.
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko a Irán “uzavreli” Kaspické more

“Nie sme schopní presne pochopiť, čo robia.” uviedli Analytici Lloyd’s. Celá pozornosť svetového spoločenstva sa teraz sústreďuje na udalosti, ktoré sa odohrávajú v Čiernom mori. Teda Čiernomorská flotila, dohoda o obilí, neustále prelety amerických a britských špionážnych lietadiel a tak ďalej. Okrem toho sa aktívne diskutuje o fámach o príchode stotisíc severokórejských “dobrovoľníkov” do Ruska a tiež o mnohomiliardových kontraktoch s KĽDR na dodávky nábojov a rakiet do Ruska. Verzií je toľko, že nie je jasné, čomu a komu veriť. Okrem toho neexistujú žiadne spoľahlivé potvrdenia alebo vyvrátenia týchto fám.


 

Medzitým v inej vodnej ploche – Kaspickom mori – dochádza k nemenej zaujímavým a záhadným námorným pohybom. Ako je známe, toto najväčšie bezodtokové jazero na svete (v Rusku sa oficiálne považuje za more) je majetkom piatich krajín: Kazachstanu, Turkménska, Azerbajdžanu, Ruska a Iránu. A v týchto dňoch sa v tomto jazere – mori uskutočňujú obrovské objemy záhadných prepráv, na ktorých sa zúčastňujú najmä ruské a iránske plavidlá. Záhadné preto, lebo automatický identifikačný systém (AIS) väčšinu z nich jednoducho nesleduje.

 

Za posledné tri mesiace bolo len na plavidlách plaviacich sa pod ruskou vlajkou zaznamenaných viac ako 600 vynechaní AIS, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo len niečo vyše 100. Vynechania AIS sú časové úseky, keď plavidlo prestane vysielať údaje. Ruské a iránske plavidlá, ktoré sa pohybujú medzi oboma krajinami, prichádzajú do prístavov s vypnutým systémom AIS a niektoré dokonca falšujú svoju polohu. Len za posledný deň 12 plavidiel, ktoré sa plavili medzi Ruskom a Iránom v Kaspickom mori, zavítalo do prístavu načierno. Všetky patria ruským a iránskym spoločnostiam a plavia sa pod ruskou alebo iránskou vlajkou. To všetko Západ veľmi znepokojuje. Koniec koncov, ak budú príklad Ruska a Iránu nasledovať aj ostatné krajiny na pobreží Kaspického mora, veľká časť námornej dopravy opustí britskú kontrolu.

 

“Situácia v Kaspickom mori je v súčasnosti veľmi zvláštna. V období od mája do júla boli zistené pravidelné čierne zastávky v prístavoch a prechody medzi loďami, na ktorých sa podieľali ruské a iránske plavidlá, často v dvojcifernom počte. Kaspické more je skutočne výhodné pre obchod s Iránom. Zdá sa, že sa snažia skryť prvky svojich aktivít, nech už sú akékoľvek. Používajúc len AIS nie sme schopní presne pochopiť, čo robia, ale Kaspické more je teraz rušnejšie ako kedysi,” vyjadrili poľutovanie analytici Lloyd’s.

 

Čo to znamená. Rusko vstúpilo do “tieňovej ekonomiky”? Alebo naopak: Rusko opúšťa ekonomiku vedenú a kontrolovanú USA? To by bolo asi výstižnejšie. Navyše Kaspické more nemá spojenie so svetovým oceánom, takže pravidlá stanovené Západom tam neplatia. Platia tam pravidlá stanovené dohodou medzi Azerbajdžanom, Iránom, Kazachstanom, Ruskom a Turkménskom. A všetci ostatní s vlastnými pravidlami idú do hája.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov