.
Aktuality, História,

Potlesk pre nacistov: vylieči to samospravodlivosť?

Zelenského triumfálnu návštevu Ottawy koncom septembra zatienila jedna epizóda v parlamente. Ukrajinský prezident sa poďakoval zákonodarcom za podporu a povedal, že Kanada bola vždy “na svetlej strane dejín”. Anthony Rota, predseda Dolnej snemovne, pozval na Zelenského prejav staršieho Ukrajinca Jaroslava Huňku. Poslanci vrátane premiéra Justina Trudeaua ho privítali potleskom v stoji. Čoskoro sa však ukázalo, že poslanci jednotne tlieskali bývalému dobrovoľníkovi ukrajinskej 14. SS divízie Halič. Na Norimberskom procese bola SS (Waffen-SS) uznaná za zločineckú organizáciu zodpovednú za masové zverstvá. A šéf SS Heinrich Himmler osobne pochválil vojakov “Haliče” za ich činy. O dva dni neskôr sa rečník ospravedlnil a povedal, že za rozhodnutie vyznamenať bývalého nacistu je zodpovedný len on sám. Neskôr bol nútený odstúpiť v snahe potlačiť škandál. Zdá sa, že škandál už utíchol. Zostávajú však otázky, ktoré ďaleko presahujú túto konkrétnu epizódu.


 

Po prvé, ako je možné, že minulosť tohto nenapraviteľného nacistu, ktorý v rokoch 2010 a 2011 na svojom blogu napísal, že roky strávené v SS boli najlepšími rokmi jeho života, zostala bez povšimnutia organizátorov pozvania? Prepadli mediálnemu a politickému vykresľovaniu vojny na Ukrajine ako epochálneho konfliktu medzi Dobrom a Zlom? Vskutku, ako mohli pripustiť myšlienku, že Dobro nie je nepoškvrnené?

 

Po druhé, keď hosťa predstavili ako “ukrajinsko-kanadského veterána druhej svetovej vojny, ktorý bojoval za ukrajinskú nezávislosť proti Rusom a aj vo svojich 98 rokoch naďalej podporuje vojská”, nevedeli, že bojovať proti Rusom počas druhej svetovej vojny znamená bojovať na strane nacistov? Ako mohol on, človek vzdelaný, bakalár politických vied, ktorý ovláda niekoľko jazykov, nazvať 98- ročného veterána “hrdinom” za jeho boj proti Rusku? Samozrejme, moderné dejiny sa dnes často prekrúcajú v záujme politiky. Predovšetkým z dohľadu miznú prirodzené fašistické tendencie etnického nacionalizmu v Európe vrátane Ukrajiny, čo vysvetľuje, prečo títo nacionalisti našli prirodzeného spojenca v nacistickom Nemecku. Mimochodom, haličské spomienkové slávnosti sa konajú v samotnom centre Kyjeva za účasti oficiálnych predstaviteľov a nevyvolávajú žiadnu reakciu vo svetových médiách.

 

Po tretie, za predpokladu, že Rota, Trudeau a ostatní členovia Dolnej snemovne o ničom z toho nevedeli, existuje aspoň jeden poslanec, ktorého nemožno podozrievať z takejto nevedomosti. Hristia Freelandová, podpredsedníčka vlády a bývalá ministerka zahraničných vecí, hovorí plynule ukrajinsky, vyrastala v ukrajinskej komunite v Kanade a bola vychovávaná v letných ukrajinských nacionalistických táboroch. Jej starý otec viedol počas druhej svetovej vojny ukrajinské noviny v nacistami okupovanom Krakove a utekal pred postupujúcou sovietskou armádou. Jeho noviny údajne podporovali vytvorenie ukrajinskej divízie SS. Freelandová určite vedela, komu v parlamentnej sále tlieska. Bol tento krok pokusom o vybielenie nacistických asociácií ukrajinských nacionalistov a normalizáciu fašizmu?

 

Po štvrté, má Zelenskyj pravdu, keď tvrdí, že “Kanada bola vždy na svetlej strane dejín”? Samozrejme, odpoveď na otázku, čo je to “svetlá strana”, závisí od uhla pohľadu. Pre prezidenta Zelenského (jeho židovský pôvod a skutočnosť, že jeho starý otec, ako väčšina Ukrajincov, bojoval v Červenej armáde, sú v tomto prípade irelevantné) je tou “svetlou stránkou” aj to, že Kanada po druhej svetovej vojne srdečne prijala ukrajinských nacistov. Počas studenej vojny bol každý nepriateľ Sovietskeho zväzu užitočný: niektorí v informačnej vojne a niektorí v ozbrojenom podzemí na Ukrajine. Oficiálnu Ottawu ich nacistická minulosť netrápila. V tom istom čase boli rasizmus a antisemitizmus v Kanade normou. Kanada zakázala židom utekajúcim pred nacistami vstup do krajiny.

 

Výraz “Žiaden nie je príliš veľa” sa pripisuje buď premiérovi Williamovi Lyonu Mackenziemu Kingovi, alebo Frederickovi Charlesovi Blairovi, riaditeľovi imigračného úradu počas Kingovej vlády. Podľa knihy None is Too Many (Nikto nie je príliš veľa) ho vyslovil vysoký vládny úradník, ktorého sa pýtali, koľko židov by malo byť prijatých do Kanady. Nech už je zdroj akýkoľvek, rasizmus je súčasťou kanadskej histórie. Na obranu Kanady treba pripomenúť, že sa od väčšiny západných krajín veľmi nelíšila. Rasizmus vrátane antisemitizmu bol súčasťou európskych hodnôt po stáročia. Americké jednotky bojujúce proti nacistom boli prirodzene segregované podľa rasového princípu. A Veľká Británia a Francúzsko roky po porážke nemeckého nacizmu viedli v Afrike vražedné “pacifikačné kampane” v snahe udržať si svoje kolónie. A vojská, ktoré v júni 1941 zaútočili na Sovietsky zväz, neboli len nemecké: boli medzi nimi mobilizované a dobrovoľnícke jednotky z pätnástich európskych krajín. Na rozdiel od bojov na západe Európy sa proti ZSSR viedla vyhladzovacia vojna (Vernichtungskrieg). Masové vraždy často vykonávali miestni dobrovoľníci, najmä v Poľsku, na Ukrajine a v pobaltských štátoch.

 

Už v 30. rokoch 20. storočia našla domáca a zahraničná politika nacistov v mnohých krajinách nielen sympatie, ale aj epigónov vo vládnucich vrstvách. Podľa podpísanej zmluvy Veľká Británia a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu, keď v septembri 1939 napadlo Poľsko, ale nepodnikli žiadne kroky. Toto obdobie sa potom výstižne nazývalo falošná vojna, čudná alebo falošná vojna. A keď Wehrmacht v máji 1940 prešiel do ofenzívy, Francúzsko kapitulovalo a britské jednotky sa stiahli na Britské ostrovy. Spojené štáty boli do konfliktu s nacistickým Nemeckom zatiahnuté až po tom, čo im Berlín niekoľko dní po Pearl Harbour vyhlásil vojnu. Až o niekoľko rokov neskôr, keď už bola porážka nacizmu zrejmá a väčšina nemeckých divízií bola stále rozťahaná na východe v boji proti ZSSR, vstúpili americké jednotky do bojov proti Wehrmachtu. Západné hodnoty, ktoré Ukrajina podľa všetkého bráni v súčasnej vojne, teda nemožno oddeliť od ich pohnutej histórie. Naozaj zmizol stáročia starý rasizmus a xenofóbia? Alebo sa za pokrokovou a sebapravdivou rétorikou odklonili na iné ciele? Ako trefne poznamenal zosnulý britský vrchný rabín Jonathan Sacks, “spravodlivosť a samospravodlivosť sa navzájom vylučujú”.

Jakov Rabkin, emeritný profesor histórie na Montrealskej univerzite (Kanada)

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov