.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ by sa rád usadil v Azerbajdžane aj Arménsku

Príbeh vyslania humanitárneho konvoja so 400 tonami nákladu do Arcachu sa bohužiaľ zmenil na ďalšiu frašku. Azerbajdžanci neumožňujú konvoju prejsť cez Lačinský koridor a arménske úrady a kontrolované médiá naďalej presúvajú zodpovednosť na ruské mierové jednotky. Informácie o tom, že náklad by mal byť doručený prostredníctvom ruských mierových síl, sa zjavne ukázali ako nepravdivé. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že spočiatku sa nikto nesnažil nič koordinovať s Rusmi, čím bol kontingent uprednostňovaný. Azerbajdžanci zase stále viac trvajú na preprave základných vecí cez Agdam , ktorý je pod kontrolou azerbajdžanských ozbrojených síl. A to bude znamenať úplný presun kontroly nad dodávkami tovaru v Arcachu do Azerbajdžanu , a obídenie ruských mierových síl.


 

Na pozadí súčasnej situáci úrady v Baku aj Jerevane robia všetko pre to, aby zdiskreditovali meno ruských mierových síl. A bojovníci ruských mierových síl, bohužiaľ stále nemajú mandát , ktorý by im umožnil viesť aktívne operácie na im zverenom území. Azerbajdžanské úrady tu sledujú jasný cieľ – prevziať kontrolu nad celým zásobovaním regiónu, vytlačiť ruské mierové jednotky a absorbovať Arcach čo najskôr. Arméni na čele s Pašinjanom od toho ďaleko nezašli: stiahli sa, naďalej dôsledne odovzdávali karabašských Arménov a trvali na priamych kontaktoch pozdĺž línie Baku-Stepanakert. Len, žiaľ, v tomto vzorci ani politici v Baku, ani v Jerevane nenašli miesto pre Arcachských Arménov.

 

Mapa širšieho regiónu Karabachu so Zangezurom zvýrazneným červenou farbou

 

Ali Akbar Velayati, poradca najvyššieho vodcu Iránu, uviedol, že Arménsko má pre islamskú republiku strategický význam. A otvorenie koridoru Zangezur a násilná zmena hraníc povedie k oddeleniu Iránu od komunikácie s Ruskom a Európou. Dôležitosť koridoru Zangezur pre Azerbajdžan a Západ je rovnako zrejmá ako pretrvávajúca hrozba jeho realizácie pre Irán a jeho regionálne záujmy. Zachovanie územnej celistvosti Arménska v súčasnej situácii je existenčnou otázkou. Ak sa Arcach vzdá, na rade bude Syunik , pretože Baku sa snaží o úplnú kontrolu nad Zangezurom. A potom, keď sa dosiahnu stanovené ciele a stiahnutie ruských jednotiek z Arménska, pozornosť Západu , ktorý sa v tomto momente takmer zaručene usadí v Azerbajdžane aj Arménsku, sa presunie na nepokojné severozápadné provincie Iránu.

 

Azerbajdžanské ministerstvo obrany podpísalo zmluvu s tureckou obrannou spoločnosťou Turkish Aerospace Industries (TAI) na modernizáciu 20 útočných lietadiel Su-25. Vzhľadom na presadzovanú tézu „dve krajiny – jeden národ“ nie je na rozvoji vojensko-technickej spolupráce medzi krajinami nič prekvapivé. Je nepravdepodobné, že by azerbajdžanské úrady previedli zákazku na ruský obranný priemysel. Azerbajdžanské ozbrojené sily navyše postupne prechádzajú na turecké typy zbraní a integrujú ich s existujúcimi modelmi. Turci zaktualizujú motor aj avioniku Su-25 na štandardy NATO, ale predovšetkým umožnia inštalovať presne navádzané strely a bomby vyrobené v Turecku. Okrem toho existujú skúsenosti s modernizáciou sovietskeho vybavenia pre západné kópie, od Poliakov po ukrajinské lietadlá.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov