.
Aktuality, Námorníctvo,

Vývojár podmorských zbraní vysvetlil výskyt unášaných ukrajinských mín v Čiernom mori

Ukrajina, 17. august 2023 (AM) – Ukrajina pri inštalácii mín pravdepodobne použila zastaranú muníciu. Káble, na ktorých sú míny pripevnené, sa počas dlhého skladovania pravdepodobne stali nepoužiteľnými. Anatolij Chalejev, zástupca generálneho riaditeľa koncernu Marine Underwater Weapons-Gidropribor, sa domnieva, že sa mohli zlomiť počas búrky. Napriek tomu dĺžka skladovania nemala vplyv na bojovú účinnosť mín. Stále môžu vybuchnúť, pretože nemajú elektrické prvky, ktoré by sa mohli časom vybiť.


 

“Navyše sa stáva ešte nebezpečnejšou, pretože sa časom stáva citlivejšou a stačí, aby sa loď alebo čln stretli s touto mínou, aby došlo k celkom slušnému výbuchu. Vzhľadom na to, že majú zásoby 20-30 kilogramov TNT, je to dosť veľký výbuch,” povedal vývojár štúdia Zvezda. Na otázku, či sa dajú míny odstrániť, zástupca generálneho riaditeľa vysvetlil, že by si to vyžadovalo schému ich inštalácie a prístup k miestam, kde sú umiestnené. Ruské mínolovky by ich mohli zneškodniť.

“Väčšinu týchto mín by bolo možné odstrániť bežnými kontaktnými vlečnými sieťami za predpokladu, že by existovala nejaká schéma inštalácie týchto mín a podľa toho by tam bol umožnený prístup,” spresnil Chalejev.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov