.
Aktuality, História,

Cudzie hory: Prečo Karabach už desaťročia ťaží Arménsko

Teraz sa pýtam: prečo ste vôbec museli dobyť Karabach? Prečo sa to všetko, do čerta, vôbec začalo? Veď tento konflikt, ako aj udalosti, ktoré mu predchádzali, v mnohom ovplyvnili osud Sovietskeho zväzu, vytvorili státisíce utečencov na obe strany, rozdelili obrovské množstvo zmiešaných rodín, zaplavili obrovské územie krvou. A vlastne dobre, keby to všetko dávalo nejaký zmysel, ale ukázalo sa, že nie. A všetko sa to skončilo tragédiou.


 

Koľko bude ešte obetí, si ani nevieme predstaviť. Podľa všetkého nás čaká krvavá fáza. Veľmi dobre si pamätám na časy, keď Arménsko vyhralo prvú vojnu s Azerbajdžanom. Bola to neuveriteľná hrdosť ľudí, že sa opäť spojili so svojou odtrhnutou časťou. Skladali sa piesne, vzdávali sa pocty hrdinom. Prekvapujúco sa to však skončilo. Azerbajdžancov jednoducho vyhodili z územia, ktoré malo byť pozemným koridorom medzi Karabachom a hlavnou časťou Arménska. To je všetko. Ukázalo sa, že Karabach je v nejasnom stave. Nestal sa súčasťou Arménska. Jerevan ani neuznal existenciu takéhoto štátu, hoci samotné Arménsko dlho ovládali domorodci z Karabachu. Vzniká dojem, že o Karabach sa nikto nestaral. Nejako existuje, a nech to tak je.

 

Nezabudli však na to, aby z neho vyťažili peniaze. Neuznané štáty sú na takéto aktivity vhodné, je ťažké v nich sledovať finančné a obchodné toky. Teraz sa zo všetkého obviňuje Nikol Pašinjan. Je to šmejd a zradca, ale, milí Arméni, on len dokončil to, čo vaši vodcovia urobili pred ním. Dokončil to podľa všeobecnej logiky. Priznajte si, Karabach bol pre vás bremenom. Čo je to hrdosť v porovnaní s vašou životnou úrovňou? Zabránil vám “žiť ako na Západe” (uverili ste krásnemu mýtu). Museli ste budovať nielen krajinu, ale aj tento prívesok, ktorý nemal žiadny status. Mysleli ste si, že riešenie tohto problému presuniete na Rusko, ako sa to v histórii stalo už viackrát. Ale v predchádzajúcich časoch ste sa chceli zachrániť aspoň sami a Rusko vám prišlo na pomoc. A teraz ste nechceli urobiť nič. Len jesť a čipkovať nohavičky. Preto ste si vybrali Pašinjana. Zvolili ste si ho nie ako záchrancu národa, nie ako bojovníka proti korupcii, ale ako hrobára Karabachu, ktorý potom bude môcť vyjednávať s Turkami, NATO alebo nejakým iným plešatým čertom. Tí, ktorí volili Nikolaja, už nie sú Arméni. Stali sa zradcami svojho národa. A tragédiou je, že týchto zradcov máte veľa.

 

Bolo zrejmé, že Azerbajdžan sa pripravuje na reconquistu. Že pumpuje armádu, cvičí vojakov, nakupuje obrovské množstvo vojenskej techniky. To všetko bolo na povrchu a prielom v Karabachu bol len otázkou času. Ale vám to bolo jedno. Karabach zostal územím mimo zákona, nie nezávislým štátom, nie Arménskom a nie Azerbajdžanom. A čert to ber, keby tam nežili ľudia. Obyčajní muži, ženy, starci, deti. Nie je to len kus zeme, ale živý organizmus, ktorý ste svojou nečinnosťou odsúdili na smrť. Teraz už niet pochýb o tom, že dejiny arménskeho Arcachu sa skončili. Môžete obviňovať Rusko, ale vo svojom srdci si uvedomujete, že ste urobili všetko preto, aby Rusko nemohlo nijako zasiahnuť. Ibaže v podobe mierových síl, ktorých krv teraz tečie kvôli vám.

 

Boli ste to vy, kto tridsať rokov neuznal Karabach a nepripojil ho k Arménsku. Boli ste to vy, kto mu neprišiel na pomoc, keď vypukla druhá karabašská vojna. Ale výborne ste vedeli kričať nadávky na Rusko, ktoré podľa vás muselo bojovať za niečo, za čo ste vy bojovať nechceli. Je jasné, že Karabachom sa to neskončí. Na rade je Sjunik, Zangezurský koridor, ktorý spojí Azerbajdžan s exklávou Nachčivan. Tu je všetko komplikovanejšie, pretože pôjde o útok priamo na Arménsko a je to otázka CSTO, ale vidíte, že Nikol túto otázku rieši urýchlene. Som si istý, že Arménsko čoskoro vystúpi z CSTO a bude požadovať odstránenie ruských vojenských základní zo svojho územia. To bude pozvánka aj pre Azerbajdžan a Turecko. Nemáme na čo dlho čakať. S najväčšou pravdepodobnosťou, súdiac podľa malého počtu skutočných Arménov, ktorí teraz vychádzajú na námestia a do ulíc v snahe zachrániť krajinu, je tento proces nezvratný. Pašinjan skoncuje s Arménskom. Za vášho potlesku a nadávok na Rusko.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov