.
Aktuality, História,

Kalužský oblastný súd začal riešiť prípad genocídy civilistov počas Veľkej vlasteneckej vojny

Kalužský oblastný súd uskutočnil prvé pojednávanie vo veci uznania za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, genocídy sovietskeho ľudu zistených a novoobjavených zločinov spáchaných nacistickými okupantmi počas Veľkej vlasteneckej vojny na okupovanom území Kalužskej oblasti od októbra 1941 do septembra 1943.


 

Počas prvého súdneho pojednávania krajský prokurátor Konstantin Žiljakov predložil súdu dôkazy o masových popravách, mučení a týraní civilistov a vojnových zajatcov nacistami zastrelením, obesením a upálením zaživa. Podľa neho zločiny nemeckých okupantov postihli 326 000 civilistov, väčšinou žien, detí a starcov. Počas okupácie bolo na území Kalužskej oblasti zabitých viac ako 26 tisíc ľudí, viac ako 300 tisíc bolo odvlečených do otroctva. Viac ako 320 osád bolo úplne zničených. Výška materiálnych škôd, ktoré nacistickí okupanti spôsobili v regióne, presahuje 13 biliónov rubľov.

 

“Brutálne vraždy a iné zločiny spáchané okupantmi mali jediný cieľ – zničiť obyvateľov napadnutých území. Mali by byť uznané za vojnové zločiny a genocídu,” povedal prokurátor Kalužskej oblasti Konstantin Žiljakov. Zinaida Iňutina na súde vypovedala, že mala dva roky, keď v januári 1942 fašisti zmasakrovali obyvateľov jej rodnej dediny Belňa a susedných dedín Baryatinského okresu. Samotná Zinaida Ivanovna ako zázrakom prežila. O týchto hrozných udalostiach vie z rozprávania svojej matky a preživších spoluobčanov.

 

Rozprávala, ako karatelia viedli ľudí k studni, aby ich zastrelili, ako brutálne zabíjali civilistov v susednom Krjukove a dedina bola vypálená do tla. “V noci zo 14. Na 15. januára polovica našej dediny, kde žili všetci matkini príbuzní – Nemci prišli v noci k studni a všetkých vyhnali. Kto sa schoval, rodina maminho brata, mala tri deti, zišli do pivnice, ale Nemci tam hodili granát. Deti prežili, ale matku zabili. Všetkých ostatných zastrelili pri studni v strede dediny a tak ležali až do apríla. Mama mi povedala, že každý deň chodili do práce cez mŕtvych, svojich príbuzných: ráno a večer. Tu mala moja sestra 9 rokov. Z jej rozprávania si pamätám jednu epizódu. Hovorí, že nás deti poslali kopať zákopy zo snehu. Bola som malá, zlá, neboli rukavice a Nemec nás tlačil pažbou do chrbta, aby sme išli”, – povedala Zinaida Iňutina

 

Na súdnom pojednávaní vystúpil gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša, ktorý uviedol konkrétne príklady zverstiev voči civilistom vo viacerých okresoch Kalužskej oblasti a v mene regionálnej vlády podporil vyhlásenie prokuratúry. “Chcel by som povedať, že nacistické zverstvá boli nielen výsledkom zvieracej, neľudskej nenávisti voči nám, ale aj potvrdením ich bezmocnosti, ich neschopnosti zlomiť charakter a ducha našich ľudí. V dňoch 80. výročia oslobodenia Kalužskej oblasti od nacistických okupantov robíme dôležitý krok v obrane historickej pravdy, v spravodlivom hodnotení nacistických zločinov,” povedal Vladislav Valerjevič a zdôraznil, že takéto zločiny nemajú premlčaciu dobu a neexistuje pre ne ospravedlnenie.

 

V priebehu procesu súd vypočul viacerých expertov, ktorí poukázali na históriu nálezu pozostatkov viac ako 120 civilistov zastrelených v roku 1942 a pochovaných v obci Krjukovo v Barjatinskom okrese Kalužskej oblasti v roku 2020. Tatiana Sorokina, hlavná odborníčka oddelenia mládežníckej politiky Kalužskej oblasti, a Alexander Pľuščaj, zástupca predsedu rady regionálnej pobočky Pátracieho hnutia Ruska, podrobne opísali proces hľadania. Informácie o skúmaní telesných pozostatkov a o trestnom konaní, ktoré sa začalo vo veci zastrelenia civilistov, predniesli vedúci Kalužského oblastného úradu súdnolekárskej expertízy Sergej Lancov a vedúca oddelenia pre vyšetrovanie obzvlášť dôležitých prípadov Vyšetrovacieho výboru Ruska pre Kalužskú oblasť Olesja Belova. Ďalšie súdne pojednávanie sa uskutoční 18. septembra 2023 o 10.00 hod. Súd v Kalužskej oblasti vo veci genocídy sovietskych občanov nacistami a ich komplicmi sa stane už šestnástym v novodobej histórii Ruska. Predtým sa podobné procesy konali v Novgorodskej, Pskovskej, Rostovskej, Brjanskej, Orelskej, Voronežskej, Smolenskej, Moskovskej, Volgogradskej oblasti, Krasnodarskom kraji, Krymskej republike, Lenoblaste, Petrohrade, Stavropoľskom kraji a Belgorodskom kraji.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov