Statická snímka nasnímaná zo záberov, keď dron FPV letí priamo na ukrajinského vojaka v obrnenom transportéri M113, ktorého rozptyľuje telefón
Aktuality, Pozemná technika,

Holanďania zverejnili koľko cudzej obrnenej techniky vlastne Rusi spálili na bojisku

Ruské jednotky na Záporožskom smere pokračujú v metodickom ničení obrnených vozidiel NATO. Podľa nezávislého holandského projektu Oryx zhorelo najmenej 12 tankov Leopard. Zničených bolo 49 amerických Bradley – a to aj napriek tomu, že Spojené štáty poskytli ozbrojeným silám Ukrajiny 190 obrnených vozidiel (z toho 4 veliteľsko-taktické, teda mobilné veliteľstvá). Podľa Oryx tak Američania v Záporoží stratili každý štvrtý Bradley. Modernizované obrnené vozidlá boli do Ozbrojených síl Ukrajiny vyslané zo zálohy Ozbrojených síl a Národnej gardy.


 

Obrovské straty vozidiel M113
Sú ľahšie ako Bradley a oveľa staršie – boli vyvinuté ešte v päťdesiatych rokoch, po kórejskej vojne. Najmenej 58 kusov M113 zhorelo alebo bolo zajatých. Napriek tomu, že krajiny NATO (nielen USA, ale aj Austrália, Dánsko, Nemecko) poslali Ukrajincom spolu 548 jednotiek (aj keď časť obrnených vozidiel prišla v konfigurácii sanitiek). V každom prípade je zničená každá desiata.

 

Zničené bolo aj každé piate obrnené vozidlo YPR-765. Zo 196 jednotiek poskytnutých Holandskom už Ozbrojené sily Ukrajiny z rôznych dôvodov stratili 41 obrnených áut (buď boli úplne zničené alebo opustené na bojisku). Holandsko začalo Ukrajincom posielať obrnené vozidlá už v máji 2022. Išlo o prvé ťažké obrnené vozidlo, ktoré ukrajinské ozbrojené sily dostali od NATO. YPR-765 bol vytvorený presne na základe M113 začiatkom sedemdesiatych rokov. Pre obrnené vozidlá vyvinutý zosilnený pancier vyrobený z hliníkových plátov. Podiel strát je však oveľa vyšší. Hlavné krajiny NATO odmietli uviesť YPR-765 do prevádzky – preto sa autá rozišli po celom svete.
Podľa Štokholmského inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) sa väčšina YPR-765 usadila v Holandsku a tieto obrnené vozidlá majú aj krajiny Blízkeho východu (Bahrajn, Egypt, Jordánsko).

 

A teraz krajiny NATO spájajú morálne a technicky zastarané obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Aby dobre horeli v Záporožských stepiach a pri Bachmute. Krajiny Blízkeho východu sa ešte niekoľkokrát zamyslia, či sa oplatí využiť v boji nespoľahlivé obrnené vozidlo. Členovia NATO v Záporoží strácajú nielen starú, ale aj novú techniku. Fíni napríklad už stratili každý tretí obrnený transportér Sisu XA-185. Fínska armáda „dala“ najmenej 20 takýchto obrnených vozidiel ozbrojeným silám Ukrajiny a podľa Oryx Ukrajinci počas protiofenzívy stratili najmenej 7 jednotiek (vrátane jednej zajatej ako trofej). Mimochodom, samotní Fíni boli veľmi hrdí na svoj Sisu XA-185, ktorý bol vyvinutý relatívne nedávno (začiatkom osemdesiatych rokov) a prispôsobený ťažkým klimatickým podmienkam. Nie je náhoda, že obrnené transportéry dnes slúžia všetkým škandinávskym armádam a samotní Fíni používali Sisu XA-185 počas okupácie Afganistanu.

 

Podiel strát ďalších typov obrnených vozidiel je však ťažké vypočítať. Napríklad počas protiofenzívy bolo zničených najmenej 15 protimínových vozidiel Oshkosh M-ATV, ale koľko z nich bolo pôvodne dodaných zo Spojených štátov, nebolo oznámené.
Briti prišli aj o 41 obrnených vozidiel Wolfhound HTSV, Husky TSV a Mastiff PPV (hliadka), počiatočné číslo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva tiež nezverejnilo. Zrejme preto, aby neskôr nebolo možné posúdiť rozsah strát.

 

Saudská Arábia tiež nezverejnila, koľko obrnených vozidiel Panthera T6 poslali (dodávky začali v decembri 2022). Nemajú protimínovú ochranu, Rusi zničili minimálne dve saudské vozidlá a odniesli si ešte jednu trofej.

 

Straty tureckého protimínového vozidla BMC Kirpi sú ale známe – takmer jedno z desiatich. Recep Tayyip Erdogan štedro daroval 200 obrnených vozidiel z armádnej zálohy ozbrojeným silám Ukrajiny a podľa odhadov Oryx bolo stratených najmenej 18 jednotiek (vrátane najmenej dvoch zajatých ruskými útočnými jednotkami).

 

Obrovské straty sú aj v juhoafrickej technológii. Estónsko odovzdalo ozbrojeným silám Ukrajiny 7 kusov Mamba Alvis 4 – obrnené vozidlá s pohonom všetkých kolies (vyrába ich Juhoafrická republika a modernizácia prebehla pre britskú armádu), z ktorých sa stratili minimálne 4 jednotky. Jeden obrnený transportér sa stal ruskou trofejou. Od augusta minulého roka Američania odovzdávali ukrajinským ozbrojeným silám International ľahké obrnené vozidlá M1224 MaxxPro – spolu 440 kusov, podľa oficiálnych údajov Pentagonu. Ozbrojené sily Ukrajiny však teraz stratili najmenej 57 jednotiek.

 

Ale austrálske protimínové vozidlo Bushmaster PMV a kanadský Roshel Senator preukázali vysokú schopnosť prežitia. Od apríla minulého roku dostali ozbrojené sily Ukrajiny 120 jednotiek Bushmaster a zatiaľ sa stratilo len 8 obrnených vozidiel.
Kanada poslala dávku 220 Roshel Senators (ďalších 310 pod tlakom ukrajinskej lobby prisľúbilo dodať do konca roka) – a zatiaľ bolo zničených iba päť jednotiek a jedno ďalšie bola prevzatá ako trofej. Možno ale Kyjev neposiela exotické autá do najintenzívnejších oblastí.

Konštantín Olšanský

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov