Zničený izraelský tank Merkava. Foto: Reuters
Aktuality, Pozemná technika,

Vojna v Izraeli: Ako najlepšia rozviedka zaspala, najlepšia armáda sa znemožnila a „Železná kupola“ sa ukázala byť deravou?

Vojenský korešpondent ruských novín Komsomoľská pravda Aleksandr Koc porovnáva konflikt na Blízkom východe s tým, čo sa dávno naučili bojovníci v Špeciálnej vojenskej operácii (ŠVO) na Ukrajine.


 

Palestínsku islamistickú a polovojenskú organizáciu Hamas v istom zmysle slova stvoril samotný Izrael, ktorú desaťročia budoval svoj štát porušujúc práva Palestínčanov. “Civilizovaný svet”, vrátane SR, ako sa stala “demokratickou”, sa na to pozeral blahosklonne – lebo nie veselo sa žije v obkľúčení. A tak si Izrael žil s imidžom všemocného štátu, ktorý si dovoľoval použiť akékoľvek metódy – nikto si nedovolil mať voči nim výhrady. Udalostí ostatných dní však roztrhali zabehané stereotypy Zasľúbenej krajiny. A tak sa zrodili najjednoduchšie otázky

 

Páli “Železná kupola”

 

Prečo všemocný Mosad nič netušil?
Ako si mohol nevšimnúť prípravu takej rozsiahlej organizácie Palestínčanov? Nejde tu reč o degradácii izraelských spravodajských služieb, ktoré sa kedysi zaoberali varovaním pred teroristickou činnosťou a nie likvidáciou jej dôsledkov. Takto dopadne každý úrad, ktorý nemá konkurenciu, teda keď sa mu stratí prirodzený stimul dosahovania dokonalosti. Veď načo aj? Aj tak sme pripravení! Nech sa len skúsia pohnúť, zničíme ich vysokopresnou raketou!

 

Lenže protivník sa za tento čas zdokonaľoval, študoval cudzie skúsenosti, vzdával sa moderného spojenia a zdokonaľoval konšpiráciu.
Celý svet sa dnes mohol presvedčiť, čo sa stane, ak sa úplne spoľahnete na technickú prevahu – zachytíte bolestivý úder! Izrael sa teraz pokúša konať starodávnou zvyklosťou, raketami a bombami ničiť dávno vyjavené ciele, veliteľské stanovištia Hamas, sklady…

 

Naozaj ničí to potrebné?

Palestínci dokázali, že vedia obohrať svojho večného súpera. Veď koeficient užitočného účinku izraelského bombardovania môže byť blízky nule. Samozrejme, ak sem nebudeme rátať zničené domy a mešity. Zlikvidovať dnešný Hamas však môže len pozemná operácia. Lenže i pri nej existujú zničené stereotypy.

 

Ako neporaziteľná armáda Cachal prešvihla začiatok konfliktu

Prečo bola izraelská armáda Cachal, ktorá kedysi víťazila nad niekoľkými mohutnými hráčmi regiónu , taká zaskočená? Nedá sa tomu prísť na kĺb, ani keď si človek prezerá palestínske videá.

 

Vidieť na nich ako Palestínci atakujú pohraničné kontrolné stanoviská a vojenské základne, pričom nenarážajú na žiadny odpor. A hoci sú základné bojové predpisy každej armády sveta napísané krvou, tá izraelská útočný predvoj Arabov jednoducho prespala. Aj vlastná technika ju zradila. Útočníci vtrhávali do kasární a bez váhania strieľali neozbrojených cachalovcov.

 

A ďalej pokračovali podľa klasiky, ktorú asi odpozerali v ŠVO. Prekvapivé prepady malých skupín získavali kontrolu nad celými mestami. Podobne to prebiehalo minulý rok v charkovskej oblasti Ukrajiny.

 

Ibaže Palestínci nemajú “druhý ešalón” s ťažkou technikou a delostrelectvom, opevňovacími oddielmi, ktoré by z dobytých území urobili neprístupné pevnosti. Maximum, čo môžu urobiť, je – obsadiť policajný úsek a prijať posledný boj. Alebo ustúpiť.
Lenže už aj podľa pouličných bojov sa dá usúdiť, že izraelská armáda a specnaz nie sú pripravené na modernú vojnu. Zato Hamas, evidentne precvičený v metódach bojov v ŠVO, používa hromadné útoky dronov.

 

Preto sú izraelské tanky Merkava v cene miliónov dolárov ničené pár centovými kumulatívnymi granátmi zhadzovanými z dronov. Izraelskí vojaci sa zoskupujú po 15-20 ľudí, vystavujú tanky a vojakov do tvaru na čistom bojisku. V zóne ŠVO by podobné útvary neprežili ani 10 minút! Hamas ešte má, čím prekvapiť svet. Aj keď už riadne poškriabal vychválené izraelské vojenstvo.

 

Prečo bola prerazená nepreniknuteľná PVO?
Aj tu badať ruské skúsenosti zo ŠVO. Dnes ich používajú Palestínci. Aby izraelskú PVO prerazili, tak ju najskôr preťažia. Rusi to na Ukrajine robia pomocou klamných rakiet alebo dronov, resp. oboma spôsobmi súčasne.

 

Hamas najskôr odpálil obrovské množstvo dronov, výrobu ktorých Tel Aviv opäť prespal. Tým odpojil vychválenú “Železnú kupolu” a hneď potom odpálil na mestá obrovské množstvo rakiet. Pričom to urobil tak rýchlo, že Izraelčania nestačili svoju PVO nanovo “nabiť”.
Pri takom masovom nálete nemá šancu žiadna PVO sveta. Preukázali to práve Palestínci, ktorí konali smelo, otvorene a drzo. Pričom svoje odpaľovacie zariadenia rozmiestnili do radu na otvorenom priestore. A… nič! V zóne ŠVO by takú palebnú silu protivníka zistili veľmi rýchlo a hneď by ju zrovnali so zemou. Čiže rozvažujme, čo bude nasledovať?

 

Čo máme z toho my?
“V spore Židov a Arabov som na strane Ruska,” zdôrazňuje vojenský dopisovateľ Aleksandr Koc a dodáva.
Nech to bude vyzerať akokoľvek cynicky, čím dlhšie sa budú “bodať” na Blízkom východe, o to ľahšie budeme dýchať my. Chceli ste otvoriť druhý front v Zakaukazsku, tak tu máte svoj.

 

Prichádzajú správy, že bojovníci Hamasu používajú zbrane, ktoré NATO dodávalo Ukrajine. Nie je to nič prekvapivé. Veď Ukrajina sa stala hlavným výzbrojným supermarketom, odkiaľ sa “železo” šíri do celého sveta.

 

Ešte v lete izraelský premiér povedal: “Západné protitankové zbrane, ktoré boli dodávané na Ukrajinu, teraz nachádzame pri našich hraniciach.” Sú to známe Javeliny a NLAW. V bojovej zóne sú aj sovietske PTRK, čiže aj tie mohli byť dopravené z Kyjeva. Čo, samozrejme, nemôže nechať Západ chladným.

 

Čo bude ďalej?
Všetko závisí od toho, ako hlboko bude Izrael vtiahnutý do tohto konfliktu. Rozhodne sa ísť na pozemnú operáciu? Ak áno, Tel Avivu bude potrebovať všetky zdroje. Čiže do priestoru Gazy bude musieť byť presmerovaná aj tá časť granátov a tankov, s ktorou sa kalkulovalo pre Ukrajinu. Nezabudnime totiž, že NATO má v Izraeli jeden zo svojich najväčších muničných a výzbrojných skladov na svete.
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov