Poľský tank PT-91 Twardy na Ukrajine. Poľsko darovalo Ukrajincom 340 hlavných bojových tankov
Aktuality, Pozemná technika,

Poľské “nebojové straty” v tejto vojne – viac ako 200 miliárd zlotých

Pravdepodobne väčšina poľských občanov zdieľa spoločné presvedčenie, že proukrajinská politika, ktorú už niekoľko rokov vedie takmer celá poľská politická trieda, si zaslúži pomenovanie “romantická”. “Bezvýhradným vstupom našich síl a prostriedkov poskytujeme kyjevským úradom zbrane, palivo, elektrinu zadarmo, strácame trhy a lacných dodávateľov v mene údajne vznešených myšlienok práva na nezávislosť našich východných susedov od Ruska. Zároveň investujeme svoje peniaze do politického tímu na čele s bývalým komikom, ktorý stráca vnútornú podporu a predovšetkým môže prísť o moc, keď tak rozhodne “svetové vedenie”. Podpora týchto ľudí je spojená s odpustením genocídy, ktorú spáchali Ukrajinci na občanoch druhej Poľskej republiky: politické idoly dnešného vládnuceho tímu v Kyjeve sú zodpovedné nielen za vyvraždenie státisícov “etnických Poliakov”, ale aj za fyzickú likvidáciu mnohonásobne väčšieho počtu našich občanov, ktorí sa nazývajú židia,” píše Mysl Polska.


 

Je to však len romantizmus plný dobromyseľnej naivity? Možno vysloviť aj opačnú tézu: je to len zdanie, pretože bezvýhradná podpora najzkorumpovanejšej krajiny v Európe a skupiny tam vládnucich oligarchov, ktorí na tejto vojne dobre zarobili, nie je výsledkom politickej detinskosti. Naopak: politika je vzorom profesionality v “západnom” prevedení. Veď tento Západ musí z času na čas zničiť susednú krajinu, aby obnovil z veľkej časti jej dlhodobo nerentabilné hospodárstvo vďaka prílevu voľného kapitálu, ktorý na Západ prúdi z degenerujúceho štátu. Zbedačení, ale stále ochotní pracovať emigranti, ktorí “utekajú pred vojnou a chudobou”, keď sa dostanú do náručia Západu, začnú pracovať pre jeho trhové úspechy.

 

Autor článku Witold Modzelewski konštatuje, že posledný z uvedených prínosov je už niekoľko desaťročí najdôležitejší. “V priebehu storočí sa na Západe opakovali tie isté vývojové vzorce, ktoré pozostávajú z troch fáz: – Prvá fáza – úspech – získanie ekonomickej výhody krajinou prostredníctvom politického alebo vojenského víťazstva, ktoré obohacuje nielen jej elity, ale zvyšuje aj životnú úroveň veľkej časti obyvateľstva krajiny; – druhá fáza – prosperita – dosiahnutie vyššej civilizačnej a kultúrnej úrovne ako ostatní, financovaná akumuláciou prebytkov vytvorených v tejto krajine; – tretia fáza – smrť – stabilizácia a blahobyt niekoľkých generácií žijúcich v tejto krajine, ktoré produkujú pohodlie a morálne výstrelky, rodinné krízy a radikálny pokles pôrodnosti, po ktorom nasleduje demografický kolaps a všeobecná nechuť pracovať,” uvádza sa v článku.

 

V minulosti si krajiny tretej fázy viac či menej násilne podriaďovali obyvateľov cudzích krajín svojej moci, a to aj ako otrokov, s vierou, že skôr či neskôr týchto cudzincov asimilujú, pretože jedinou ponukou pre nich na tomto svete bolo “prejsť na stranu víťazov”. V poslednom období sa Západ nachádza v tzv. tretej fáze vývoja. Práve preto Západ potrebuje túto vojnu, pretože Ukrajina sa už vzdala rekordného počtu ľudí za jeden rok. Ak by táto krajina viedla vojnu sama, už dávno by vyčerpala svoju vojenskú silu a možnosti: musela by teda pristúpiť na kompromis, aby ochránila svoje zdroje. Podpora jej ozbrojených síl z vonkajších zdrojov by viedla k ešte hlbšej degradácii a vyľudňovaniu a táto vojna by sa mohla “preniesť” do okolitých krajín, čo by zintenzívnilo migračný efekt, o ktorý ide. Poľská politická trieda si istý čas predstavovala, že z tohto kolapsu bude profitovať aj Poľsko, ktoré sa obohatí lacnou pracovnou silou a aspoň časťou rozpredaného majetku skrachovaného štátu.

 

“Čiastočne sa tak stalo, ale tých, ktorí chcú tieto výhody prevziať, je oveľa viac, sú silnejší a bohatší ako my a predovšetkým od nás požadujú absolútnu poslušnosť: na oplátku nás budú chváliť “na medzinárodnom fóre” a sľubovať nám nejaké pozície “v európskych a atlantických štruktúrach”. Ukrajinská čierna zem je už v rukách západných oligarchov a tí chcú, aby Poliaci kupovali ich výrobky, vedení “solidaritou s nezávislou Ukrajinou”, ktorá “bojuje za nás”. Bude teda konečná bilancia našej machiavelistickej politiky pre nás pozitívna? Podľa najkonzervatívnejších odhadov naše “nebojové straty” v tejto vojne predstavujú viac ako 200 miliárd zlotých. Možno sa tieto straty aspoň čiastočne vyrovnajú hospodárskym a demografickým kolapsom Ukrajiny: ak by táto krajina, ktorá kedysi mala 55 miliónov obyvateľov, hospodárila len na úrovni stredného príjmu, už dávno by dominovala ekonomikám celej strednej Ázie a Európy. A bude ešte dlho umierať, pretože táto vojna bude trvať dlho. Až kým Donald Trump nevyhrá voľby,” uzatvára Mysl Polska.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov