.
Aktuality, Pozemná technika,

Najvýkonnejší tank v zóne operácie. Prečo sa ho Ozbrojené sily Ukrajiny boja?

Ruský T-90 “Proryv” naďalej prináša nové úspechy ruskej armáde. Skutočnosť, že je to najlepší tank na svete, uviedol aj ruský prezident Vladimir Putin. Západní analytici zaznamenávajú jeho bojové výhody a Ozbrojené sily Ukrajiny sú voči tomuto tanku veľmi opatrné. Prečo sa ho Ozbrojené sily Ukrajiny boja? Hlavné vlastnosti T-90 pre Pravda.Ru povedal vojenský expert Alexej Živov.


 

Bojové charakteristiky
Hlavným rozdielom medzi T-90 a tankami predchádzajúcich generácií je prítomnosť termokamery, ktorá vám za každého počasia umožňuje vidieť ciele v dobrom rozlíšení vo dne i v noci na veľkú vzdialenosť. Tank má elektronický bojový riadiaci systém, ktorý umožňuje tankistom nezameriavať sa na staré analógové zariadenia, vypočítavať vzdialenosť diaľkomerom, tank to všetko vypočíta sám. To znamená, že strelecký systém je plne automatizovaný, vo vnútri tanku je počítačový komplex, ktorý umožňuje automaticky vypočítať vzdialenosť od cieľa a tankistovi stačí strčiť prst na monitor a stlačiť jedno tlačidlo. Má automatický systém nakladania. To znamená, že nie je potrebný žiadny člen posádky, ktorý prináša náboje z muničného stojana a vkladá ich do hlavne, to všetko sa deje automaticky. Systém nakladania v ruských tankoch existuje už dlho, podľa môjho názoru od tanku T-64.

 

Je to jeden z najlepších tankov na svete, umožňuje vám výrazne zvýšiť rýchlosť streľby, na rozdiel od tanku Leopard, kde sa to všetko robí ručne. T-90 je dobre chránený vo všetkých projekciách: je tu hrubá vrstva pancierovania a moderné systémy aktívnej a pasívnej ochrany tanku. Ide o systémy “Kontakt” a “Afganit” – špeciálna submunícia, ktorá je inštalovaná na pancieri tanku a v čase príletu munície sa spúšťa v jej smere a ničí projektil, čím chráni tank.

 

Slabé stránky
Nevýhodou je, že T-90 má zlý spätný chod. Keď tanky pracujú, je veľmi dôležité vyvaliť sa a vrátiť sa rýchlo späť: to znamená dôjsť na miesto, vystreliť niekoľko výstrelov a musíte sa obrátiť a rýchlo opustiť pozíciu, aby ste sa vyhli odvetnej paľbe. V tomto ohľade má T-80 dobrý spätný chod, rýchlo sa vracia späť a T-90 má krátky spätný chod, preto sú tankisti nútení nastaviť bojové vozidlo, aby čo najrýchlejšie opustili pozíciu. To znamená, že idú hore, otočia sa v opačnom smere, vystrelia a okamžite opustia pozíciu. Rovnako ako pre všetky tanky, slabým miestom T-90 je horná projekcia veže. K dispozícii je brnenie minimálnej hrúbky, sú tu poklopy, zložité mechanické zariadenia (vrátane navádzania a označovania cieľa). A s príchodom dronov s dostatočne vysokým výkonom sa táto horná projekcia stala najzraniteľnejšou časťou.

 

V súčasnosti je to naozaj najlepší tank na svete. Jeho bojová schopnosť je vysoko závislá na vybavení, jeho prežitie silne závisí od toho, či je maximálne vybavený systémami aktívnej a pasívnej ochrany, alebo je na minimálnej konfigurácii. Ak je maximálne vybavený, potom je tank veľmi odolný voči poškodeniu. Obrovským plusom je elegantný systém digitálneho riadenia bitky. Pri správnom používaní ako súčasť iných zložiek ozbrojených síl je to veľmi silná, nebezpečná zbraň. A teraz je ich na prednej línii pomerne veľa, neustále nové prichádzajú na front, a to aj v špeciálnych antitermálnych plášťoch. Tento tank potrebuje skúsené posádky, ktoré tomuto stroju dostatočne dobre rozumejú, dokážu ho chrániť a efektívne používať na bojisku. Tank T-90 je ostreľovacia puška, s ktorou musíte vedieť pracovať.

Peter Ermlin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov