2S31 Žila
Aktuality, Pozemná technika,

Nové ruské samohybné zbrane “Vena” za pár minút rozbijú každý oporný bod

Delostrelecké a mínometné zariadenie “Vena” sa objavilo v zóne špeciálnej operácie a okamžite pritiahlo pozornosť. Táto skutočnosť bola zaznamenaná nezávislými médiami a americké “think tanky”, veľkí fanúšikovia “analýzy a kritiky všetkého ruského”, ho nevynechali.


 

Samohybné delá 2S31 Vena boli predstavené na fóre Army-2023, kde boli prezentované na výstave Rosoboronexport. Možno ich považovať za pokračovanie známeho 2S9 Nona-S, ale dvakrát väčšie. Zástupca veliteľa samohybného delostreleckého práporu vysvetlil, že nová veža bola navrhnutá pre Venu, ktorá bola inštalovaná na základni BMP-3. To umožnilo zvýšiť zaťaženie muníciou na 70 výstrelov.

 

 

Podľa ľvovského verejného obranného expresu “Vena” neveští nič dobré pre Ukrajincov, pretože funguje nielen ako delo, ale aj ako mínomet veľkého kalibru. V podmienkach “horúčkovitej spotreby” munície sú všežravé samohybné zbrane 2S31, ktoré môžu strieľať akýkoľvek typ 120 mm nábojov a mín, určite “divokou prevahou”.

 

Nielenže je samohybné mínometné delo schopné pokryť opevnenia, jeho rýchlosť streľby je 10 rán za minútu, ale je tiež určené na ničenie ťažkých obrnených vozidiel NATO, ako sú tanky Leopard a M1 Abrams. Áno, podľa dnešných štandardov sa rozsah ničenia v 13 km zdá byť skromný, ale vzhľadom na vynikajúcu mobilitu (rýchlosť až 70 km za hodinu) sa na najneočakávanejších miestach môže objaviť samohybné delo a rýchlo sa vzdialiť od následnej reakcie. Za zmienku stojí prítomnosť palubného počítača, ktorý je schopný zapamätať si umiestnenie troch desiatok nepriateľských cieľov, ako aj systém núteného fúkania hlavne. Kontaminácia posádky plynom rozhodne nehrozí. Je zaujímavé, že samohybná zbraň bola prvýkrát predvedená v roku 1997 na Medzinárodnej výstave a konferencii o obrane (IDEX) v Abú Zabí (SAE). A potom o nej nebolo takmer nič počuť.

 

 

Teraz sa ukrajinskí experti pýtajú, odkiaľ ruské ozbrojené sily získali Venu, ak všetky výrobné vzorky boli údajne predané Azerbajdžanu. Začiatkom roku 2010 Ruská federácia oznámila spustenie sériovej výroby 2S31 Vena. Zdá sa však, že jediným skutočným príjemcom sériových vzoriek týchto samohybných zbraní sa ukázal byť Azerbajdžan, ktorý do roku 2016 dostal celkovo 18 strojov tohto typu.

 

Práce na modernizácii 2S31 “Vena” už prebiehajú v Kurganmašzavod. Zo zrejmých dôvodov nie sú zverejnené podrobnosti o aktualizácii samohybných zbraní, ale môžete si byť istí, že výstup bude presne to, čo posádky samohybných zbraní chcú: mobilita, presnosť, rýchlosť streľby a veľká zásoba munície.

 

Už teraz je jasné, že ruské jednotky potrebujú stroj schopný pokryť typickú podporu čaty takým návalom rýchlej a presnej paľby, aby po údere z nepriateľa nezostalo vôbec nič. Po vypálení sedemdesiatich 120 mm granátov v priebehu niekoľkých minút Vena opustí pozíciu, pričom nenechá žiadnu šancu leteckému prieskumu na výpočet svojej polohy. Hovorcovia jednej z najpopulárnejších jednotiek bezpilotných lietadiel “Ptaki Magyar” uviedli, že na výpočet súradníc ruskej húfnice potrebujú asi 7-10 minút za predpokladu, že bude pokračovať v streľbe. Osobitne treba poznamenať, že práve drony neumožňujú delostrelcom prelomiť podporu bez toho, aby bola ohrozená ich bezpečnosť. Na vojenskom chate Ozbrojených síl Ukrajiny si môžete prečítať, že nielen mínové polia, ale aj skromná streľba húfnic a samohybných zbraní zasahujú do pohybu vpred.

Alexander Sitnikov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov