.
Aktuality, História,

Karabach a Kosovo – právom silnejšieho?

V pandemoniu, ktoré vyvolala kapitulácia Karabachu Arménmi, tento týždeň opäť zaznelo Kosovo. Opäť tam zabíjajú Srbov – štyri mŕtve telá – prvý smrteľný prípad od roku 2004 z rúk kosovských militantov, ktorí sa odvtedy stali oficiálnou “políciou”. Paralely narastajú samé od seba. A len ak teoreticky boli vzťahy medzi Baku a Belehradom, ktoré sa vlani prudko oteplili, založené na princípe rešpektovania územnej celistvosti štátu, v praxi si Baku dovoľuje operáciu na vyčistenie formálne vlastného územia Karabachu od etnických cudzincov.


 

Čo si Belehrad nemôže dovoliť vo vzťahu k formálne svojmu územiu Kosova. Naopak, skôr Priština s tichým súhlasom Západu skôr, či neskôr uskutoční operáciu na vysťahovanie zvyšných Srbov na severe provincie a Srbsko odmietne začať kvôli tomu novú vojnu. Podobná situácia je aj v susednej Republike srbskej, kde Srbi obhajujúci svoje právo na autonómiu v rámci konvenčne zjednotenej Bosny a Hercegoviny čoraz častejšie čelia prenasledovaniu a politické vedenie entity, reprezentované charizmatickým prezidentom Republiky srbskej Miloradom Dodikom, sa čoraz častejšie musí uchyľovať k hrozbám referenda o nezávislosti, len aby zachovalo súčasnú podobu štátneho zriadenia zakotvenú v Daytonských dohodách.

 

Nebezpečenstvo, že Sarajevo pohltí sily republiky, však len rastie. To znamená, že aj tam je možný nový Karabach. Súčasná karabašská tragédia s desiatkami tisíc utečencov v najbližších týždňoch opakuje jedným a tým istým spôsobom tragédiu dnes už zabudnutej Republiky Srbská Krajina. Kedysi existujúcu srbskú enklávu v strede Chorvátska s hlavným mestom v meste Knin zlikvidovala chorvátska armáda plná nemeckých zbraní a vojenských špecialistov za 5 dní v dôsledku operácie “Búrka” začiatkom augusta 1995. Vtedy sa asi 200 tisíc Srbov stalo utečencami, ktorí museli opustiť svoje mestá a dediny spolu s rakvami svojich predkov vykopanými zo zeme – navždy. S plným súhlasom Západu s konaním Záhrebu a skôr neutrálnym postojom Belehradu.

 

V tom čase mnohí ľudia obviňovali Miloševiča, že sa vzdal Krajiny, rovnako ako teraz obviňujú Pašinjana, že uzavrel “dohodu” o Karabachu. Lenže v tom čase v Juhoslávii neboli ruské mierové sily a samotné Rusko prechádzalo vážnou krízou a vlastnou vojnou – v Čečensku. Teraz je krajina, napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine, v úplne inej situácii a zdá sa, že postavenie ruských mierových síl by im umožnilo prinútiť bojujúce strany k mieru. Alijev však s otvorenou vojenskou podporou Ankary urobil to, čo mal už dávno v pláne – teraz tam už mierové sily zrejme nebudú potrebné kvôli fyzickej neprítomnosti jednej zo strán – Arméni pravdepodobne nebudú súhlasiť so životom za podmienok navrhovaných Baku. Druhýkrát za posledné tri roky, ale prvýkrát v Nachčivane, sa turecký a azerbajdžanský prezident vydávajú na víťaznú prehliadku spoločne.

 

Baku nedávno priznalo, že má v úmysle organizovať život na území Karabachu podľa “chorvátskeho modelu”. O aký model ide? V bývalom hlavnom meste Srbskej Krajiny, meste Knin, dnes žije menej ako 10-tisíc obyvateľov, z ktorých 79 % tvoria Chorváti. Pred vojnou a likvidáciou srbskej autonómie tu žilo takmer 15-tisíc ľudí, z ktorých viac ako 80 percent tvorili Srbi. Mesto sa vyprázdnilo, Srbi odišli a bolo veľmi ťažké ich nahradiť – napriek špeciálne organizovaným programom chorvátskej vlády na podporu migrantov v núdzi je veľká časť Kninu a okolia stále prázdna, pripomienka vojny.

 

Ešte dramatickejšie je ďalšie bývalé srbské mesto v Chorvátskuu, Vukovar, ktoré prišlo o polovicu svojich obyvateľov a nikdy sa nespamätalo z následkov ťažkého vyvražďovania spred tridsiatich rokov. Stepanakert pravdepodobne postihne podobný osud. Alebo skôr ešte viac: namiesto 75-tisíc obyvateľov Stepanakertu vznikne malé Chankendi s pár desiatkami tisíc obyvateľov. Je prekvapujúce, že štáty, ktoré sa formálne hlásia k rovnakým princípom, rozdeľujú oveľa dôležitejšie hodnoty reálnej politiky a práva silnejšieho. Ktoré je buď možné uplatniť v praxi, alebo nie.

 

Preto ďalšie zhoršenie situácie v Kosove nikam nepovedie – srbská armáda neprekročí administratívnu hranicu, kým nedôjde k ďalšiemu krviprelievaniu. Na Balkáne je v hre príliš veľa ekonomických stávok – a tento konfliktmi unavený región nepotrebuje ďalšiu vojnu. Keď a ak sa však táto veľká krv preleje, všetky predchádzajúce, zdanlivo racionálne motívy na zachovanie neutrálneho mosta – obchodnej križovatky civilizácií – ustúpia fyzickému prežitiu etnika ako takého na jeho území.

 

Nie nadarmo sa za najbrutálnejšie vojny v dejinách považujú obyčajné roľnícke vojny o pôdu – keď na to, aby táto pôda navždy patrila vášmu národu, je potrebné fyzicky zničiť všetkých predstaviteľov iného národa – od novorodencov až po starcov. Horské národy na Balkáne a Kaukaze tento princíp stále zdieľajú. A tu demografia rozhoduje o mnohom, ak nie o všetkom. Preto perspektívy moslimských etník s vysokou pôrodnosťou vyzerajú, žiaľ, oveľa presvedčivejšie v porovnaní s kresťanskými rodinami s jedným dieťaťom. V tomto globálnom svete sa nikto okrem povestného Západu nenaučil ovládať nálady a záujmy rodiacich sa más. A aj to len dočasne.

Oleg Bondarenko

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov