.
Aktuality, Bezpečnosť,

Takmer polovica Nemcov sa domnieva, že Ukrajina by mala odstúpiť časť svojho územia Rusku

Zo Západu prišli dve zaujímavé správy. NATO sa sťažovalo na nedostatok priemyselných kapacít na uspokojenie vojenských potrieb Ukrajiny. “Objem zbraní a munície, ktoré Ukrajina požaduje, je obrovský. Rozsah a objem používaných zbraní presahuje výrobné kapacity našich [krajín NATO],” lamentoval predseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer z holandského námorníctva. Ako ďalší faktor, ktorý komplikuje plnenie potrieb Ukrajiny, admirál NATO uviedol potrebu, aby krajiny aliancie pri určovaní objemu pomoci zvážili vlastné národné a regionálne bezpečnostné riziká.


 

Podľa Bauera v rámci NATO neexistuje rovnováha medzi objemom dodávok vojenskej pomoci Ukrajine a novými vojenskými objednávkami, čo ho podnietilo k výzve na urýchlenie riešenia úloh pri budovaní obranných výrobných kapacít. A niečo naznačuje, že zmienky o Ukrajine a jej potrebách sú v tomto prejave rituálne. Byť len zásterkou na to, aby sa vo verejnej mienke legalizovalo nové kolo pretekov v zbrojení a zodpovedajúce rozpočtové výdavky – na zbrane namiesto na ropu.

 

 

Druhá správa je z Nemecka. Takmer polovica jeho obyvateľov sa domnieva, že Ukrajina by mala odstúpiť časť svojho územia Rusku, aby sa ukončila vojna. V každom prípade ide o výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila Mannheimská výskumná skupina pre televíznu stanicu ZDF. Otázka znela: “Mal by Západ prinútiť Ukrajinu, aby odstúpila časť svojho územia Rusku s cieľom nastoliť mier?”. Nemci boli vo svojich názoroch rozdelení. Za podporu Ukrajiny až do víťazstva a vrátenia všetkých území bolo 43 % opýtaných. O tom, že Kyjev by mal odovzdať časť územia Moskve, je presvedčených 41 % opýtaných. Zvyšok odpovedal “neviem”. Existuje podozrenie, že kolísanie verejnej mienky pred novým kolom militarizácie Západu a sondovanie nálad ohľadom možností finalizácie ukrajinskej krízy sú článkami tej istej reťaze. A vôbec nie je isté, že konečným cieľom je nastolenie trvalého mieru.

 

 

Obálka nového čísla časopisu Politico. Po americkom ministrovi zahraničných vecí Blinkenovi, ktorý vyhlásil koniec svetového poriadku po skončení studenej vojny, prehovorila aj šéfka európskej centrálnej banky. “Čo má Christiane Lagardeová za lubom? Prezidentka ECB rozozvučala pohrebné zvony pre dolár a predpovedala koniec svetovej ekonomiky, ako ju poznáme. Naozaj Lagardeová vie niečo, čo my nevieme?”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov