.
Aktuality, História,

Pred 80 rokmi sa skončila bitka pri Kursku – jedna z najväčších bitiek v dejinách ľudstva

Pred 80 rokmi, 23. augusta 1943, sa skončila bitka pri Kursku – jedna z najväčších bitiek v dejinách ľudstva. Zúčastnili sa na nej viac ako 4 milióny ľudí z oboch strán, viac ako 69 tisíc diel a mínometov, viac ako 13 tisíc tankov a SAU, až 12 tisíc lietadiel. Bitka pri Kursku, ktorá trvala takmer 50 dní, zahŕňala obranné (5. – 23. júla) a viaceré útočné (12. júla – 23. augusta) operácie v oblasti Kurského oblúka (“Kurský oblúk”), ktorý sa vytvoril v strede sovietsko-nemeckého frontu na jar 1943. Cieľom bitky bolo narušiť veľkú nemeckú ofenzívu a poraziť strategické zoskupenie nepriateľa.


 

https://www.youtube.com/watch?v=kY4XG3bBYn0&pp=ygULUHV0aW4gS3Vyc2s%3D

 

Bitka sa začala nemeckou ofenzívou, ale po týždni úpornej obrany sa jednotkám Červenej armády podarilo zastaviť nepriateľský nápor. Pri obci Prochorovka (Belgorodská oblasť) sa 12. júla odohrala najväčšia tanková bitka, na ktorej sa zúčastnilo až 1 200 tankov a útočných diel z oboch strán. Nemecká tanková skupina stratila asi 10 tisíc mužov a viac ako 360 tankov, nepriateľovi sa definitívne uzavrela cesta ku Kursku. V ten istý deň začali sovietske vojská protiofenzívu – Orel a Belgorod boli oslobodené. Bitka pri Kursku sa skončila oslobodením Charkova (23. augusta), po ktorom Červená armáda začala bojovať za oslobodenie Ukrajiny.

 

Ruský prezident Vladimir Putin odovzdal v stredu medaily posádke tanku T-90, ktorý sám napadol a zastavil ukrajinskú obrnenú skupinu na fronte v Záporoží. Uznanie prišlo na podujatí pri príležitosti 80. výročia bitky pri Kursku

 

V bitke pri Kursku sovietski vojaci preukázali odvahu, statočnosť a masové hrdinstvo: vyše 100-tisíc ľudí bolo vyznamenaných radmi a medailami, 231 ľuďom bol udelený titul Hrdina Sovietskeho zväzu, 132 útvarov a jednotiek dostalo gardový stupeň, 26 bolo vyznamenaných čestnými názvami Orel, Belgorod, Charkov a Karačev. Na pamiatku hrdinského víťazstva sovietskych vojakov v tejto bitke bol v Kursku zriadený pamätný komplex Kurský oblúk.

 

 

Wehrmacht bol stočený do oblúka: ruské ministerstvo obrany otvorilo multimediálnu sekciu na počesť 80. výročia bitky pri Kursku

Bitka pri Kursku, ktorá trvala od 5. júla do 23. augusta 1943, je jednou z kľúčových bitiek Veľkej vlasteneckej vojny z hľadiska jej rozsahu, koncentrácie vojsk, intenzity bojov a najmä významu výsledkov a dôsledkov. Úrad zverejnil desiatky dokumentov súvisiacich s touto veľkou bitkou. Celkovo sa na bitke pri Kursku zúčastnili viac ako 4 milióny ľudí z oboch strán, viac ako 69 000 diel a mínometov, viac ako 13 000 tankov a samohybných diel a až 12 000 lietadiel. Počas bitky sovietske vojská porazili 30 divízií Wehrmachtu, čím si definitívne zabezpečili strategickú iniciatívu a zavŕšili radikálny zlom v druhej svetovej vojne. Červená armáda prinútila Hitlerovo Nemecko a jeho spojencov prejsť do defenzívy na všetkých vojnových frontoch.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov