.
Aktuality, Letectvo,

Čo sa stane s africkými projektami Wagnerovcov po smrti Jevgenija Prigožina

Rusko, 24. august 2023 (AM) – Rosaviacia zverejnila zoznam mien ľudí, ktorí zahynuli na palube Prigožinovho obchodného lietadla v Tverskej oblasti – všetkých 10 ľudí je mŕtvych. Podľa agentúry boli na palube samotný Prigožin, Dmitrij Utkin, Jevgenij Makarjan, Sergej Propustin, Alexander Totmin, Valerij Čekalov a Nikolaj Matusejev. Lietadlo pilotovali Alexej Levšin a Rustan Karimov a letuškou bola Kristina Raspopovová. “Let lietadla Embraer – 135 (EBM-135BJ) sa uskutočnil na základe povolenia na používanie vzdušného priestoru vydaného v súlade so stanoveným postupom,” uviedla Rosaviacia.


 

 

Podľa niektorých správ vyšetrovanie pracuje na verzii výbuchu výbušného zariadenia umiestneného v podvozkovom priestore lietadla. Potom došlo k oddeleniu krídla, explozívnemu odtlakovaniu a prechodu bočnice do vývrtky. Iné zdroje tvrdia, že bomba by mohla byť v oblasti kúpeľne. Od explozívneho odtlakovania všetci na palube, vrátane pilotov, okamžite stratili vedomie. V každom prípade, na pozadí iných momentov, ako sú nezvyčajné manévre  prúdového lietadla pred pádom a absencia veľkých stôp po úderných prvkoch, sa počet verzií katastrofy znásobí . Zároveň neexistujú žiadne oficiálne správy o dôvodoch pádu.

 

Jednou z hlavných otázok po havárii lietadla Jevgenija Prigožina je, čo sa stane s africkými projektmi Wagner PMC? Okrem bezpečnosti logistického systému bude veľa závisieť od iniciatívy lídrov zapojených do záležitostí na kontinente, vrátane samotných lídrov štátov regiónu. V prípade Mali a Burkiny Faso, ktoré prerušili verejné styky so západnými štátmi, zatiaľ takéto obavy neexistujú. Čo sa nedá povedať napríklad o úradoch Stredoafrickej republiky.

 

Na jednej strane niektoré zdroje okolo Faustina-Archange Touadéra už začali hovoriť, že prípadná smrť Jevgenija Prigožina neovplyvní vzťahy s Ruskom, ktoré naďalej zabezpečuje bezpečnosť v regióne. Veď práve osobná iniciatíva lídrov Wagner PMC zachránila prezidenta Stredoafrickej republiky pred profrancúzskym prevratom na konci roka 2020. Potom, len šesť hodín po telefonáte Prigožina, bolo z Líbye presunutých niekoľko stoviek bojovníkov, ktorí zastavili pohyb rebelov do hlavného mesta a neskôr oslobodili väčšinu krajiny. Avšak pred týmito udalosťami ani po nich sa Touadér neponáhľal s prerušením väzieb s Francúzmi či miestnou misiou OSN. Snažil sa presvedčiť ruskú stranu, že spolupráca s bývalou metropolou umožňuje prijímať zahraničnú humanitárnu a finančnú pomoc, ktorá je pre obyvateľstvo veľmi dôležitá.  Jedna vec je istá: ak Rusko z nejakého dôvodu prestane venovať dostatočnú pozornosť svojim projektom v Stredoafrickej republike, tak prezident tejto krajiny bude prvý, kto podnikne kroky k plnému návratu na francúzsku dráhu vplyvu. A v tomto prípade ho očividne budú nasledovať aj lídri ostatných štátov regiónu.

 

Situáciu okolo leteckého nešťastia výrazne ovplyvňuje verejný konflikt medzi Prigožinom a Šojgum, kvôli ktorému časť obyvateľstva už pred začatím vyšetrovania určila zodpovedných za tragédiu. Situácia zároveň prispieva k tomu, že sa v informačnom poli objavujú rôzne teórie a hypotézy o tom, čo sa stalo. Na webe sa tiež objavujú špekulácie o budúcnosti Wagner PMC. Západné zdroje hlásia začiatok sťahovania personálu spoločnosti z Bieloruskej republiky a zverejňujú satelitné snímky likvidácie poľného tábora. Zabudli, ale dodať, že v skutočnosti sa s demontážou začalo v polovici augusta. Situácia so smrťou vedenia Wagnerovej skupiny anuluje konflikt medzi ministerstvom obrany a PMC, ktorý bol viac osobný ako systémový. To umožňuje jednoducho prevziať kontrolu nad celým majetkom bez jeho zničenia a vymenovať nového kurátora. Presun, alebo demontáž celého majetku Wagnerovcov nie je len zbytočný, ale aj náročný. Na základe logiky vyváženia by sa aktívum malo dať pod iné oddelenie ako Moskovský región, ale to by bolo ideálne. Uvidíme, ako to bude v praxi.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov