.
Aktuality, História,

Sme proti USA, pretože sme humanisti

Konštruktívny antiamerikanizmus sa usiluje o racionalitu a snaží sa dištancovať od takéhoto globálneho vnímania, aby sa stal článkom väčšieho boja: humanizmu. Faktom je, že hlavnou chybou Ameriky je toto: je nepriateľom sveta.


 

Posúďte sami: za 242 rokov svojej existencie bola táto krajina 224 rokov vo vojne, ktorú striedali krátke obdobia polovičného mieru. Zrodila sa na západe osvietenstva a bola ním velebená ako koniec boja za slobodu, ale jednoducho zradila tých, ktorí (vo Francúzsku a inde) videli v jej vzniku nádej pre dobro ľudstva. Niekoľko stoviek kolonistov, ktorí podporovali Britániu, asi milión Indiánov, státisíce černochov, 400 Berberov, 25 000 Mexičanov, 60 000 Španielov, 1 740 000 Japoncov, 215 000 Severokórejčanov (štvrtina civilistov), 1 200 000 Vietnamcov (tretina civilistov), 956 civilistov v Srbsku, 2 100 v Afganistane a 26 405 v Iraku. Toto sú smutné čísla obetí, ktoré má Amerika vo svojej histórii na svedomí.

 

K tomu všetkému treba, samozrejme, pripočítať milióny zranených a neviditeľnejšie, ale o nič menej hrozné zločiny, ako je znásilňovanie. Len vo Francúzsku sa “osloboditeľom” pripisuje vina za 5 000 znásilnení a oficiálne údaje sú pravdepodobne oveľa nižšie ako skutočný počet, keďže táto téma bola kedysi tabu. V Nemecku bol oficiálny počet znásilnení americkými vojakmi 11 400. Tento odsek len sumarizuje zločiny, ktoré krajina s hviezdnatou vlajkou spáchala od svojho vzniku a krvou a špinou zasrala to, čo malo byť predzvesťou éry mieru pre celé ľudstvo. Po tomto sa pozícia “primárnych antiamerikanistov” okamžite stáva jasnejšou…..

 

Samozrejme, USA mali skvelých občanov, ktorí odsúdili zločiny svojej krajiny, a civilisti v žiadnom prípade nie sú zodpovední za výčiny vedenia, ktoré nimi manipuluje. Pripomeňme si aspoň vojnovú paranoju, ktorú Rumsfeld a Wolfowitz (pod Bushovým dohľadom) vybičovali, aby americkú verejnosť prinútili žiadať vojnu s Irakom. Počet bojovne naladených Američanov sa zvýšil z 15 % v roku 2001 na 70 % v roku 2003. Čo je to, hlúposť alebo kupčenie? História to posúdi. Tak či onak, zabíjanie nevinných s cieľom vyrovnať sa za smrť iných nevinných je morálne neprijateľná metóda. Preto nikto z nás nevolá po zničení Ameriky (hamburgery a opiáty to zvládnu aj tak).

 

Pokiaľ ide o jej hegemóniu, bez rozpakov hovorím: áno, treba ju ukončiť. A to nie z nejakej politickej alebo náboženskej ideológie, ale z pragmatizmu. Pre dobro celého ľudstva. Ak sa nejaká krajina domnieva, že jej bolo zverené “božské poslanie”, a vyhlasuje križiacku výpravu proti “osi zla”, je načase poslať na ňu psychiatrov a hlavne jej odobrať jadrové zbrane. Tí, ktorí Trumpa nazývajú “bláznom”, sa mýlia: nie je o nič väčší blázon ako Bush alebo Reagan. Všetci sú len Američania. Celá krajina (alebo aspoň jej väčšina) je postihnutá týmto neduhom: je to zmes ikarovského komplexu a paranoje, vrodená neresť “homo americanus”, ktorá zúfalo potrebuje karikatúrneho nepriateľa. Sama si ho štylizuje a modeluje, maľuje ho buď na červený komunizmus, alebo na zelený islam (alebo v najzanedbanejších prípadoch na mimozemšťanov). …

 

Skutočný liberalizmus (sloboda prejavu, pohybu, myslenia, investovania) môže vo svete skutočne zakoreniť až so zrútením politického, ekonomického a (čo je najdôležitejšie) kultúrneho imperializmu USA. Pripúšťam, že označenie “protiamerický liberál” sa zdá byť nezvyčajné. Nech je to akokoľvek, je to preto, že v Európe je väčšina samozvaných liberálov v skutočnosti horlivými atlantistami, ktorí miešajú dve veľmi odlišné zmýšľania do jedného. Pretože byť liberálom a obhajovať záujmy cudzej krajiny je ešte idiotskejšie ako byť liberálom a nacionalistom. Liberál nemôže obhajovať záujmy konkrétneho štátneho útvaru (najmä cudzej mocnosti), pretože Samotná idea liberalizmu zahŕňa prekročenie etnických hraníc a vytvorenie spoločnosti slobodných ľudí.

 

Existuje väčší nepriateľ slobody štátu, najmä amerického štátu? Cieľom tohto článku nie je nabádať k nenávisti voči USA alebo, naopak, bagatelizovať ich zverstvá: jednoducho navrhujem novú, racionálnu a pokojnú stratégiu antiamerikanizmu, ktorá by mala byť súčasťou širšieho programu humanizmu. Nie sme humanisti, pretože sme proti USA. Sme proti USA, pretože sme humanisti.

Sergej Cvetkov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov