.
Aktuality, Šport,

Po nádeji od gymnastov dostali plavci neférové podmienky, čaká ISU na nejakú tragédiu?

Na stránke medzinárodnej plaveckej organizácie World Aquatics sa objavila tlačová správa, ktorej obsahom je informácia o povolení štartu ruských a bieloruských plavcov na medzinárodných súťažiach za prísnych a nespravodlivých podmienok a len pre jednotlivcov. Nevytvára sa tak hlavne predpoklad na ďalšie očakávané úspechy synchronizovaných plavkýň Ruska, ktoré v uplynulých viac než dvoch desaťročiach dominovali svojej športovej disciplíne.


 

Od Olympiády v Sydney v roku 2000 vrátane nepoznal svet iné víťazky súťaží dvojíc alebo tímov, len reprezentantky Ruska. Do športovej histórie vstúpila Svetlana Romašina, prezývaná aj Harmanček (z ruského slova Ромашка), so siedmymi zlatými olympijskými medailami. Už na Olympiáde v Pekingu 2008 získala tímové zlato, potom v Londýne, Rio de Janeiro a Tokiu po zlate v duetoch aj tímových súťažiach. Bolo vôbec možné takejto legende uprieť štart na Olympiáde v Paríži? Pokiaľ sa sama nerozhodne športovú kariéru ukončiť už vo veku 33 rokov…

 

Je to však najviac titulovaná akvabela v športovej histórii, ktorá ťaží zo svojich mimoriadnych dispozícií. Okrem iného dokáže zadržať dych na štyri a pol minúty.

 

World Aquatics si neuvedomila, že súťaže hlavne v synchronizovanom plávaní bez novej generácie ruských športovkýň neprinesú objektívne výsledky. Toto rozhodnutie by nemalo vplývať na medzinárodnú korčuliarsku úniu ISU, ktorá bude rozhodovať o štartoch ruských a bieloruských korčuliarov. Podobne ako v synchronizovanom plávaní aj v ženskom krasokorčuľovaní sa vytvorila dominancia ruských reprezentantiek. Armádny magazín už o tom priniesol samostatný článok.

 

Maďarsko vrátilo európsky šampionát v krasokorčuľovaní. Ukrajinská ofenzíva môže zničiť históriu športu

 

Sankcie voči športovcom nemajú vplyv na vývoj ukrajinského konfliktu, zato však na osudy individuálnych športovcov.
Potvrdilo sa to možno aj nedávno pri úteku juniorskej majsterky Ruska v krasokorčuľovaní Aliny Gorbačevej z miesta bydliska u svojej trénerky.

 

Celé Rusko aj krasokorčuliarsky svet bol v šoku, keď dňa 29.8.2023 moskovská prokuratúra začala trestné stíhanie vo veci jej vraždy. Stalo sa to po vyhlásení, že jej osobné veci mohli byť nájdené v parku na brehu rieky Moskva, ktorú intenzívne prehľadávali potápači. Procesne to však umožnilo zapojiť do pátrania po stratenej športovkyni aj automatizovaný systém vyhľadávania, ktorý potvrdil výskyt osoby s jej biometrickými údajmi na viacerých miestach Moskvy po zmiznutí. Pozitívne bola identifikovaná vďaka lokalizácii v kaviarni na Volokolamskom šase 67, asi 100 km od Čkalov arény, zimného štadióna na Letnej ulici v Moskve, odkiaľ po hádke s trénerkou peši odišla smerom k Vladimírskej cirkvi, resp. do vyššie uvedeného parku na nábreží.

 

V kaviarni hovorila so servírkou, ktorá potvrdila, že systémom vyhľadávania vytipovaná osoba bola Alina Gorbačeva, nikto z personálu však netušil, že je po nej vyhlásené pátranie. To sa zúžilo a juniorskú majsterku Ruska rýchlo našli v kinosále obchodného centra “Vegas” so zmrzlinou v ruke.

 

Všetko by teda dobre dopadlo aj keby sa rozhodla na mieste nepokračovať v kariére krasokorčuliarky. To však neurobila a ďalej sa pripravuje na kontrolné jazdy ruskej zbornej 2023-ho roku. Ospravedlnila sa za svoj útek a dementovala všetky správy o tom, ktoré sa objavovali v Rusku a hlavne na západe, že ju trénerka, u ktorej Alina aj býva bije čelom o mantinel za každý pokazený prvok. Tiež sa objavili správy o tom, že jej už tri roky zakazuje kontaktovať sa s rodinou a musí sa sústrediť len na športovú kariéru. Špekulovalo sa aj o tom, že príčinou úteku môže byť nervozita po drobnom zranení, ktoré skomplikovalo prípravu na úvod sezóny a kontrolné jazdy zbornej.

 

Alina je veľmi talentovaná, ale jej športový rozvoj si vyžadoval najtvrdší tréning, počas ktorého sa jej podarilo vstúpiť do klubu ruských krasokorčuliarok, ktoré zvládli štvorité skoky. Voči jej schopnostiam ich zvládnuť mala byť skeptická dokonca aj samotná matka Aliny.
Alina sa však odmietla o takýchto záležitostiach vôbec baviť a je pravdepodobné, že má jednoducho len obavy o svoju športovú budúcnosť v tvrdej ruskej konkurencii a hlavne neistou ohľadne možnosti dosiahnuť výsledky na medzinárodných súťažiach.
Po úteku absolvovala s trénerkou krátky letecký výlet na ruské čiernomorské pobrežie, kde sa dostala na obľúbené vodné lyže a pripomenula si relax z letnej dovolenky s trénerkou v Dubaji a na Seycheloch. Bolo jej oznámené, že bude vystupovať v Číne na ľadovej show, na čo sa podľa vlastných slov teší.

 

Víťazstvo tímu ruských synchronizovaných plavkýň na Olympiáde v Aténach 2004:

 

Je však iné vystupovať v ľadových revue pre dobre platiace ázijské publikum a iné je získať si slávu a nesmrteľnosť pod olympijskými kruhmi. Práve tam musí mať Alina Gorbačeva spolu s Adeliou Petrosian a ďalšími rastúcimi ruskými hviezdami namierené. Kvôli takému cieľu stoja za to aj roky odriekania. Lenže z politických príčin by sa na vrcholné medzinárodné súťaže nemuseli dostať.
Pripomeňme, že Adelia Petrosian sa narodila v júni 2007 a Alina Gorbačeva v júli 2007. V čase “majdanu” mali teda 6 rokov a 24.2.2022 14 rokov. Nemohli teda v detskom veku za politický vývoj v susednej krajine ani rozhodnutie svojej vlády ho ovplyvniť zvolenými prostriedkami.

 

Je zlé, že toto si neuvedomuje po nádejnom rozhodnutí gymnastickej organizácii FIG aj plavecká World Aquatics.
Príležitosť tak nedostanú nielen ruské a bieloruské akvabely, ale ani vodní pólisti, plavci v štafetách, a pároví skokani do vody. Zachránili sa len individuálni plavci a plavci na otvorenej vode.

 

V tlačovej správe World Aquatics sa doslovne uvádza:
Po rozsiahlych konzultáciách a úvahách predsedníctvo World Aquatics Bureau dnes jednomyseľne rozhodlo o súbore kritérií, ktoré umožnia plaveckým športovcom s ruským a bieloruským pasom zúčastniť sa budúcich svetových vodných súťaží ako neutrálni jednotlivci.

 

Príležitosť pre športovcov z dvoch národných federácií súťažiť ako neutrálni jednotlivci bude implementovaná nezávislou jednotkou Aquatics Integrity Unit, stanovenou podľa prísnych kritérií, ktoré zahŕňajú silné antidopingové opatrenia. Tieto kritériá vypracovala osobitná pracovná skupina zriadená predsedníctvom 5. apríla tohto roku.

 

Prieskumy mienky sa uskutočnili aj medzi respondentmi z radov medzinárodných juniorských, elitných a masters športovcov. Výsledky demonštrujú silnú podporu pre stanovené kľúčové kritériá vrátane absencie aktívnej podpory ruskej invázie na Ukrajinu a vynechania národných vlajok a hymien. Šesťdesiatsedem percent športovcov podporuje účasť individuálnych neutrálnych športovcov, ktorí spĺňajú prísne kritériá.

 

Neutrálni individuálni športovci budú môcť súťažiť len na podujatiach, kde je čas alebo výsledok určený výkonmi jedného športovca. Maximálne jeden neutrálny športovec jednotlivca z Ruska a jeden z Bieloruska na jedno podujatie bude môcť súťažiť na svetových vodných súťažiach.

 

„World Aquatics Bureau uznáva oddanosť, odhodlanie a talent športovcov bez ohľadu na ich národnosť,” povedal prezident World Aquatics Husain Al Musallam. “Napriek výzvam, ktorým čelíme na medzinárodnej scéne, uznávame našu zodpovednosť za podporu konkurenčného, spravodlivého a inkluzívneho prostredia pre každého konkurenta. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na rozvoji prísneho a spravodlivého prístupu, na ktorom sme sa dnes dohodli.” Kritériá, ktoré sú kľúčové pre dnešné rozhodnutie Svetového úradu pre vodné športy, možno nájsť na webovej stránke nezávislej jednotky Aquatics Integrity Unit. Správy o prebiehajúcej antidopingovej práci, ktorá sa vzťahuje na športovcov – vrátane tých z Ruska a Bieloruska – možno nájsť na nezávislej webovej stránke jednotky Aquatics Integrity Unit.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov