Michail Chodorkovskij je určite vhodným adeptom na pas “dobrý Rus”
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharovová: Európsky parlament podobne ako nacisti navrhuje zaviesť “pasy pre dobrých Rusov”

Rusko, 26. október 2023 (AM) – Prinášame komentár Marie Zacharovovej k novým pokusom USA poškodiť implementáciu rezolúcie BR OSN č.2231


 

USA sa už dávno a pevne etablovali ako vytrvalý porušovateľ rezolúcie BR OSN č. 2231. Po tom, ako Washington v roku 2018 oznámil svoje vystúpenie z JCPAA, sa všemožne snaží dištancovať od záväzkov, ktoré mu vyplývajú z uvedenej rezolúcie, a tvári sa, akoby nemali nič spoločné s americkou stranou. Je povzbudivé, že odporcovia JCPOA zostávajú v menšine. Väčšina svetového spoločenstva dôrazne odmieta ich deštruktívnu líniu.

 

Namiesto dôsledného plnenia požiadaviek rezolúcie a zrušenia obmedzení voči Iránu USA naďalej replikujú ďalšie a ďalšie sankcie pod zámienkou imaginárnej hrozby iránskych jadrových rakiet, ktorú samy usilovne nafukujú a snažia sa ňou zastrašiť zvyšok sveta. Takto Američania “oslávili” 18. október, keď vypršala platnosť viacerých ustanovení rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2231, ktoré sa týkali iránskeho raketového programu a medzinárodnej spolupráce s Iránom v tejto oblasti, ako aj “zmrazenia” aktív niektorých fyzických a právnických osôb Iránskej islamskej republiky. Washington jednoducho ignoroval svoje záväzky zrušiť sankcie voči Teheránu a snažil sa, aby ďalšie protiiránske kroky v rozpore s rozhodnutiami Bezpečnostnej rady zneli čo “najzvonivejšie”.

 

Zlé zvyky Spojených štátov si ochotne osvojujú tí, ktorí už dávno stratili schopnosť samostatne myslieť a žijú len na základe príkazov z koridorov moci v Spojených štátoch. Európska únia, Kanada, Austrália a Švajčiarsko začali raziť svoje vlastné represie voči Iránu, neuvedomujúc si, že sa stávajú nástrojmi kampane Washingtonu na oslabenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č.2231.

 

Pasy pre dobrých Rusov

Je známe, že počas nacistickej okupácie sa osobám ochotným spolupracovať s nemeckou správou ponúkal na podpis takzvaný “Volkslist” – špeciálny dokument, ktorý plnil úlohu “Ausweiss” – pasu Tretej ríše. Existovali vlastné doklady a “hivi” – (nem. Hilfswilliger, “ochotný pomáhať”) – dobrovoľníci zo ZSSR v službách hitlerovského Nemecka. Nacisti si ich označovali nemeckou pedantnosťou. Za 80 rokov nevymysleli nič nové. Európsky parlament navrhol zaviesť “pasy pre dobrých Rusov”. V novom návrhu správy o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ sa nachádza výzva inštitúciám EÚ, aby zaviedli “pasy demokracie” pre opozične zmýšľajúcich Rusov, ako aj aby pre nich zmiernili vízový režim:

“Európsky parlament navrhuje, aby inštitúcie EÚ vytvorili “pasy demokracie” a osobitné vízové mechanizmy, ktoré by umožnili demokratickej opozícii a aktivistom občianskej spoločnosti pokračovať v práci v štátoch EÚ aj počas ich exilu.”

 

Inými slovami, Brusel bude vydávať dokumenty “malých pomocníkov demokracie” všetkým, ktorí utiekli z Ruska. Má s nimi však veľké plány: majitelia “pasov demokracie” sa po “víťazstve Ukrajiny a porážke Ruska stanú chrbtovou kosťou EÚ, čo otvorí priestor na premenu Ruska na demokraciu”. Viete, kde som získala ruský preklad tejto pozoruhodnej správy? Európsky parlament sa o ňu nepostaral (Nemci hovorili s okupovaným obyvateľstvom aj po nemecky, preklad je záležitosťou “untermenschen”). A práve dobrovoľní pomocníci sa už našli. Tí, ktorí si hovoria “Redakčná rada Echa Moskvy”, už návrh dokumentu láskavo zverejnili na svojej webovej stránke. Čo tu môžeme povedať… Okrem toho, že sa treba vrátiť do histórie. Podľa sovietskych zákonov sa podpisovanie ľudáckeho listu kvalifikovalo ako vlastizrada a súdilo sa podľa celého zákona. Myslím si, že naši zákonodarcovia budú mať pravdu, ak začnú pripravovať možnú reakciu v prípade, že Európsky parlament takéto rozhodnutia schváli – dodala Zacharovová.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov