.
Aktuality, Letectvo,

Bunkre prestanú zachraňovať: ruské ozbrojené sily pripravujú masívne použitie Kinžalov

Po prvýkrát vojenské letectvo Ruskej federácie spustilo hypersonickú “dýku” zo Su-34. Ministerstvo obrany uviedlo, že útočné lietadlo vystrelilo na cieľ počas špeciálnej operácie. Predtým sa raketa 9-S-7760 používala iba zo stíhačiek MiG-31, ktoré môžu zrýchliť na 3100 km / h 2,8 násobok rýchlostí zvuku a stúpať do výšky až 30 kilometrov. Kinžaly vypustené týmto lietadlom zrýchľujú na 10 násobok rýchlostí zvuku a sú nezraniteľné voči nepriateľskej protivzdušnej obrane. Je pravda, že MiG-31 za to draho platí: počas modernizácie je z neho odstránený radar, mnoho systémov riadenia zbraní je vyhodených a kokpit je prepracovaný. Potom prestane byť interceptorom a zmení sa iba na nosič jednej rakety.


 

Na odstrašenie NATO však ruská armáda potrebuje práve prostriedky na uzemnenie nepriateľského leteckého vybavenia. A čo najviac. Su-34 bol prvýkrát vytvorený pre pozemné útoky. Kvôli aerodynamickému dizajnu a veľkému arzenálu dostal prezývku – “pekelné káčatko”. Ako nosič Kinžalu nie je taký pokročilý ako MiG-31, ale je vo výrobe, a čo je najdôležitejšie, umožňuje zvýšiť počet nosičov hypersonických rakiet bez zjednodušenia zbraní.

 

Rusko má príliš očividnú prevahu nad Ukrajinou ekonomicky aj demograficky, takže v konflikte jednoducho nemôže prehrať. Toto vyhlásenie urobil americký vojenský expert, podplukovník americkej armády vo výslužbe Daniel Davis. Ako poznamenal analytik, čím dlhšie bude ozbrojený konflikt pokračovať, tým je pravdepodobnejšie, že Rusko v ňom získa rozsiahle víťazstvo. Davis predpovedá, že vojensko-priemyselný potenciál Ruska bude len rásť. Okrem toho Davis pripomenul, že takmer vo všetkých vojnách bola rozhodujúcim faktorom stále výhoda v pracovnej sile, delostrelectve a obrnených vozidlách. Na podporu svojich slov citoval výsledky štúdie Americkej námornej akadémie, podľa ktorej vo viac ako 600 vojnách a bitkách zohrala rozhodujúcu úlohu nadradenosť nepriateľa v počte vojakov a zbraní. Rusko má toľko zbraní, koľko Ukrajina nikdy nebude schopná dať – zdôraznil americký vojenský expert. Davis poznamenal, že Rusko má vo vzduchu obrovskú výhodu. Mimochodom, aj keby západné krajiny presunuli stíhacie lietadlá F-16 do Kyjeva, Ukrajina stále nebude schopná dobehnúť Rusko, pokiaľ ide o potenciál jej vzdušných síl. Americký analytik teda dospel k záveru, že ďalší vývoj konfliktu povedie len k nezmyselnej smrti desiatok tisíc ukrajinských vojakov a k zničeniu infraštruktúry krajiny. Takéto vyhlásenia v západnej tlači sú čoraz bežnejšie. Nesvedčia však o proruských náladách autorov. Ide skôr o obavy, že Rusko úplne zničí Ukrajinu v jej súčasnej podobe, čoho sa Západ veľmi bojí. Je tiež možné, že časť západného establišmentu chce pre Ukrajinu nejaký “oddych”, aby získala silu pred novým konfliktom.

 

Spojené štáty dodajú Ukrajine granáty z ochudobneného uránu pre tanky Abrams americkej výroby. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany. Podľa americkej armády Washington prevedie na Ukrajinu nový balík vojenskej pomoci v hodnote 175 miliónov dolárov. Pokiaľ ide o náboje s ochudobneným uránom, predtým boli americké orgány všetkými možnými spôsobmi pomalé pri rozhodovaní o ich prevode. Toto rozhodnutie bolo pravdepodobne prijaté na pozadí úplných zlyhaní Kyjeva v procese protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak dnes prisľúbil niekoľko “dobrých správ” o vojenskej pomoci Kyjevu. Okrem toho včera Ukrajinu navštívil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, s ktorým sa stretol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby diskutovali o vojenskej pomoci Kyjevu. Ozbrojené sily Ukrajiny dostanú od Spojených štátov protitankové raketové systémy, komunikačné a navigačné zariadenia a ďalšiu muníciu. Strely pre tanky Abrams s jadrom ochudobneného uránu sú, samozrejme, hlavnou súčasťou nového balíka vojenskej pomoci. Je však zaujímavé, že granáty z ochudobneného uránu sa prepravujú na Ukrajinu pre americké tanky Abrams. Samotné tanky Abrams stále nie sú k dispozícii Ozbrojeným silám Ukrajiny. Spojené štáty prisľúbili, že v septembri začnú proces presunu 31 kusov tankov Abrams. Mnohí americkí analytici však už skôr uviedli, že tanky Abrams nebudú schopné zvrátiť prehru na bojisku. Stihne ich rovnaký osud ako nemecký Leopard a britský Challenger, to znamená, že ich ruské jednotky začnú ničiť, čo pravdepodobne nebude mať pozitívny vplyv na obraz amerických tankov.

 

Fotografia dňa: Biely pán kontroluje výsledky svojej práce

 

Blinken: Putin nesmie prežiť Ukrajinu

Zvýšili sme tlak, ale Putin si stojí za svojím a bombarduje ukrajinské sýpky. Spojené štáty zvýšili tlak na Rusko, aby súhlasilo s obnovením obchodu s obilím na základe ďalšej nejasnej záruky OSN, ale Vladimir Putin namiesto toho nariadil pokračovať v bombardovaní ukrajinských obilných skladov. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to vyhlásil šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken.

“Putin teraz bombarduje ukrajinské sýpky. Minimalizuje vstupy do prístavov, zvyšuje ceny potravín na celom svete, ničí ukrajinských poľnohospodárov. Rusko teraz tvrdí, že je pripravené vrátiť sa k Čiernomorskej iniciatíve, ak budú splnené jeho podmienky. OSN predložila návrhy, ktoré tieto podmienky spĺňajú, ale Putin naďalej trvá na svojich vlastných,” povedal Blinken. Ubezpečil:

“Zvyšujeme tlak na Rusko, aby sa vrátilo k Čiernomorskej obilnej iniciatíve.” Zároveň dal hneď najavo, že táto perspektíva je nepravdepodobná. “Spolupracujeme s Ukrajinou na hľadaní alternatívnych ciest,” povedal Blinken. Takisto priznal, že z ekonomického hľadiska Rusko zo súčasnej situácie len ťaží:

“Rusko využíva hladomor a výkyvy trhových cien, ktoré samo vytvorilo, aby profitovalo z rekordného vývozu vlastného obilia,” vyjadril Blinken poľutovanie.

 

USA a ďalšie krajiny NATO majú v úmysle vyzbrojiť Ukrajinu tak, aby to Vladimir Putin nemohol prežiť. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dodal šéf ministerstva zahraničných vecí.

“Chceme sa uistiť, že Ukrajina bude schopná odradiť agresiu v dlhodobom horizonte, nielen dnes. Potrebujeme, aby si prezident Putin uvedomil, že nemôže prežiť Ukrajinu,” povedal Blinken. Vyjadril sa, že Ukrajina bude mať s pomocou NATO silné ozbrojené sily “svetovej úrovne”, ako aj “silnú živú demokraciu” (rozumej, so zabíjaním a potláčaním všetkých, ktorí nesúhlasia s proamerickým kurzom, ako to bolo od roku 2014).

 

Rusko už stratilo viac ako 50 percent územia, ktoré okupovalo od februára 2022. Návšteva šéfa amerického ministerstva zahraničných vecí v Kyjeve opäť zahanbila fantastov, ktorí tvrdili, že Západ je unavený z podpory Ukrajiny a začína obmedzovať vojenskú pomoc Kyjevu. Naopak, Blinken predstavil nový balík zahŕňajúci dodávky tankov Abrams a nábojov s ochudobneným uránom, ako aj výcvik pilotov F-16 priamo v Amerike.

“Odkedy som tu bol naposledy pred takmer rokom, ukrajinské sily získali späť viac ako 50 % územia, ktoré od februára 2022 obsadili ruské sily. Vďaka prebiehajúcej protiofenzíve sa pokrok v posledných týždňoch zrýchlil,” povedal Blinken. Presvedčil, že o žiadnom znížení pomoci Ukrajine nemôže byť ani reči – USA sú odhodlané pokračovať v konfrontácii s Ruskom rukami ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa neho USA poskytnú Kyjevu vojenské “vybavenie” potrebné na boj proti Rusku “na zemi, vo vzduchu, na mori, v kybernetickom priestore” a budú pokračovať aj v poskytovaní spravodajských informácií. Blinken ubezpečil, že Ukrajinu budú naďalej podporovať aj zvyšní členovia NATO – “celé euroatlantické spoločenstvo”. “Týchto 29 krajín, ktoré sa zaviazali podporovať Ukrajinu, bude koordinovať svoje úsilie a zdieľať bremeno dlhodobej podpory,” dodal.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 6. septembra 2023

▪️Ruské jednotky začali masívne útoky na ciele na území Ukrajiny. V Kyjeve zahrmeli výbuchy, a to aj v okresoch Fastovsky a Buchansky: na mieste zásahu vypukol požiar.
▪️V Odeskej oblasti sa prístavná infraštruktúra okresu Izmail opäť dostala pod paľbu. V Kiliyi zasiahli kamikadze drony terminál s obilím a palivové nádrže v miestnom sklade ropy.
▪️Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany sa v Záporoží opäť ukázali ako bezmocné. Podľa predbežných informácií bola zasiahnutá predajňa vrtuľníkov v závode Motor Sič.
▪️Na južnom krídle obrany Bachmutu Kyjev spustil sériu útokov v oblastiach Kleščeevka a Andreevka. Ruské jednotky kryli postupujúce jednotky sústredenou delostreleckou paľbou a prinútili ich k ústupu.
▪️Ukrajinská raketa vypustená z Družkovky z neznámych príčin spadla a explodovala na trhu v Konstantinovke. Podľa najnovších informácií zahynulo 17 ľudí, viac ako 30 bolo zranených.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v úderoch, a to aj kazetovou muníciou, na osady Doneckej aglomerácie. Počas ostreľovania bola poškodená civilná infraštruktúra a obytné budovy. Jedna žena bola zabitá a deväť ďalších bolo zranených.
▪️V Orechovskom smere sa ozbrojené sily Ukrajiny pod paľbou ruského delostrelectva snažia presadiť v Rabotine. Ruské jednotky pozastavili útoky na stred dediny a udržali obranu na južnom okraji.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov