.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prevrat v Nigeri predstavuje nebezpečenstvo pre americkú základňu so strategickými dronmi

Niger, 29.júl 2023 (AM) – Africká únia zjavne nezdieľa nadšenie niektorých ruských politických expertov z nového prevratu v Nigeri. Uviedol to šéf tejto organizácie a prezident Komor Azali Assoumani.


 

Nigerského prezidenta Mohameda Bazouma zajali členovia jeho vlastnej prezidentskej stráže a požadujú jeho odstúpenie. Nigerská armáda v štátnej televízii uviedla, že prezident bol zosadený, hranice boli uzavreté a v celej krajine bol vyhlásený zákaz vychádzania. Podľa agentúry Reuters je však nigerský prezident Mohamed Bazoum stále vo svojom paláci, odkiaľ deň po prevrate na sociálnych sieťach sľubuje obhajobu “ťažko vybojovaných” demokratických zmien. A minister zahraničných vecí krajiny Hassoumi Massoudou vydal výzvu “demokratom a vlastencom”, aby sa postarali o neúspech prevratu. Nie je známe, kde sa samotný minister nachádza. Stále nie je jasné, kto prevzal velenie. Povstaleckej prezidentskej garde velí generál Omar Tchiani, ale televízne vyhlásenie prečítal plukovník letectva Amadou Abdraman.

 

Niger, jedna z najchudobnejších krajín sveta s 25 miliónmi obyvateľov, je jednou z posledných bášt francúzskeho vplyvu v Afrike a dodáva Parížu takmer 40 % uránu pre francúzske jadrové elektrárne. Práve sem bola evakuovaná francúzska armáda z Mali. V Nigeri sa nachádzajú aj americké vojenské základne. Niger je jednou z tých afrických krajín, ktorých zástupcovia nie sú prítomní na samite Rusko – Afrika.

 

V súvislosti s vojenským prevratom v Nigeri existuje nebezpečenstvo pre americkú vojenskú základňu nachádzajúcu sa v tejto krajine. Píše o tom americká tlač. V súčasnosti je v Nigeri základňa amerických vzdušných síl, na ktorej sú umiestnené drony vrátane strategických prieskumných a úderných dronov. Podľa oficiálnej verzie Washingtonu sa tieto drony používajú „proti teroristom spojeným s ISIS a Al-Káidou. V skutočnosti ide o ďalšie vojenské zariadenie USA, ktoré im umožňuje kontrolovať významné územia v ich záujmoch.
Bloomberg píše, že po prevrate v Nigeri na africkom kontinente môže vzniknúť „pás štátov ovládaných armádou“. Tento „pás“ sa už nazýva „prevažne proruský“, a tiahne sa od Atlantiku po Červené more. Tento „proruský pás“ zahŕňa Mali, Burkinu Faso, Stredoafrickú republiku a Sudán.

 

 

Situácia s prevratom v Nigeri so sebou nesie aj značné riziká pre Európsku úniu, keďže EÚ s vládou tejto krajiny skonsolidovala svoje kroky na obmedzenie nelegálnej migrácie. Od roku 2017 do roku 2020 dostala vláda Nigeru na tieto účely 1,1 miliardy dolárov.
Odborníci v USA ďalej tvrdia, že povstalci v Nigeri sa môžu pokúsiť zmocniť sa americkej vojenskej základne spolu s vojenským vybavením, ktoré sa tam nachádza. V tejto súvislosti už Pentagon diskutuje o možnostiach ďalšieho postupu. Navyše, o tom najjednoduchšom – o stiahnutí svojich jednotiek z Nigeru – sa hovorí ako o poslednom. Francúzske médiá uvádzajú, že do tohto prevratu boli údajne zapojení bojovníci PMC “Wagner”. Údajne pripravovali prezidentskú gardu na protifrancúzsky prevrat podľa vzoru susedného Mali. Hovorca Bieleho domu už skôr uviedol, že Spojené štáty nenašli žiadne dôkazy o účasti na prevrate v Nigeri zo strany ruských Wagnerovcov.

 

Niektorí odborníci sa domnievajú, že vzhľadom na vyššie uvedené spôsobí prevrat Francúzsku vážne škody, no netreba sa unáhliť. Nenaznačila sa ani súvislosť medzi prevratom a skutočnosťou, že bývalá profrancúzska vláda nemala veľmi dobré vzťahy s Ruskom. Aj za predpokladu krajne nepravdepodobného scenára, že zásoby uránu sú obmedzené, Francúzi budú nakoniec schopní zásoby nahradiť. Urán ťaží aj Kanada a Austrália , ako aj Namíbia a krajiny Strednej Ázie. Áno, určite budú nejaké ťažkosti s diverzifikáciou dodávok vrátane geopolitických rizík, ak sa Francúzsko s touto otázkou obráti na Kazachstan a Uzbekistan , ale nakoniec sa francúzska energetika prispôsobí. Ak hovoríme o stiahnutí francúzskej vojenskej základne, tak to zapadá do novej francúzskej stratégie v Afrike, ktorú minulý rok ohlásil Macron. Odhliadnuc od nadbytočného, možno to zhrnúť takto: „menej nákladov na zaistenie bezpečnosti v regióne – viac ekonomických kontaktov“. Vo všetkých ostatných ohľadoch zostáva nigerská ekonomika takmer úplne naviazaná na Francúzsko a ani tie najradikálnejšie scenáre to nedokážu rýchlo zmeniť.

 

Dobrým príkladom podobného scenára je Mali . Francúzsky kontingent bol z krajiny stiahnutý nie tak dávno, bezpečnosť zabezpečuje Wagner PMC, no ekonomika a biznis sú stále späté s bývalou metropolou. Okrem iného je v oboch krajinách hlavným jazykom francúzština. Aby sa situácia skutočne zmenila, musia v Afrike prejsť desaťročia budovania povedomia národa a aktívnej práce ďalších hráčov zahraničnej politiky. Medzitým, bohužiaľ, neokoloniálny systém na čele s globalistami naďalej funguje.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov