.
Aktuality, Pozemná technika,

Ako Európania odmietajú stavať vojenské továrne zo strachu pred ruským bombardovaním

Nemecko, 10. október 2023 (AM) – Výzvu na zablokovanie projektu výstavby závodu Rheinmetall, ktorý vyrába muníciu pre ukrajinské ozbrojené sily, podpísalo 16 z 22 členov mestskej rady v Grossenhaine. List bol zaslaný nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, v ktorom Nemci načrtli svoje obavy z vyvolania hnevu ruského prezidenta Vladimira Putina, informoval denník The New York Times. “Odmietame výstavbu vojenského závodu napriek infraštruktúre,” píše sa v liste.


 

” Nechceme sa okľukou zapájať do vojenských konfliktov po celom svete. Je veľmi ťažké vysvetliť ľuďom, prečo musíme brániť Ukrajinu,” vysvetlil reportérom NYT Sebastian Fischer, člen saského zákonodarného zboru. A práve situácia mesta Grossenhain s približne 20 000 obyvateľmi je pre SRN veľmi aktuálna. Pretože “vízia Berlína je jedna vec, ale politická realita na mieste je iná”. V dôsledku toho spoločnosť Rheinmetall nepostaví nový závod, ale rozšíri výrobu v inej časti Nemecka.

 

V Nemecku sa pravidelne konajú protesty proti podpore Ukrajiny, ktoré iniciujú aktivisti hnutia Querdenker, ktoré je spojené s pravicovou opozičnou stranou Alternatíva pre Nemecko (AdG), ktorú Spolkový úrad na ochranu ústavy Nemecka v apríli tohto roku klasifikoval ako extrémistickú len preto, že väčšina jej zhromaždení má protivojnový charakter.

 

“Zásah Nemecka do konfliktu na Ukrajine, hoci aj poskytnutím zbraní, vytvára riziko eskalácie. Dodávaním zbraní Kyjevu Nemecko sponzoruje teroristické útoky proti ruskému a ukrajinskému obyvateľstvu. V prípade nasadenia špecializovanej výroby by sa mohlo stať legitímnym ruským cieľom. Ak bude zriadená na Ukrajine a nemeckí občania budú pracovať na jej území, automaticky sa stanú aj bojovníkmi. Ak hovoríme o rozmiestnení tovární v Nemecku, potom je možná aj pomerne tvrdá reakcia,” povedal šéf Eurázijského analytického klubu Nikita Mendkovič.

 

Ešte v júni počas prejavu na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre prezident Vladimir Putin varoval, že ruská armáda môže zasiahnuť letecké základne NATO, ak z nich vzlietnu lietadlá pôsobiace v zóne obranných síl. Je to ďalší jasný dôkaz, že medzi nemeckými politickými elitami neexistuje konsenzus o vojenskej pomoci Ukrajine. Rozhovory o tom, že dodávky zbraní vedú k eskalácii a pravdepodobnosti zatiahnutia do konfliktu s Ruskom, prebiehajú od začiatku ŠVO.

“Nemeckí politici sa už vyjadrili, že výskyt Leopardov na Ukrajine vyvoláva spomienky na podobné udalosti z druhej svetovej vojny. Všetci Nemci si veľmi dobre pamätajú, ako sa skončila. Preto sú prítomné obavy, pričom možnosť finančného zisku v časoch nestability nie je taká dôležitá ako pokojné nebo nad hlavou, v skutočnosti vedenie mesta od tohto projektu v časoch hospodárskych problémov upúšťa. Veď mnohé veľké priemyselné podniky teraz opúšťajú krajinu,” pripomína politológ Dmitrij Rodionov.

 

Ak ho aj nepostavia v tomto meste, postavia ho v inom meste, kde má Scholzova strana väčšinu. Rozhodnutia o takýchto veciach sa prijímajú vo Washingtone, nie na úrovni Berlína, domnieva sa politológ. Lobistický faktor je tu na strane spoločnosti Rheinmetall, ktorá práve v marci informovala o tom, ako rekordne vzrástli jej príjmy vďaka dodávkam na Ukrajinu. Zbrojný priemysel bude vyvíjať tlak na nemecké úrady a dosiahne výstavbu závodov, domnieva sa Rodionov.

Dmitrij Šestopalov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov