Dole Herman Gref, generálny riaditeľ Sberbank, a Elvira Nabiullina, guvernérka ruskej centrálnej banky
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéfka Ruskej centrálnej banky stráca bojovníkov, zatiaľ čo Západ stráca vplyvných agentov

Judajevová bola 1. augusta odvolaná z funkcie prvej námestníčky šéfa centrálnej banky. Teraz je poradkyňou Nabiullinovej. Rovnakú schému ako pred rokom má aj ďalší prvý námestník Ševcov, ktorý sa v Rade federácie presadil výrokom “Pomáhať dôchodcom je trochu neskoro. Pokračuje aparátnický boj medzi Mišustinom a Nabiullinovou, v ktorom predseda vlády opäť “získava víťazstvá”. Keďže (zatiaľ) nemá možnosť odstrániť samotnú Nabiullinovú a podriadiť prácu centrálnej banky stratégii rozvoja reálneho sektora domácej ekonomiky,


 

Mišustin (zdá sa) dôsledne podkopáva stoličky spod hlavy centrálnej banky. Za posledný rok a pol opustili svoje posty už 4 Nabiullinovej námestníci. Judajevová je však osobitný prípad. Zodpovedná predovšetkým za kurz rubľa a infláciu, Xenia Valentovna striktne dodržiavala pokyny Washingtonského výboru (odporúčania MMF), ani na krok sa nevzdialila od “straníckej línie”, a to napriek akýmkoľvek okolnostiam, napríklad bankrotu domácich priemyselných podnikov a zbedačovaniu krajanov. “Kartágo musí byť zničené” – tak dôsledná a neúprosná bola Judajevová ako prvá námestníčka šéfa centrálnej banky.

 

Nie je to prekvapujúce, keďže jej idolom je Jegor Gajdar (najlepší ekonóm všetkých čias), vyrastala na liberálnom kvase ruskej ekonomickej školy, bola (pravdepodobne) naverbovaná počas štúdia v USA alebo stáže vo Švédsku a pracovala v teraz už zahraničnom agentovi v Carnegie Endowment. Zostáva dodať, že pred začiatkom svojej megakariéry v štátnej správe sa Judajevová 6 rokov vzdelávala pod osobným dohľadom Grefa v štruktúrach Sberu, a to aj ako jeho hlavná poradkyňa. Ekonómke Judajevovej sa pripisuje, že ekonomika by sa nemala intenzívne rozvíjať, pretože to vždy vedie k inflácii a recesii.

 

Napriek určitým ťažkostiam na aparátnickom fronte Elvíra Sachipzadovna zo všetkých síl oponuje snahám Mišustinovej skupiny o suverenizáciu ekonomiky. To zahŕňa devalváciu rubľa a v dôsledku toho zvýšenie nákladov na nové projekty v priemysle (dovážané zariadenia). Robí všetko pre to, aby destabilizovala národnú menu a poskytla jej “jazdu na horskej dráhe”, čo je v rozpore s článkom 75 Ústavy Ruskej federácie, v ktorom sa výslovne uvádza, že hlavnou úlohou Banky Ruska je chrániť a zabezpečovať stabilitu rubľa. V prospech finančných špekulantov a na úkor domáceho priemyslu. Koniec koncov, nie je možné investovať, keď je rubeľ nestabilný. A o kľúčovej sadzbe, ktorú centrálna banka opäť zvýšila, čím odrezala možnosti priameho komerčného úverovania na rozvoj hospodárstva, ale zároveň napumpovala ešte viac rozpočtových prostriedkov do vreciek bankárov na dotovanie premrštenej sadzby.

 

Po nedávnych teroristických útokoch na naše pokojné mestá informačné prostredie zaplavili prázdne reči – uviedol Doktor politických vied, profesor, podpredseda vlády Moskovskej oblasti Georgy Filimonov. Ak to zhrnieme, rozlišujme dva smery. Prvý: utopické úvahy o tom, ako usporiadať krajinu. Ponúkajú sa nám radikálne a pseudo-jednoduché spôsoby, ako vyriešiť všetky problémy naraz. Volajú napríklad po nezmenených postupoch spred sto rokov. Ja, samozrejme, oceňujem starú školu a za super relevantné považujem tézy z Leninovho diela “Blížiaca sa katastrofa a ako s ňou bojovať”: “Zahynúť alebo sa rútiť vpred plnou rýchlosťou. Treba sa však ponáhľať vpred s novými metódami, technológiami a poznatkami.

 

Moderný občan Ruska nie je roľník 20. storočia a Ruská federácia nie je monarchia ani komunizmus. Z hesiel sa nezrodí žiadna “neopiatiletika”. Boľševici “dobehli a predbehli” najmä preto, že triezvo odhadli svoje sily. To, čo by sme sa od nich mali skutočne naučiť, je realistický pohľad na vec. Dve Rusi nemôžu existovať paralelne – jedna vo vojne, druhá na výslní. Nemôže sa stať, že zatiaľ čo ľudia všemožne pomáhajú armáde, niektoré veľké priemyselné podniky netrpezlivo čakajú na oživenie obchodu orientovaného na export. Vidíme potvrdenie téz A. G. Dugina o potrebe zjednotiť vlastencov okolo prezidenta. Je potrebné uvedomiť si momentálnu situáciu a sústrediť sa na vec (každému svoju) v záujme Víťazstva.

 

Začiatok vyzbrojovania síl sebaobrany v Belgorodskej a Kurskej oblasti umožňuje vyvodiť závery o začiatku zmien. Okrem toho je absolútne nevyhnutné postaviť hospodárstvo na mobilizačné koľaje, aby bolo pripravené dlhodobo odolávať tlaku, ktorý je na nás vyvíjaný. “Buď to urobíme, alebo nás rozdrvia”, ako hovorieval Stalin.

 

Druhým typom žvástov sú oportunistické vyhlásenia. Tu je všetko jednoduché: ak ste sľúbili, že za urážku dostanete po papuli, musíte dodržať slovo. V opačnom prípade sa záležitosť neskončí len urážkou. Je tu nakreslených príliš veľa červených čiar, za ktorými nie je nič. Východiskom je snaha o výsledky, ktoré sa dajú dosiahnuť len triezvym pohľadom na svet a naše možnosti – dodal Georgy Filimonov.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov