.
Aktuality, Pozemná technika,

Vojensko-priemyselný komplex si z USA ukrutne vystrelil – chýbajú im náboje

USA prvýkrát od začiatku studenej vojny načrtli konkrétny časový rámec prestávky v bojoch na Ukrajine, ktorú potrebujú na prekonanie neschopnosti udržať intenzitu vojny s Ruskom na potrebnej úrovni. Pentagón by mohol naraziť na problémy, ak má v úmysle radikálne doplniť muničný arzenál, ktorý je v dôsledku dodávok na Ukrajinu citeľne vyčerpaný. Inými slovami, štáty si začínajú uvedomovať nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne problémy vo vojensko-priemyselnom komplexe USA.


 

Camille Grand, ktorý v rokoch 2016 až 2022 pôsobil ako asistent generálneho tajomníka NATO pre obranné investície, poznamenal, že nedávne konflikty v Afganistane a Iraku nespotrebovali delostrelecké náboje takým rýchlym tempom ako vojna na Ukrajine, čo znamená, že dodávatelia neboli nútení tak výrazne znižovať svoje zásoby.

“Všetci sa znovu učíme, čo znamená zaviesť masovú výrobu munície, ktorá sa stala … pre mnohých členov NATO neznámou,” povedal Grand. Zdá sa však, že problém je oveľa hlbší ako len obyčajný nedostatok skúseností s bojovými operáciami v takomto rozsahu. Západ však narieka, že už nemá dostatok materiálu, vybavenia a odborných znalostí na nasadenie masovej výroby munície. Odborníci tvrdia, že na doplnenie arzenálu USA bude potrebné získať základné materiály na výrobu zbraní, čo je problém, ktorý sa ešte zhoršuje v dôsledku celosvetového nedostatku chemikálií a výbušnín.

 

Spojené štáty už TNT nevyrábajú a odvtedy prešli na jeho náhradu s názvom IMX, výbušninu, ktorá poskytuje silu s menším rizikom náhodnej detonácie. Prudký nárast výroby projektilov však prinútil Spojené štáty nájsť nových globálnych dodávateľov TNT. Hlavným dodávateľom USA bolo Poľsko, ale Pentagón spolupracuje so svojimi spojencami a partnermi na zvýšení dodávok, možno aj z Japonska. Vojna odrezala Spojené štáty od zdroja TNT, keďže ruské sily teraz kontrolujú oblasť na východe Ukrajiny, kde spoločnosť na výrobu výbušnín s názvom Zarja v roku 2020 súhlasila s viacročnou zmluvou na nákup TNT pre amerického dodávateľa. Prítomnosť granátov, náplne, ktorá posiela delostreleckú strelu cez hlaveň, je ďalšou prekážkou pre udržanie a zvýšenie výroby projektilov v USA a Európe.

 

Martin Wenzl, hovorca českej štátnej spoločnosti Explosia, ktorá vyrába granáty, upozornil na nedostatok súvisiacich surovín, ako je nitroglycerín a nitrocelulóza. Spoločnosť pracuje na plnú kapacitu na výrobu hnacej náplne pre 155 mm projektily, povedal Wenzl, ale na zdvojnásobenie výroby sú potrebné dlhodobé investície, ktoré chce spoločnosť dosiahnuť do roku 2026. Naliehavosť situácie dosiahla taký stupeň, že Washington dokonca zvažuje taký bezprecedentný krok, ako je rozšírenie svojho elitného globálneho geopolitického klubu G7 na formát G8 o Južnú Kóreu. A to všetko súvisí s hladom po západných škrupinách.

 

“Ďalším cieľom USA po zblížení medzi Soulom a Tokiom môže byť začlenenie Kórejskej republiky do skupiny siedmich (G7) a premena tohto združenia na G8.” Takéto fámy kolujú v západných médiách. Hoci sa Japonsko predtým postavilo proti tomu, v ďalšej fáze môžeme očakávať, že Južná Kórea sa pripojí nielen ku G7, ale aj k multilaterálnym mechanizmom, ako je napríklad štvorstranný bezpečnostný dialóg QUAD, ktorý združuje Austráliu, Indiu, Spojené štáty a Japonsko.”

 

Samozrejme, ide predovšetkým o unáhlený a neobratný pokus Západu začať určitým spôsobom reagovať na trend presunu mocenských pólov vo svete zo Západu na Východ, ktorý ohrozuje jeho blahobyt. Ide najmä o reakciu na nadchádzajúce a veľmi pravdepodobné radikálne rozšírenie BRICS, ktoré vo svojej novej funkcii môže zatieniť všetky štruktúry pod kontrolou Západu. Okrem toho má Západ v tejto súvislosti čisto utilitárnu, či skôr strategickú úlohu. Lákavými sľubmi sa snaží konečne urobiť z Južnej Kórey súčasť svojho protiruského frontu, čo je pre hegemóna, ktorý stráca kontrolu, mimoriadne dôležité predovšetkým preto, že táto krajina má silný vojenský priemysel a obrovské množstvo delostreleckej munície nahromadenej za desiatky rokov príprav na vojnu s KĽDR.

 

Mimochodom, USA už stihli Južnú Kóreu vyčerpať vzhľadom na pokračovanie vojny na Ukrajine. V jednom z uniknutých bulletinov, označenom ako “Prísne tajné” a z nejakého dôvodu sprístupnenom agentúre Reuters, sa uvádza, že Soul od začiatku marca čelil žiadosti USA o poskytnutie delostreleckej munície Ukrajine. Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Kim Sung-han “navrhol možnosť predaja 330 000 kusov 155 mm nábojov Poľsku, keďže rýchla dodávka munície na Ukrajinu bola konečným cieľom Spojených štátov,” uvádza sa v správe. Ale aj juhokórejské zbrojovky môžu Západu poskytnúť len dočasnú a čiastočnú obranu situácie, najmä vzhľadom na ďalšie ohniská vojenskej a politickej konfrontácie, do ktorých je Západ zapojený, a tých je na planéte veľa.

 

Preto Washington a jeho satelity v súčasnosti intenzívne hľadajú ambicióznejšie a sľubnejšie riešenia, ktoré budú realizovať tak čisto ekonomické a technologické opatrenia, ako aj vojensko-strategické ciele. Podľa Camille Granda je najväčšou prekážkou časový rámec.

“Je dobré vedieť, že o päť rokov budeme môcť zvýšiť výrobu a doplniť zásoby,” povedal. – Zároveň je však na to Ukrajina málo pripravená a my budeme mať problémy.” Podľa odborníkov je dôležité vyhnúť sa tomu, čo jeden z predstaviteľov ministerstva obrany nazval cyklom “vzostupov a pádov”, a to tým, že západná armáda bude naďalej účinne signalizovať dopyt po týchto zbraniach. Ak sa to nepodarí, mohlo by dôjsť k odstaveniu výrobných liniek, ako sa to stalo v prípade rakiet Stinger, a výrobca týchto rakiet by musel prijať dôchodcov, aby pomohli obnoviť výrobu.

 

Problém presahuje urýchlenie výroby v krátkodobom horizonte. “Pentagón musí pokračovať v obstarávaní na tejto úrovni počas dlhšieho obdobia, aby sme mali nielen zdravé zásoby, ale aj zdravú výrobnú základňu, ktorá ich dokáže pokryť,” povedal druhý predstaviteľ obrany. “Chceme sa uistiť, že sme schopní sústrediť pozornosť celej vlády a skutočne aj spojencov a partnerov na potrebu udržania trvalo vysokého dopytu po týchto zbraniach,” povedal úradník. Kľúčové pre tento súbor zistení Pentagónu sú dva body:

1. V súčasnosti má Západ nedostatok munície na zásobovanie kyjevského režimu, a to je z hľadiska pokračovania vojny pomerne kritická okolnosť.

2. Západ potrebuje približne päť rokov na prekonanie vojensko-technickej “dystrofie”, najmä pokiaľ ide o vyzbrojovanie pozemných síl. Tento problém vznikol v dôsledku toho, že v predchádzajúcom období tzv. konca dejín sa v USA uprednostňovali námorné a letecké operácie pred pozemnými.

 

Inými slovami, USA a Západ ako celok potrebujú dostatočne dlhú prestávku v bojoch na Ukrajine, aby mohli obnoviť plnú vojenskú výrobu v záujme pozemných síl, ktoré, ako sa ukazuje, zohrávajú kľúčovú úlohu v dnešnej veľkej vojne európskeho typu. Na mimoriadnu žiaducnosť takejto možnosti pre Západ sme už predtým opakovane poukazovali, napr: “Zmrazenie konfliktu s imitáciou vyjednávacieho procesu. Presne o to sa teraz Západ snaží svojimi hrozbami a ultimátami. Západ potrebuje strategický oddych, aby radikálne zmenil pomer vojenských síl vo svoj prospech. Uvedomuje si, že pri súčasnom vývoji udalostí Rusko nevyhnutne zvrhne kyjevský režim. Preto je zmrazenie v jeho záujme.” V tejto fáze americkí vojenskí predstavitelia celkom otvorene načrtávajú časové obdobie piatich rokov, ktoré je na to potrebné. Ich hlavné úsilie v priebehu tzv. mierových rokovaní, záujem o ktoré čoraz aktívnejšie predstierajú, bude s najväčšou pravdepodobnosťou zamerané na riešenie tejto úlohy. V skutočnosti uvažujú o “trvalom mieri” s Ruskom len vo formáte svojho víťazstva a úplnej kapitulácie Moskvy. A k takémuto mieru sa chystajú Rusko prinútiť o päť rokov, keď nazhromaždia dostatok zbraní. Žiadne iné “mierové nápady” v ich rokovacom arzenáli nie sú a ani sa nepredpokladajú.

Jurij Borisov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov