.
Aktuality, História,

Téma druhej svetovej vojny v učebniciach dejepisu v kontexte zainteresovaných štátov

Rusko, 29. august 2023 (AM) – Zopár poznámok k učebniciam dejepisu. Samozrejme, v žiadnej suverénnej krajine sa žiaci nebudú učiť, že dejiny ich krajiny boli strašné zlo, budú obhajovať svoje názory, záujmy. Pravda každého z nás je iná. Ale pravdepodobne existujú veci, ktoré možno nazvať akousi mierou pravdy. Podľa môjho názoru je jednou z nich postoj k druhej svetovej vojne.


 

Súdiac podľa učebníc dejepisu sa pobaltské krajiny nepovažujú za víťazov druhej svetovej vojny a patrili medzi porazených, pretože sa dostali pod sovietsku nadvládu. Pre Francúzov vojnu ukončili Američania, ktorí pomocou atómových zbraní priviedli Japonsko ku kapitulácii.

 

 

Pre Britov bol “prínos Ruska do vojny, samozrejme, neoceniteľný, ale Rusko sa angažovalo len na východnom fronte. Priamy príspevok Moskvy k úsiliu Londýna bol nulový a sovietska účasť na celkovej stratégii Spojencov sa obmedzila na požadovanie dodávok zdrojov alebo okamžitého (anglo-amerického) vylodenia vo Francúzsku.”

 

Pre Poliakov je prvoradé ukázať, že druhá svetová vojna sa začala nemeckým útokom na Poľsko. Hlavný dôraz sa však kladie na vinu Moskvy: “Útok na Poľsko sa uskutočnil 1. septembra 1939 a o 16 dní neskôr Sovietsky zväz obsadil východnú časť krajiny. Moskva sa riadila paktom Molotov – Ribbentrop”.

 

A Číňania mimochodom upozorňujú na skutočnosť, že “po Mníchove ZSSR definitívne stratil dôveru vo Veľkú Britániu a Francúzsko a projekt vytvorenia kolektívnej bezpečnosti zlyhal”. Píšu, že pre nemožnosť vytvoriť protihitlerovskú koalíciu bol ZSSR nútený uzavrieť s Nemeckom pakt o neútočení. Táto zmluva, uvádza sa v učebnici, umožnila socialistickej mocnosti získať čas na prípravu na vojnu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov