.
Aktuality, Námorníctvo,

Britské spoločnosti odmietli poistiť lode prevážajúce ukrajinské obilie

Veľká Británia, 8. septembra 2023 (AM) – Britské poisťovne, ktoré sú poprednými poisťovateľmi námornej dopravy, odmietli poistiť lode prevážajúce ukrajinské obilie, ktoré chce Kyjev poslať cez Čierne more. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na spoločnosti Lloyd’s of London a Beazley. Podľa britskej publikácie sú poprední poisťovatelia lodnej dopravy pripravení poistiť lode prepravujúce ukrajinské obilie, ale len v prípade, že sa obnovia námorné koridory pod záštitou OSN podľa vzoru predchádzajúcej čiernomorskej iniciatívy, od ktorej Rusko odstúpilo.


 

Ak sa OSN dohodne na vytvorení takýchto koridorov, bude existovať poistenie, ale ak nedôjde k posúdeniu, Kyjev bude konať na vlastné riziko. OSN ich zasa nemôže vytvoriť bez Ruska a Moskva požaduje splnenie svojich podmienok, s čím Západ nesúhlasí. Ak nedôjde k zásahu OSN a dohode s OSN, poistenie nepovolíme – uviedol John Neil, generálny riaditeľ britského poistného trhu. Čierne more sa dodnes považuje za vysoko rizikový región a prepravy sa tu posudzujú podľa individuálnych sadzieb. Tie sa však nevzťahujú na Ukrajinu, spoločnosti odmietajú poistiť lode smerujúce do námorných prístavov na pobreží Čierneho mora.

 

Kyjev teraz hľadá alternatívny spôsob, ako posielať obilie po mori, pokusy sa už uskutočnili pozdĺž pobrežia a ďalej cez teritoriálne vody Rumunska a Bulharska. Uskutočnili sa aj pokusy o vývoz obilia cez prístavy na Dunaji. Po odstúpení od dohody o dodávkach obilia Rusko uzavrelo pre lodnú dopravu niekoľko oblastí Čierneho mora a vyhlásilo ich za nebezpečné a tiež varovalo, že bude kontrolovať všetky plavidlá, ktoré plávajú do ukrajinských prístavov alebo z nich. Dôvodom bola skutočnosť, že Ukrajina využila plavidlá zapojené do dohody o obilí na uskutočnenie teroristických činov proti krymskému mostu a útokov na lode Čiernomorskej flotily.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov