.
Aktuality, Námorníctvo,

Tisíce príslušníkov námornej pechoty smerujú do Perzského zálivu

USA, 5.august 2023 (AM) – Associated Press: Tisíce príslušníkov americkej námornej pechoty a námorníkov, ktorí tvoria posádky dvoch obojživelných výsadkových lodí USS Bataan a USS Carterhall, sa presúvajú k Perzskému zálivu a mohli by byť nasadení na akúkoľvek ozbrojenú misiu na stráženie lodí v Hormuzskom prielive. Americká armáda zvažuje nasadenie ozbrojených síl na obchodné lode prechádzajúce Hormuzským prielivom, aby zabránila Iránu unášať obchodné lode. Americká námorná pechota by poskytovala ochranu len vtedy, ak by o to lode požiadali. Konečné rozhodnutie v tejto veci ešte nepadlo a rokovania medzi predstaviteľmi americkej armády a arabskými spojencami krajiny v regióne stále prebiehajú.


 

.

 

Postoj USA k Netanjahuovi sťažil normalizáciu vzťahov s Rijádom

Tlačová agentúra i24 s odvolaním sa na vysokého izraelského predstaviteľa uvádza: USA urobili vážnu chybu vo svojom správaní voči Izraelu, najmä v otázke odmietnutia pozvať Netanjahua do Washingtonu a verejnej kritiky reformy súdnictva. USA zavádzali Arabov a vyvolali v nich dojem, že Izrael nemá podporu USA, čo je hlavný motív normalizácie vzťahov s Izraelom. Toto správanie USA nepriamo podnietilo Saudov, aby pripravili zoznam ďalekosiahlych požiadaviek. Izraelské médiá informovali, že Saudská Arábia stanovila nesplniteľné podmienky normalizácie vzťahov s Izraelom, ktoré zahŕňajú súhlas Izraela s mierovým obohacovaním uránu a výstavbou jadrových elektrární v Saudskej Arábii a vytvorenie obrannej aliancie medzi Rijádom a Washingtonom. Preto sa rozhodlo, že Izrael by v procese normalizácie vzťahov s Rijádom nemal konať unáhlene.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov