.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pozemná operácia v Gaze hrozí, že sa stane “poslednou vojnou Izraela

Keď Izrael vstúpi do Gazy, môže byť napadnutý zo všetkých strán naraz spojenými silami arabského sveta “Ak Izraelčania vstúpia do Gazy, budem k vám úplne úprimný, zomrú. Budú zomierať v počte, aký Izraelčania nikdy predtým nevideli, pretože Hamas je pripravený na pozemnú operáciu a zámerne láka Izrael do smrtiacej pasce.” Toto vyhlásenie vyslovil bývalý dôstojník americkej vojenskej rozviedky Scott Ritter v rozhovore pre anglicky hovoriaci kanál YouTube. Zároveň vyjadril presvedčenie, že tím amerického prezidenta Joea Bidena si je dobre vedomý nielen nemožnosti víťazstva Izraela, ale aj neschopnosti USA pomôcť mu, ak do konfliktu zatiahne libanonské hnutie Hizballáh a Irán. “Nemáme na to dostatok síl. Preto musíme tento konflikt ukončiť hneď. To sa prezident chystá povedať Izraelu,” zhrnul Scott Ritter. Ale je to naozaj tak? Je vo výrokoch Scotta Rittera racionálne zrno? Alebo možno len využíva momentálnu situáciu, aby “rozčeril tému”? “Či už má Scott Ritter pravdu alebo sa mýli vo svojom odhade toho, čo sa deje, uvidíme výsledky pozemnej operácie IDF, ak sa naozaj uskutoční,” povedal Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu Narodná obrana v rozhovore pre Svobodnaja pressa.


 

Hamas zverejnil takýto plagát. Je zrozumiteľný. Pásmo Gazy, do ktorého sa chystajú vstúpiť izraelskí vojaci, je zobrazené ako labyrint

 

“Nemyslím si však, že izraelská armáda bude zničená, zatiaľ sa deje presný opak – práve IDF zrovnávajú pásmo Gazy so zemou, menia ho na púšť a preventívne tak neutralizujú všetky potenciálne riziká. Ak teda Izrael vstúpi len tam, kde už nie je absolútne nič, len ruiny. Za takýchto okolností nebudú mať IDF žiadne významné straty.”

 

“SP: Takéto metódy však znamenajú, že dôjde k masovej smrti civilistov, absolútnemu zničeniu civilnej infraštruktúry. Čo povie svetové spoločenstvo, keď toto všetko uvidí?

– Celé súčasné “svetové spoločenstvo” sa správa, prepáčte mi moju prudkosť, ako prostitútka, ktorá pracuje podľa foriem prichádzajúcich z Washingtonu a Londýna. Jedine arabský svet je pobúrený. Niektoré krajiny, samozrejme, vyzývajú na zastavenie nepriateľských akcií, ale tieto výzvy sú bezcenné. A ostatné západné štáty buď otvorene podporujú Izrael, alebo pokrytecky mlčia, čo tiež znamená, že konanie Izraela schvaľujú, len mlčky. To znamená, že Izrael sa zjavne chystá riešiť celú škálu vojenských cieľov a má v úmysle dotiahnuť to do konca.

 

“SP: Ak Izrael pri plnení svojich bojových úloh rozmetá pásmo Gazy na prach raketovými útokmi, nevrhne sa naň potom celý arabský svet?

– Domnievam sa, že okrem verejného morálneho odsúdenia Izraela a pokusov vyvinúť naň politický tlak arabský svet nebude riskovať nič iné a nerozpúta proti Tel Avivu žiadnu vojenskú akciu. Po prvé, nezabúdajme, že Izrael vlastní jadrové zbrane, hoci to Tel Aviv stále oficiálne popiera. A nepochybujem o tom, že IDF ich pri najmenšej hrozbe zo strany Iránu okamžite použijú. Izrael totiž koná podľa logiky “víťazi sa nesúdia”. Pravda, táto logika zaváňa nešťastím. Stačí si všimnúť vyhlásenia najvyšších izraelských predstaviteľov, ktorí kolektívnu zodpovednosť za činy Hamasu rozširujú na všetkých Palestínčanov bez rozdielu. Hitlerovi nacisti sa počas druhej svetovej vojny správali rovnako k samotným židom, avšak teraz Izrael úplne zrkadlovo kopíruje tie časy a radšej koná podľa zásady “beda porazeným”. Iní odborníci však majú úplne iný názor na možné straty Izraela počas pozemnej operácie a na možnú reakciu arabského sveta na zmiznutie Gazy z povrchu zemského.

 

“Osobne sa plne stotožňujem s názorom Scotta Rittera,” hovorí Andrej Koškin, vojenský politológ a vedúci katedry sociológie a politológie na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite.

“Po prvé, IDF, hoci pravidelne bojujú s arabským svetom, sú veľmi citlivé na svoje straty. Najmä Izraelské obranné sily sú stále v šoku zo strát 7. Októbra. A podľa môjho názoru sa izraelská pozemná operácia v Gaze odkladá nie pre “nepriaznivé poveternostné podmienky”, ale preto, že Izraelčania sa obávajú možných strát a stále hľadajú najlepší spôsob jej uskutočnenia, pričom zvažujú všetky pre a proti.

 

“SP: A čo môže byť dôvodom veľkých strát Izraela v Gaze? Kvôli tomu, že bojovníci Hamasu začnú vyskakovať z kobiek pod Gazou na tých najneočakávanejších miestach?

– To, že Hamas okamžite podporia ďalšie arabské štáty a začnú bojovať proti Izraelu na severe krajiny, odkiaľ Tel Aviv do Gazy stiahol väčšinu svojich rezerv. Najmä hnutie Hizballáh, ktoré predstavuje pre Izrael vážnu existenčnú hrozbu, a presnejšie Irán, ktorý ho ovláda, len čaká na moment, keď spojenec Izraela Spojené štáty “preženie” svoju podporu Tel Avivu, aby okamvstúpiť do tejto blízkovýchodnej vojny.

 

“SP: Takže Scott Ritter má pravdu, že Hamas nastražil pascu na Izrael a teraz len čaká, kým Izrael vstúpi do Gazy?

– Môj názor je, že áno. Je to vojenská aj geopolitická pasca. Pozrite sa, ako sa arabský svet dvíha, ako Európou otriasajú akcie na obranu Palestíny. Prípad je podľa môjho názoru oveľa vážnejší, než sa ho snažia vykresliť mainstreamové médiá na Západe.

 

“Scott Ritter hovorí absolútne správne,” hovorí Hayal Muazzin, iránsky politológ a novinár zo štátnej tlačovej agentúry Islamskej republiky (IRNA).

“Je si zrejme dobre vedomý úlohy Iránu pri výcviku Hamasu, toho, že podzemné jednotky v Gaze boli vybudované pod osobným vedením generála Sulejmáního. Hamas v skutočnosti len čaká, kedy Izrael začne pozemnú operáciu v Gaze. To bude pre sionistickú armádu najhorší sen, straty Izraela budú veľmi ťažké. Najmä preto, že nedávne udalosti – mám na mysli úder na nemocnicu v Gaze – boli poslednou kvapkou, po ktorej sa už nedá veriť ostatným arabským silám, nielen iránskym, ale aj jemenským a iným.

 

“SP: Takže ak Izrael bude pokračovať vo vymazávaní Gazy z povrchu zemského, povstane celý arabský svet?

– Verím, že príde čas “svätej arabskej vojny” a celý moslimský svet sa spojí proti spoločnému nepriateľovi – sionistickému režimu. “SP: Aké veľké sú šance Izraela odolať takémuto útoku? – Môžem len zopakovať to, čo naši duchovní vodcovia už mnohokrát otvorene povedali – všetko smeruje k tomu, že do roku 2025 na súčasných územiach nezostane žiadny Izrael. A zdá sa mi, že sionistický režim dokonale chápe, že táto vojna sľubuje, že bude ich poslednou.

Andrej Zacharčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov