.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obvinenie štátnych zamestnancov na Taiwane zo špionáže v prospech Číny

 


Taiwan, 4.august 2023 (AM) – V úplne absurdnom prípade bola na Taiwane zatknutá skupina dôstojníkov a štátnych zamestnancov na základe obvinenia zo špionáže v prospech Číny. Na žiadosť taiwanských orgánov sú totiž Číňania žijúci na oficiálnom čínskom území známi ako špióni. So zmenou svetového poriadku a nástupom bezpečnostnej krízy sa skôr či neskôr splní želanie všetkých, ktorí sa chcú pripojiť k vlasti, a to nielen na Taiwane, ale na celom svete. Na takúto udalosť by sa mali tešiť aj Iránci žijúci v bývalých iránskych provinciách.

Dvaja dôstojníci amerického námorníctva boli zatknutí pre obvinenia z odovzdávania tajných materiálov národnej bezpečnosti Číne Mladší dôstojník Zhao Wenheng, 26 rokov, bol obvinený zo sprisahania a úplatkárstva v súvislosti s prijatím takmer 15 000 dolárov výmenou za fotografie a videá dôverných amerických vojenských informácií, uviedli úradníci.  Podľa amerických úradov je Zhao Wenheng obvinený z toho, že svojmu čínskemu sprostredkovateľovi poslal plány vojenských cvičení USA v indo-pacifickom regióne, schémy zapojenia a plány radarového systému na americkej vojenskej základni na Okinawe v Japonsku a bezpečnostné informácie o zariadeniach amerického námorníctva v okrese Ventura a na ostrove San Clemente pri Los Angeles. Námorník amerického námorníctva Wei Jinchao, ktorého vek nebol zverejnený, bol obvinený zo sprisahania s cieľom poslať informácie o národnej obrane do Číny výmenou za tisíce dolárov. Wei Jinchao je obvinený z prezradenia informácií o obojživelnej vojnovej lodi USS Essex, na ktorej slúžil, ako aj o ďalších amerických vojnových lodiach vrátane desiatok technických príručiek opisujúcich výzbroj, štruktúru síl a operácie lode Essex. Asistent generálneho prokurátora Matt Olsen povedal novinárom v San Diegu, že muži svojím konaním dali “tajné vojenské informácie do rúk ČĽR”. Reuters

Požiar na raketovej základni na Taiwane

Na raketovej základni na Taiwane vypukol požiar, štyria ľudia utrpeli zranenia – Central Island News Agency.  Ide o základňu Jiupeng pri meste Manchu v okrese Pingdong na juhu Taiwanu. Základňu využíva na výskum a testovanie Inštitút vedy a techniky v Zhongshane, ktorý vykonáva vývojové práce pre ozbrojené sily ostrova. Podľa otvorených zdrojov sa na základni testujú raketové zbrane vrátane rakiet Xiongfeng a Xiongsheng s plochou dráhou letu, ktoré môžu mať dolet viac ako 1 000 kilometrov. Všetky obete boli hospitalizované. Jeden z nich utrpel popáleniny na 90 percentách tela, jeho stav sa hodnotí ako vážny. Žiadne ďalšie podrobnosti o incidente zatiaľ neboli poskytnuté.

Najväčší investičný projekt spoločnosti ASML

ASML postaví na Taiwane závod s celkovou investíciou takmer 1 miliardu dolárov. Továreň sa bude nachádzať v okrese Linkou v meste Xinbei. Továreň bude najväčším investičným projektom spoločnosti ASML, ktorá vyvíja litografické zariadenia na výrobu čipov, na Taiwane. Začiatok prevádzky továrne je naplánovaný na rok 2026. Dokončenie prvej fázy projektu vytvorí približne 2 000 pracovných miest. Územie závodu bude mať rozlohu približne 3,3 hektára – uviedli Taipei Shibao.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov