.
Aktuality, Pozemná technika,

“Abrams zostal posledný.” Aký tromf má Západ pripravený pre protiofenzívu

Abramsy sú už na Ukrajine a pripravujú sa na posilnenie našich brigád,” povedal Zelenskyj na druhý deň. Toto je posledný zo západných tankov, ktoré ešte neboli na fronte. O tom, ako americký dar ovplyvní situáciu – v materiáli RIA Novosti.


 

Hlavný exponát
Prevod “Abramsov” bola jednou z kľúčových podmienok pre dodávky zariadení z iných krajín. Až potom, čo to bolo schválené, Berlín súhlasil s vyslaním Leopardov z Nemecka a tretích krajín. Ale zvláštne nádeje boli pripnuté na Abrams. A to je pochopiteľné. M1 je spojená s výraznými víťazstvami v operácii Púštna búrka, v druhej vojne v Iraku. “Ukrajina dostane staré tanky, ale ani s nimi nebude vybavenie sovietskej éry schopné konkurovať,” ubezpečila publikácia Business Insider. A odvolávali sa na odborníkov.
“V bitke Abramsu proti T-72 by som nechcel byť v sedemdesiatej sekunde,” povedal Jeffrey Edmonds, vojenský analytik a poradca ministra obrany Spojené štáty americké. Existujú dôvody pre takéto vyhlásenia: tieto tanky sa už zrazili na bojisku – práve v Iraku. Počas vojny v Perzskom zálive stratili Spojené štáty iba deväť vozidiel: sedem bolo zničených priateľskou paľbou, ďalšie dve museli byť vyhodené do vzduchu, aby ich nepriateľ nedostal.

 

Recept na víťazstvo?
Na prvý pohľad je to triumf. Ale v deväťdesiatych rokoch v Iraku sa situácia trochu zmenila: Abrams utrpel bojové straty – niekoľko desiatok tankov. Väčšina z nich je kvôli RPG-7. Niektoré sa dokonca podarilo zajať bojovníkmi Saddáma Husajna. Počas operácie Iracká sloboda bolo zapojených viac ako 1000 vozidiel. Boli proti nim exportné verzie úplne prvej verzie T-72. Okrem toho boli často nespôsobilé – Bagdad mal ťažkosti s údržbou kvôli sankciám. Na Ukrajine je všetko je. Po prvé, Kyjev dostane iba 31 tankov vo verzii M1A1, vyvinutej v polovici 1980. rokov. Po druhé, ruské jednotky používajú výrazne modernizovanú verziu T-72. A to nerátame oveľa modernejšie modely.

 

Západné médiá, ktoré toto leto videli dosť pochybných úspechov Leopardov a Challengerov, sú teraz vo svojich prognózach oveľa opatrnejšie. Business Insider, ktorý na jar aktívne chválil Abramsy, naďalej tvrdí ústami odborníkov, že tento tank je lepší ako akékoľvek ruské. Starostlivo však uvádza faktory, ktoré môžu interferovať. Po prvé, mínové polia. “Ako každé obrnené vozidlo, aj míny môžu byť problematické, ak nie sú zneškodnené. A Abrams nie je výnimkou,” poznamenávajú noviny. Ďalšou úlohou je aj údržba samotného zariadenia. “Skutočným rizikom je udržanie operačnej pripravenosti, pretože ide o veľmi zložitý systém, ktorý si vyžaduje značné logistické úsilie,” zdôrazňujú autori.

 

Pozornosť tomu venujú aj spojenci USA. “Vážnou nevýhodou je vysoká úroveň materiálnej podpory. Údržba turbín si vyžaduje oveľa viac vyškoleného personálu ako dieselové motory,” citovali noviny Figaro bývalého veliteľa tankového práporu Leclerc – Jana Boivina. Nakoniec je problém spôsobený nerovnomerným rozložením brnenia. Ak tank odoláva čelným úderom, potom sú boky, zadná a horná projekcia veže kriticky slabo chránené. A tu, podľa analytikov, ATGM vstupujú do arény. Abrams bol koncipovaný ako reakcia na sovietsky T-72, ale v XXI storočí sú tankové duely vzácnosťou. Protitankové systémy, ktoré sú široko zastúpené v ruskej armáde, sú tie, ktoré sa stretnú s M1A1.

 

Kamikadze drony schopné dosiahnuť nechránené časti veže pridajú problémy. A hlavnou hrozbou, ako ukázali letné bitky, sú vrtuľníky Ka-52 s raketami Vichr-M. A dokonca aj pri priamych konfrontáciách existujú príklady, keď ruská technológia bola nadradená západnej technológii. Konkrétne, pri Rabotine T-90M “Proryv” zničil nemecký Leopard 2. Tank poskytnutý ozbrojenými silami Ukrajiny však nie je najsilnejší a najmodernejší.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov