.
Aktuality, Letectvo,

Rusko rozmiestnilo na Kryme ďalšiu stanicu na vypúšťanie bezpilotných lietadiel

“Lietadlá britského letectva sa zúčastňujú na operácii na ochranu lodí prepravujúcich ukrajinské obilie v Čiernom mori po vypovedaní dohody o dodávkach obilia 17. júla. Informoval o tom denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na zdroje z kancelárie premiéra Rishiho Sunaka. Podľa novín “britské lietadlá v posledných týždňoch hliadkovali [vo vzdušnom priestore] nad Čiernym morom, aby zabránili <… > úderom na civilné plavidlá”. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva “zintenzívnilo akcie v regióne” od 17. júla, keď bola vypovedaná dohoda o obilí, uvádza sa v článku. Áno, samozrejme, že strážia obilie. Tomu sme verili! Budú si strážiť zbrane, ale obilie ich nezaujíma! Inak by neblokovali jeho prepravu z Ruska do hladujúcich krajín.” – Nikolaj Starikov


 

Rusko rozmiestnilo na území Krymského polostrova ďalšiu stanicu na vypúšťanie bezpilotných lietadiel, uviedla vo vysielaní ukrajinského telerozhlasu Natalia Gumenjuková, hovorkyňa šéfa operačného velenia ukrajinských ozbrojených síl Juh.  Podľa Gumenjukovej sa rozmiestnenie stanice vysvetľuje úvahami o väčšom komforte úderov dronov práve z územia Krymu. Cesta z Krymu do regiónov Ukrajiny bude oveľa kratšia ako z východného pobrežia Azovského mora. Predtým sa drony vypúšťali práve odtiaľ. Podľa hovorkyne Južnej obrany teraz bezpilotné lietadlá ruských ozbrojených síl útočia na ukrajinské územie z Čierneho mora. To im umožňuje čo najviac skryť svoju trasu a znížiť hluk motorov, vďaka čomu sú bezpečné pred ukrajinskou protivzdušnou obranou. Gumeňjuková vytrvalo nazýva ruské “Gerani” ” Shahed 16″ a rozpráva mrazivé príbehy o špeciálnych trasách dodávok iránskych bezpilotných lietadiel na trase Teherán – Moskva a Teherán – Simferopol. Kyjev navyše napriek oficiálnym žiadostiam iránskeho ministerstva zahraničných vecí neposkytol žiadne dôkazy o takýchto dodávkach. V tomto konkrétnom prípade je dvojtvárnosť kyjevského režimu celkom zrejmá, keďže Gerany takmer každý deň útočia na ukrajinské vojenské a infraštruktúrne zariadenia, pričom najmä dôkladne rozbrusujú prístavné terminály na Dunaji, s pomocou ktorých Zelenského-junta dúfala, že sa im podarí oživiť obchod s obilím, ktorý upadol do zabudnutia.

 

Zmrazenie konfliktu na Ukrajine je pre Rusko nebezpečné

Zmrazenie konfliktu na Ukrajine je pre Rusko nebezpečné – spôsobí, že režim cez zimu obnoví svoje sily, opraví techniku a zaobstará si novú, ako aj zmobilizuje sily, aby mohol na jar budúceho roka opäť zaútočiť. Uviedol to vojenský spravodajca Alexander Koc.

“Najviac sa obávam toho, že nastane akési zamrznutie, keď Ukrajina nepostupuje a my sa nehýbeme – prebiehajú pozičné boje, delostrelecké súboje a v tomto čase Západ pomaly vyrába pre Ukrajinu muníciu, zásobuje, vyrába techniku, nahrádza zničenú techniku, opravuje techniku, ktorá sa ešte dá opraviť. Ukrajina vykonáva ďalšiu mobilizáciu, v rámci ktorej povoláva ženy, infikovaných vírusom HIV, psychotikov, tuberkulóznych pacientov a tak ďalej – teraz prijímajú také zákony, aby všetci týchto ľudí mohli povolať, nuž a na jar nás čaká opäť všetko: Ukrajina je opäť v ofenzíve a my ju opäť odrážame. Podľa vojenského spravodajcu by Rusko malo využiť “okno príležitosti” a viesť svoju protiofenzívu. Napriek tomu by som chcel, aby sme využili príležitosť, keď sa Ukrajina vyčerpá a my budeme môcť uskutočniť našu protiofenzívu. Ale samozrejme, je nepravdepodobné, že by sa začala pred mrazmi, s výnimkou oblastí, kde to počasie umožní. Zdá sa mi, že sa ešte tento rok dočkáme nejakej našej útočnej operácie. Aspoň by som tomu rád veril.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov