CV90
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko potvrdilo ukoristenie švédskeho bojového vozidla pechoty CV90

V nedeľu agentúra RIA Novosti vydala správu, že ruským vojakom sa podarilo ukoristiť prvé bojové vozidlo pechoty CV90 švédskej výroby. Podstatný bol zásah z ručného protitankového granátometu, ktorý prebil pancier a zabil veliteľa vozidla. Ostatní ukrajinskí vojaci potom BVP opustili. Správy o ukoristení bojovej techniky ktoroukoľvek zo strán konfliktu nie je potrebné zverejňovať okamžite. Vzhľadom na hustotu mínových polí nič nedokazuje, ak priamo pri vozidle stoja, prípadne ho zvnútra skúmajú vojaci nepriateľskej strany. Typický príklad je takzvané Námestie Bradley. Tam sa nakopilo už začiatkom júna 2023 minimálne 9 zničených amerických bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley ODS-SA. Exkurzie ruských vojakov tam prebiehali. Správy o ukoristení západnej techniky v súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou sa objavili v Armádnom magazíne až koncom júla. Za ukoristené možno pred oficiálnym potvrdením jednej zo strán považovať vozidlo, ktoré je už na ceste do tyla vlastných vojsk, bezpečne prevážané na tankovom prepravníku. V predchádzajúcich dňoch sa to týkalo napríklad francúzskeho kolesového tanku AMX-10RC, teraz možno konštatovať ukoristenie bojového vozidla pechoty CV90. Nie je isté, či je dátum výroby 2018 vyslovený jedným z ruských vojakov správny. Vozidlo bude potrebné nechať preskúmať ruských odborníkov.


 

Slovensko si objednalo predbežne 152 švédskych bojových vozidiel pechoty CV90 Mk.IV. Spolu s Českom a Ukrajinou podpísala nedôveryhodná slovenská úradnícka vláda deklaráciu o spolupráci pri obstarávaní a prevádzke pásových bojových vozidiel pechoty CV90.
Teraz sa navyše dozvieme, čo si o jednej z jeho verzií myslia ruskí špecialisti.

https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/17/slovensko-cesko-ukrajina-podpisali-deklaraciu-o-bojovych-vozidlach-pechoty-cv90/

Rusko ukoristilo BVP CV90:

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov