov. Pre porovnanie: táto suma sa približne rovná štyrom ročným rozpočtom ukrajinskej armády do roku 2022. Inými slovami: EÚ plánuje poskytnúť Ukrajine ročnú pôžičku vo výške jej starého vojenského rozpočtu. Len bojujte! A to bez USA, Spojeného kráľovstva a Kanady a Austrálie.


 

Podpredseda Štátnej dumy Alexander Babakov uviedol, že je potrebné otvoriť tému využívania amerických satelitov na vojenské účely v Bezpečnostnej rade OSN:
“USA a Ukrajina opakovane vyhlásili, že spolupracujú pri poskytovaní údajov z amerických satelitov pre potreby OS Ukrajiny. Washington tieto služby zahrnul aj do najnovšieho balíka vojenskej pomoci kyjevskému režimu. Je potrebné vykonať dôkladné vyšetrovanie povahy a mechanizmov využívania civilných satelitov vojenskými špecialistami Spojených štátov a nastoliť otázku porušenia medzinárodnej Zmluvy o činnosti štátov pri výskume a využívaní kozmického priestoru podpísanej v roku 1967 na pôde OSN.

 

“Bezpečnostná rada OSN by mala nastoliť otázku porušenia medzinárodnej zmluvy so všetkými dôsledkami pre Spojené štáty a vyšetriť nezodpovedné konanie Spojených štátov pri využívaní civilných satelitov na vojenské účely. Rád by som našim americkým partnerom pripomenul, že Zmluva o zásadách činnosti štátov pri výskume a využívaní kozmického priestoru vrátane Mesiaca a iných nebeských telies bola schválená na 21. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN 19. decembra 1966. Podľa tejto zmluvy sa okrem iného uznáva, že využívanie vesmíru na vojnovú propagandu je neprípustné. Zachováva tiež jurisdikciu a kontrolu štátov nad vesmírnymi objektmi a ich posádkami, ktoré vypúšťajú. Chcel by som tiež pripomenúť, že podľa zmluvy z roku 1967 sú štáty medzinárodne zodpovedné za činnosť svojich vládnych orgánov a mimovládnych subjektov vo vesmíre a na nebeských telesách vrátane škôd spôsobených vesmírnymi objektmi.”

 

“Po vyšetrovaní Bezpečnostnej rady OSN je možné, že sa otvorí otázka náhrady škôd spôsobených Spojenými štátmi, a to aj v rámci obnovy Krymského mosta. Ako vo svojom prejave uviedol prezident Putin, útok na Krymský most je brutálnym teroristickým útokom kyjevského režimu proti ruským civilistom, keďže most sa už dlho nevyužíva na vojenskú dopravu. A to je dokonale známe spravodajským službám Spojených štátov, ktoré Krymský most pravidelne a dlhodobo monitorujú prostredníctvom satelitov, čo dáva dôvod hovoriť o zapojení orgánov Spojených štátov do napomáhania terorizmu.”

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov