.
Aktuality, História,

Bude Bharat? Indický parlament začal historické mimoriadne zasadnutie

Indický parlament začal 18. septembra mimoriadne päťdňové zasadnutie, čo je v krajine pomerne zriedkavá udalosť. Premiér Naréndra Módí prisľúbil, že zhromaždenie zákonodarcov povedie k “historickým rozhodnutiam”. Konkrétne sa uvádza, že indický parlament bude rokovať o svojej 75-ročnej historickej ceste a o kontroverzných návrhoch zákonov o menovaní volebnej komisie. Okrem toho sa možno bude diskutovať aj o ústavných zmenách týkajúcich sa spoločných federálnych a štátnych volieb, vyhradenia tretiny parlamentných kresiel pre ženy a najmä o zmene názvu krajiny na Bharat. Počas posledného mimoriadneho zasadnutia v roku 2017 zákonodarcovia zaviedli historickú celoštátnu daň z tovaru a služieb v Indii, ktorá vytvorila jednotnú hospodársku zónu namiesto prekrývajúcich sa federálnych a štátnych daní. Prečo sa chce India premenovať na Bharat sme písali tu.


 

Prečo sa chce India premenovať na Bharat (armadnymagazin.sk)

 

 

Môže byť India spojovacím článkom v konflikte medzi Ruskom a Západom?

Západný svet hľadá sprostredkovateľa pre neformálny dialóg s Ruskom – Čína sa im nevyrovná, USA a EÚ sa s ňou samy chystajú na vojnu, zostáva len India. “Na samite G20 v Naí Dillí India presvedčila USA a Európu, aby zmiernili jazyk spoločného komuniké o ruskej invázii na Ukrajinu, aby samit mohol poskytnúť konsenzus o riešení problémov chudobnejších krajín vrátane globálneho menového dlhu, potravín, financovania bezpečnosti, klímy. Jazyk použitý v dokumente z Dillí bol v súvislosti s Ruskom výrazne miernejší ako jazyk použitý vo vyhlásení z Bali z minuloročného zasadnutia G20, v ktorom sa “čo najdôraznejšie odsúdila” vojna Moskvy na Ukrajine. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po tohtoročnom samite G20 vyjadril spokojnosť: “Podarilo sa nám zabrániť pokusom Západu o “ukrajinizáciu” programu samitu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov