.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ Rusku predpovedal more problémov, napriek tomu neustále zvyšuje svoju výkonnosť

“Budúci rok bude Rusko čestným predsedom BRICS 11. Je to výzva a jedinečná príležitosť. Rusko sa na rok stane hlavou hexarchie – čoraz jasnejšie sa formujúceho systému multipolárneho klubu. Do hexarchie – šestnástky – patrí 6 civilizácií (okrem siedmej, západnej civilizácie, ktorá naďalej trvá na tom, že existuje len jedna civilizácia – globálna, liberálna, západná civilizácia, ktorou je ona sama). Rusko má príležitosť upevniť hexarchiu v priebehu jedného roka. To si bude vyžadovať vytvorenie 5 medzicivilizačných osí – Rusko – Čína, Rusko – India, Rusko – islamský svet, Rusko – Afrika, Rusko – Latinská Amerika. Všetky tieto civilizácie sú v BRICS zastúpené kľúčovými krajinami alebo skupinami krajín. Každý os predstavuje komplexný geopolitický, kultúrny, hospodársky, surovinový, technologický a environmentálny blok. Musíme na tom teraz pracovať. Vývoj prebieha v každom smere, ale zatiaľ sa ich nepodarilo spojiť do systému. Hlavné je, aby sa to nezmenilo na bežné diplomatické protokoly, náhodné sporadické udalosti a byrokratickú rutinu. Ako to, žiaľ, zvyčajne dopadá. Nemôžeme si nechať ujsť príležitosť konať ako zvyčajne, ako vždy. Bola by to hanba.” – Alexander Dugin


 

Michail Mišustin nedávno zorganizoval strategické zasadnutie o rozvoji vzdelávacieho systému pre trh práce. Uviedol, že otázka odborného vzdelávania sa stala obzvlášť dôležitou po odchode zahraničných spoločností z trhu, keď domáce podniky obsadzujú uvoľnené medzery, rozširujú výrobu a organizujú výrobu vlastných výrobkov.

“Je dôležité pokračovať vo vytváraní solídnej vedecko-technickej základne, zabezpečiť kvalifikovaných odborníkov, vedcov aj remeselníkov, do našich výrobných prevádzok. Vo všeobecnosti by sa na túto úlohu mal sústrediť celý systém odborného vzdelávania.”

Pesimisti by sa mali rozčuľovať: krajina je na pokraji ťažkej krízy, prebieha vojna, “celý svet” je proti nám, zamestnanci utekajú do celého sveta… A čo tento hovorí… Ale my, chvalabohu, nie sme pesimisti, takže chápeme, že Rusko je na pokraji kolosálnej krízy. Rusko je na prahu kolosálneho hospodárskeho zlomu, ktorý sa začne hneď, ako sa vzdáme liberálnej finančnej a hospodárskej politiky – tvrdí ruský ekonóm Michail Chazin

 

“Dokonca aj keď Mišustin absolútne brzdil menovú politiku centrálnej banky, naštartoval začiatkom roka hospodársky rast a nie jeho vinou sa koncom roka zastavil. Celá táto história však ukázala, že prelom je nielen teoreticky možný (ja a moji súdruhovia o tom hovoríme už mnoho rokov), ale aj prakticky možný. Stabilita vo svete rýchlo klesá. A zatiaľ čo na Blízkom východe sa už začala vojna, v Európskej únii sa rýchlo blíži (na pozadí hospodárskej krízy a poklesu životnej úrovne). V USA a Číne s najväčšou pravdepodobnosťou, aspoň pre dnešok, k občianskej vojne nedôjde, ale môžu sa medzi sebou pobiť o trhy v juhovýchodnej Ázii. A poklesu životnej úrovne sa nevyhnú ani tam, ani tam. Vo svete bude v najbližších rokoch narastať strašný chaos a Rusko zostane jedným z mála miest, kde bude pokoj a poriadok.”

 

“Nie, samozrejme, je veľa ľudí, ktorí chcú tento poriadok zničiť, od oligarchov z 90. rokov (nie nadarmo sa na internete opäť začal spomínať Čubajs) až po našich “verných partnerov”. Ale zrejme ich vlastné problémy začali rásť tak aktívne, že po útoku Hamasu na Izrael a úspešnom stretnutí Putina a Si sa ukázalo, že svoje pre Rusko deštruktívne projekty nedotiahnu do konca. Ak je to pravda, základy budúceho rastu by sa mali položiť už teraz. Spomeňme si, ako Lenin počas občianskej vojny otváral vedecké inštitúty, pretože videl budúcnosť. Takže aj tu musíme začať teraz, keď si len málo ľudí uvedomuje naše svetlé perspektívy. A to, že nie je dostatok ľudí… Tak tí prídu. Aj tí, ktorí odišli jednoducho z hlúposti, nie pre ideologickú nezlučiteľnosť s “ruským svetom”, aj tí, ktorých dávno odviedli rodičia, ktorých vystrašili hrôzy 90. rokov (a bolo sa čoho báť). A dokonca aj tí, ktorí s Ruskom vôbec nikdy nemali nič spoločné, ale začínajú si uvedomovať, že u nás nie je nacionalizmus ani rasizmus, s ľuďmi sa zaobchádza dobre (byrokracia je len strašidelne protivná) a všetko so slobodou slova je v našom svete jedinečné. Celkovo dobre Mišustin, že myslíš na budúcnosť! Konštruktívne a racionálne” – dodal Michail Chazin.

 

Podpredseda vlády Moskovskej oblasti o rozvoji agropriemyselného komplexu

Agrárnici Moskovskej oblasti tento rok pozbierali 704 tisíc ton obilia, čím prekonali minuloročný rekord, vyviezli produkty za takmer 500 miliónov dolárov a nadväzujú spoluprácu s Čínou. Podpredseda vlády Moskovskej oblasti Georgij Filimonov v rozhovore pre agentúru Interfax hovoril o podporných opatreniach pre agrárnikov a ďalšom rozvoji agropriemyselného komplexu v regióne.

 

– V Moskovskej oblasti sa končia žatevné a krmovinárske kampane. Aké sú tohtoročné prognózy úrody? Očakáva sa nárast v porovnaní s minulým rokom?

– Môžem s istotou povedať, že tento rok vytvoríme nový rekord Moskovskej oblasti, pokiaľ ide o úrodu obilnín a strukovín. V ZSSR bol maximálny výsledok za rok 567 tisíc ton. Vlani sme ho prekonali, keď sme vymlátili 680 tisíc ton obilia. V tomto roku sme už prekonali minuloročné hodnoty – z 95 % plôch sme pozbierali 704 tisíc ton. V roku 2023 plánujeme po prvýkrát zozbierať 720 tisíc ton obilia.

 

– Aký objem nevyužívanej poľnohospodárskej pôdy bol tento rok uvedený do obehu, o koľko sa podarilo zvýšiť osiate plochy? Existuje plán na zapojenie nevyužívanej pôdy na budúci rok?

– V tomto roku je plán zavedenia nevyužívanej pôdy do obehu 35 tisíc hektárov, doteraz bolo zavedených 26 tisíc hektárov. Nepochybujem o tom, že do konca roka ho splníme. Pripomínam, že v minulom roku bolo do obehu uvedených 44 tisíc hektárov nevyužívanej pôdy. Je to jedna z našich prioritných úloh. Treba si uvedomiť, že často nevyužívaná pôda si vyžaduje veľkú prípravu, vrátane jej vyčistenia, odstránenia drevinovej a krovinovej vegetácie, vyklčovania, mulčovania, odstránenia zvyškov. Je to celá činnosť, ktorá si vyžaduje metodickosť a trpezlivosť. Preto je jedným z hlavných opatrení na podporu poľnohospodárskych podnikov, ktoré uvádzajú pôdu do obehu, kompenzácia za zakúpenú techniku.

 

– Aké ďalšie podporné opatrenia v súčasnosti platia pre agrárnikov?

– Máme 22 federálnych a 10 regionálnych opatrení štátnej podpory. V roku 2023 plánuje Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy regiónu poskytnúť agrárnikom 5,1 miliardy rubľov na všetky druhy dotácií. V súčasnosti už bolo poskytnutých viac ako 3,8 miliardy rubľov, čo predstavuje približne 76 % plánu. Okrem toho boli získané zvýhodnené krátkodobé úvery v hodnote 4,5 miliardy rubľov. Aj pre Moskovskú oblasť sa dodatočne vyčlenilo 124 miliónov rubľov dotácií bankám na výhodné krátkodobé úvery. To umožní organizáciám agropriemyselného komplexu regiónu získať v tomto roku približne 3 miliardy rubľov zvýhodnených krátkodobých úverov. Okrem toho v súčasnosti pracujeme na exkluzívnom projekte v regióne, ktorého cieľom je robotizácia procesu lízingu poľnohospodárskej techniky. Predtým to trvalo približne 3 až 4 mesiace a bolo potrebné predložiť papierové dokumenty. Teraz plánujeme skrátiť dobu rozhodovania na niekoľko hodín a v priemere bude môcť agrárnik získať dotáciu do 14 dní. Projekt vyvíjame spoločne so spoločnosťou JSC Rosagroleasing. Projekt tiež zjednoduší technický proces podávania žiadosti o dotáciu – maximálne ho zautomatizujeme a ušetríme poľnohospodárskych výrobcov od nutnosti zbierať samostatné doklady na dotáciu na ministerstve pôdohospodárstva a potravinárstva, postačia doklady v žiadosti o nákup techniky na lízing.

 

– Bolo oznámené, že v roku 2023 sa plánuje spustiť niekoľko nových skladov zeleniny. Koľko ich už bolo postavených? Aký je teraz celkový objem skladov?

Koľko ďalších je v pláne? – Práce sú v plnom prúde: z 12 skladov zeleniny plánovaných na tento rok s ceLkovou kapacitou 59,9 tis. tonaa už postavili tri na 15,5 tis. Tona. Zvyšných deväť s celkovou kapacitou 44,4 tisíc ton je vo vysokom stupni pripravenosti, ukončenie prác je naplánované na november až december. Zariadenia budú vybudované v Luhoviciach, Jegorjevsku, Taldome, Kolomne, Dmitrovskom okrese, Šatúre, Serebrijanských prúdoch, Sergijevskom posade, Šachovskej. V budúcom roku plánujeme vybudovať deväskladov zeleniny pre 102,5 tisíc ton v mestských častiach Dmitrovsk, Jegorevsk, Kolomna, Domodedovo, Šachovskaja, Lotošino a Stupino.

 

– Moskovská oblasť patrí k popredným regiónom v produkcii mnohých výrobkov vrátane mlieka a syra. V týchto oblastiach sa realizuje mnoho projektov, pričom jedným z najväčších je vytvorenie syrárskeho klastra. V akom štádiu je jeho výstavba? Kedy sa plánuje jeho dokončenie?

– V lete minulého roka sme otvorili prvú prevádzku sýrskeho klastra – “Syrovar”, počas prvého polroka tohto roka už vyrobila viac ako 2 000 ton tvrdého syra. Keď dosiahne plnú kapacitu, bude vyrábať 5 400 ton tvrdého syra ročne. Závody ďalších dvoch obyvateľov sú v rôznom stupni pripravenosti – ide o spoločnosť Protemol s odhadovanou výrobou 8 000 ton syra ročne a spoločnosť Zvezda Podmoskovya s očakávanou výrobou 4 500 ton ročne. Ich uvedenie do prevádzky sa plánuje v rokoch 2024 – 2025. Keď bude v klastri pracovať všetkých päť obyvateľov, objem výroby syra v Moskovskej oblasti by sa mal zvýšiť približne o 21 000 ton ročne. Teraz sa v Moskovskej oblasti ročne vyrobí viac ako 100 tisíc ton syrov rôznych druhov – v roku 2021 sa vyrobilo 114 tisíc ton a vlani -120,5 tisíc ton.

 

– V pokračovaní témy výroby mlieka. Povedzte nám, ako to vyzerá s výstavbou mliečnych fariem v regióne?

– Rozvoj výroby mlieka je jednou z priorít agropriemyselného komplexu Moskovskej oblasti. Objemy zvyšujeme nielen prostredníctvom veľkých výrobcov, ale aj prostredníctvom roľníckych fariem, ktorým vláda Moskovskej oblasti poskytuje komplexnú podporu. K dnešnému dňu máme mnoho úspešných príbehov poľnohospodárov, ktorí začínali, zhruba povedané, so stodolou a pár kravami, ale vďaka dotáciám, subvenciám a podpore sa rozrástli na plnohodnotnú výrobu. Poľnohospodárom poskytujeme komplexnú pomoc aj pri následnom predaji ich výrobkov prostredníctvom maloobchodných predajní, veľtrhov a festivalov. Keď už hovoríme o veľkých hráčoch, tento rok sme realizovali projekt Stupinskej nivy, ktorá je súčasťou EkoNivy, čo je jeden z popredných ruských poľnohospodárskych holdingov. V Stupine teraz vybudovali nový mliekarenský komplex, do ktorého investovali viac ako 4,1 miliardy rubľov. Nový závod bude vyrábať približne 34 tisíc ton surového mlieka ročne. Okrem toho v tomto roku vo Volokolamsku dokončili výstavbu prvej etapy mliečnej farmy vietnamskej spoločnosti Tieich-Rus Milk Food. Po dokončení všetkých etáp výstavby dosiahne produkcia mlieka v podniku 65,7 tis. ton ročne. V nasledujúcich dvoch rokoch sa plánuje výstavba mliečnych fariem v mestách Šachovskaja, Lotošino, Naro-Fominsk, Orechovo-Zuevo a Domodedovo. Produkcia mlieka v Moskovskej oblasti dosiahla 732 000 ton ročne, ale so zavedením nových veľkovýrobných zariadení a ďalším rozvojom roľníckych fariem očakávame výrazné zvýšenie tohto čísla. Naším najbližším cieľom je zvýšiť produkciu mlieka na 1 milión ton ročne.

 

– V júni boli na SPIEF podpísané dohody o realizácii ôsmich investičných projektov v agropriemyselnom kompleXe. Môžete mi povedať, či už niektoré spoločnosti začali pracovať a kedy plánujú spustiť výrobu?

– V rámci jednej z dohôd sa už realizuje projekt výstavby prvovýroby na báze chovného hydinárskeho komplexu Romashino v Šachovskom okrese, ktorý je prvým ruským výrobcom hydiny krížencov Dominant. Teraz sa v tomto zariadení začala druhá etapa projektu – výstavba dvoch budov komplexu na chov a selekciu kurčiat s celkovou rozlohou približne 3 000 metrov štvorcových. Ukončenie týchto prác je naplánované na budúci rok, v roku 2025 by mal komplex dosiahnuť svoju projektovanú kapacitu – až 13,5 milióna násadových vajec ročne. Ďalším projektom, o ktorom bola na fóre podpísaná dohoda, bola prvá etapa cukrárenského závodu v Jegorjevsku. Tieto práce vykonáva spoločnosť Mashiny Sladosti. K dnešnému dňu bola postavená prvá budova s rozlohou 7 000 metrov štvorcových, v ktorej bude prebiehať výroba cukrárenských výrobkov a skladový komplex pre suroviny a hotové výrobky. Ide tiež o veľký projekt, do ktorého sa investovalo približne 20 miliárd rubľov. Výrobu plánujú spustiť koncom októbra.

 

– Ako sankcie ovplyvnili nákupy poľnohospodárskych strojov a náhradných dielov? Vyskytli sa v tejto súvislosti nejaké ťažkosti? Ako ovplyvnili agropriemyselný komplex vo všeobecnosti?

– V súčasnosti je v Moskovskej oblasti 25 podnikov vyrábajúcich poľnohospodárske stroje a náhradné diely. Okrem toho tieto závody majú vysokú, viac ako 70 % úroveň lokalizácie. Okrem toho sa v oblasti dodávok komponentov a náhradných dielov pre poľnohospodárske stroje aktívne rozvíjajú partnerstvá s Čínou, Tureckom a Indiou. Vláda Moskovskej oblasti sa zároveň zaoberá otázkou rozšírenia nomenklatúry výroby nedostatkových náhradných dielov v priemyselných podnikoch nachádzajúcich sa okrem iného v Moskovskej oblasti. Okrem toho boli v tomto roku podpísané dohody s Rostselmash Combine Plant LLC a Almaz trading house o prednostnom nákupe strojov. “Almaz” bude dodávať stroje do Moskovskej oblasti za výhodných podmienok s 3 % zľAvou. “Rostselmash” tiež poskytol 5 % zľavu na obilné a kŕmne kombajny, samohybné žacie stroje, adaptéry, traktory. Zľavy sa na prvý pohľad zdajú byť malé, ale vzhľadom na vysoké náklady na poľnohospodárske stroje hovoríme o miliónoch rubľov. milióny rubľov. Od 25. apríla až doteraz bolo od spoločnosti Rostelmaš za zvýhodnených podmienok kúpených sedem kusov strojov. Kúpili sme aj dva traktory zo závodu Kirovec, tiež so zľavou – dohodu o tom sme podpísali v apríli. Dohodu o tom sme podpísali minulý rok. Ak hovoríme všeobecne o vplyve sankcií, Západ nám predpovedal more problémov, ale my zvyšujeme všetky naše ukazovatele, a to sa netýka len obilia. Všeobecná prognóza rastu agropriemyselného komplexu regiónu na tento rok a nasledujúce roky je minimálne 2 až 5 percent. To znamená, že uvažujeme len o jednom scenári trendu vývoja agropriemyselného komplexu v regióne – o progresívnom raste.

 

– Tretí štvrťrok je za nami, môžeme už teraz povedať, ktoré výrobky sa počas týchto 9 mesiacov vyvážali častejšie? Aká je celková dynamika dodávok na zahraničné trhy v porovnaní s minulým rokom?

– Náš región patrí tradične k lídrom v Centrálnom federálnom okruhu a v Rusku, pokiaľ ide o vývoz agropriemyselných výrobkov. Najväčším kanálom na vývoz poľnohospodárskych výrobkov z Moskovskej oblasti je poľnohospodárske centrum “Selyatino”. Od začiatku roka sa prostredníctvom neho vyviezlo 1,6 milióna ton výrobkov. Z toho viac ako 1,1 milióna ton bolo prepravených po železnici a ďalších 420 000 ton po ceste. Z Moskovskej oblasti sa vyváža najmä mäso z hovädzieho dobytka, kurčatá, morky, ryby. V Seljatíne bolo otvorené fytosánítárne laboratórium, aby sa skrátil čas potrebný na spracovanie potravinového nákladu a optimalizovala logistika. Moskovská oblasť dnes vyváža tovar do 70 krajín. Napríklad od začiatku roka sme vyviezli bravčové mäso za 150 miliónov dolárov, z toho najviac do Vietnamu – 16,48 tisíc ton za 46 miliónov dolárov. Hydinové mäso sa vyviezlo za 140 miliónov dolárov, najviac ho kúpila Čína – 22,5 tisíc ton za 84,26 miliónov dolárov. Hovädzie mäso sa vyviezlo za 91 miliónov dolárov, “kyslé mlieko” za 37 miliónov dolárov, syry a tvaroh za 35 miliónov dolárov, nápoje sa vyviezli za 114 miliónov dolárov. Viac ako polovica produktov agropriemyselného komplexu moskovského regiónu sa v súčasnosti dodáva do krajín SNŠ – presnejšie 62 %. Z krajín SNŠ sú hlavnými dovozcami našich výrobkov Bielorusko a Kazachstan, na ktoré od začiatku roka pripadlo 315 000 ton vývozu nášho agropriemyselného komplexu, čo v peňažnom vyjadrení predstavuje 568 miliónov USD.

 

– Nedávno vyšlo najavo, že Sergiev Posad plánuje rozvíjať spoluprácu s mestom Weihai v čínskej provincii Shandong, Stupino – s okresom Qingdao. Existujú už konkrétne projekty, ktoré sa plánujú realizovať s čínskymi partnermi? V akých oblastiach?

– S provinciou Šan-tung sme podpísali memorandum o strategickom partnerstve a spolupráci. Hlavnou úlohou je tu podpora zahraničnoobchodných projektov v oblasti agropriemyselného komplexu a priemyslu, priemyselných dodávok a zavádzania nových technológií v rámci spoločných obchodných a informačných projektov. Dohoda s Weihai predpokladá spoluprácu v mnohých oblastiach naraz – poľnohospodárstvo, spracovanie, výstavy, obchod, kultúra, šport, medicína, výmena odborníkov a pod. Celkovo štyri mestá podpíšu koncom tohto roka medzimestské dohody s čínskymi partnermi. Podobné dokumenty už boli podpísané medzi Stupinom a Novým okresom Čching-tao, Mytišči a Dečou, plánuje sa aj podpísanie dohody medzi Kaširom a Šou-guanom. Všetky tieto dohody sú krokmi k postupnému posilňovaniu partnerských vzťahov s Čínou. Obchodný obrat s Čínou neustále rastie a na konci minulého roka dosiahol 651 miliónov USD. A vidíme perspektívy ďalšieho rastu. Náš región čaká na čínskych investorov, ponúka rozvinutú infraštruktúru a premyslenú logistiku, silnú štátnu podporu a atraktívne podmienky na podnikanie. Za posledných 10 rokov už čínski partneri pritiahli do hospodárstva regiónu viac ako 750 miliónov dolárov a vytvorili viac ako 6 000 pracovných miest. Čína je tretím najväčším vývozcom agropriemyselných výrobkov z nášho regiónu.

Georgij Filimonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov