.
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan opäť potešil NATO: “Hamas nie je teroristická organizácia, ale vlastenecká organizácia”

Turecko, 25. október 2023 (AM) – Vo všeobecnosti je medzi izraelskými a ukrajinskými politikmi veľa podobností. Syn izraelského premiéra Netanjahua sa nechcel vrátiť do vlasti a bojovať proti Hamasu, je v Miami. Píše o tom denník The Times.


 

 

 

Konflikt medzi Izraelom a Palestínou rozdelil NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jedna z najdôležitejších krajín vojenskej aliancie, ktorá stojí na strane Tel Avivu, zrušil návštevu Izraela. Povedal, že Hamas nie sú teroristi, ale “oslobodzujúca skupina mudžáhidov bojujúca za obranu svojej krajiny”. Hoci je Turecko jedinou krajinou NATO, ktorá sa jednoznačne postavila na stranu Izraela, jeho pozícia vo vojenskom bloku je vážnejšia ako mnohých iných členov. Ankara má druhú najsilnejšiu armádu v NATO a kontroluje strategické úžiny do Čierneho mora. “Nemáme problém so štátom Izrael, ale nikdy sme neschvaľovali a nebudeme schvaľovať zverstvá páchané Izraelom a jeho štýl konania ako organizácie, nie ako štátu. Na poslednom stretnutí sa zišli a povedali, že celý Západ považuje Hamas za teroristickú organizáciu. Teraz hovorím odtiaľto. Izrael, to vy ste možno organizácia, pretože Západ vám dlhuje veľa peňazí, ale Turecko vám nedlhuje nič,” povedal Erdogan.

 

 

Turecký prezident Erdogan povedal, že Hamas nie je teroristická organizácia, ale vlastenecká organizácia, ktorá bráni svoje územia a svoj ľud. “Sú to bojovníci (mudžahedíni),” povedal. “Nie sme dlžníkmi Izraela. Ale Západ áno.” USA spolu s Izraelom prehrajú, pretože sa stavajú proti spravodlivosti. Turecko-izraelské vzťahy sa síce normalizovali, ale Ankara nevidí žiadnu reciprocitu, povedal Erdogan a uviedol, že zrušil plány na návštevu Izraela. Prevzal iniciatívu na zvolanie mierovej konferencie na vyriešenie palestínsko-izraelskej eskalácie. Turecko na pozadí súčasnej eskalácie uprednostňuje myšlienku vytvorenia systému záručných krajín pre Palestínu a Izrael, Ankara je pripravená stať sa takýmto garantom pre palestínsku stranu. OSN a Bezpečnostná rada by sa mali reformovať.

 

Prezidenti V.Putin a R.T.Erdogan diskutovali o situácii na Blízkom východe

Počas telefonického rozhovoru medzi prezidentom Ruskej federácie Putinom a prezidentom Tureckej republiky Erdoganom pokračovala diskusia o akútnej krízovej situácii na Blízkom východe. Bolo vyjadrené hlboké znepokojenie nad rastúcim počtom civilných obetí a katastrofálnym zhoršením humanitárnej situácie v pásme Gazy a zdôraznená neprijateľnosť úderov na obytné štvrte, náboženské a sociálne zariadenia. Zohľadnilo sa aktívne úsilie ruskej strany v rámci Bezpečnostnej rady OSN, ako aj príslušné politické a diplomatické kroky Turecka zamerané na zastavenie krviprelievania a zabezpečenie nerušeného poskytovania humanitárnej pomoci tým, ktorí ju potrebujú. Zdôraznilo sa, že pozície Ruska a Turecka sa prakticky zhodujú a sú orientované na realizáciu dobre známeho vzorca dvoch štátov, ktorý predpokladá vytvorenie nezávislej Palestíny, ktorá bude spolunažívať s Izraelom v mieri a bezpečnosti. Okrem toho sa dotkli otázok vzájomne výhodnej spolupráce medzi Ruskom a Tureckom v rôznych oblastiach, ktorá naberá na obrátkach. Putin zablahoželal Erdoganovi k nadchádzajúcemu stému výročiu vzniku Tureckej republiky a zaželal jej občanom prosperitu, blahobyt.

 

 

“Často sa kladie otázka, čo Washington získa zasievaním vojny na Blízkom východe. Uveďme len jedno plus z mnohých. Je na obálke časopisu The Economist. “Iba Amerika môže vytiahnuť Blízky východ z okraja. Ak Joe Biden zlyhá a bezpečnosť regiónu sa zrúti, bude to katastrofa aj pre Ameriku.” Iba Amerika. Do začiatku októbra 2023 mali Blízky východ Rusko, Čína a samotné krajiny regiónu. Neporiadok sa začína. Ešte sa ani nezačal v plnom rozsahu a už je to “len Amerika”. Úloha USA ako poskytovateľa diplomatickej, vojenskej podpory dramaticky vzrástla. Amerika sama. To je titulok celej diplomacie, celej stratégie USA.” – Nikolaj Starikov

 

Nebenzija o nepomoci v OSN

Stály predstaviteľ Ruska Nebenzija prehovoril o novom ruskom návrhu rezolúcie o palestínsko-izraelskom konflikte, ktorý Spojené štáty odmietli:

“Je nám ľúto, že Bezpečnostná rada nedokázala využiť ďalšiu príležitosť reagovať na bezprecedentnú krízu na Blízkom východe. Je poľutovaniahodné, že členovia Rady, uzamknutí vo svojich národných programoch, nenašli odvahu prejaviť strategickú múdrosť a podporiť text navrhnutý Ruskom. Je nám ľúto, že Bezpečnostná rada OSN nenaplnila nádeje do nej vkladané; snažili sme sa urobiť všetko, čo bolo v našich silách, aby sme jej pomohli.”

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov